hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴在新界的理想定位
開啟左側

兩巴在新界的理想定位

sq285 發表於 2022-7-26 11:54 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-26 10:58
感覺上屎水係 設計轉乘 上人手出現好多問題, 所以搞到好多要做既轉乘都無做好
...

50轉970好嘢嚟
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
1320 發表於 2022-7-26 12:20 | 顯示全部樓層

減得3蚊, 有咩咁好?
The Designer
932gz6061 發表於 2022-7-26 12:30 | 顯示全部樓層

原來運吉亂咁劃線,然後屎為左發展先,投住先又係屎錯?

咁同樣道理如果78X 79X係厹投中,條線又好make sense?定係又係有膘大晒?

有膘大晒就咩都唔好開啦,78A開6分鐘班全日咪得

#全港最大厹fans forum
GD1570 發表於 2022-7-26 12:48 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-7-26 12:30
原來運吉亂搵劃線,然後屎為左發展先,投住先又係屎錯?

咁同樣道理如果78X 79X係厹投中,條線又好make sen ...

你又唔記得咗ITALK定律:

九巴永遠是對的,新城做乜都係錯的。

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-7-26 12:48 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-26 12:20
減得3蚊, 有咩咁好?

反方向返屯門仲貴過搭鐵但唔見得快過搭鐵。

你有你可愛,我有我好笑。
sq285 發表於 2022-7-26 13:34 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-26 12:20
減得3蚊, 有咩咁好?

50轉E21/A要去到旺角先轉得夠攪笑啦
葵涌交匯處可以轉咪乾手淨腳

講開又講,E21A減到最疏30分一班但E11/E21減到最疏60分一班,真係惡做到咁?
叫E21客由東堤/富東/裕東附近行上順東路等E21A,同叫佢地行去東涌站冇分別

JC8385 發表於 2022-7-26 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-7-26 12:30
原來運吉亂咁劃線,然後屎為左發展先,投住先又係屎錯?

咁同樣道理如果78X 79X係厹投中,條線又好make sen ...

坦白講,係而家係唔係都招標,招標又亂派嘅錯
唯一好過將南,就係有返條九巴線接通個network
網絡優勢有就有無就係無

至於月票啦喎,而家人地有你無,就係咁簡單
屎水港島財政問題未解決,當初根本就唔應該俾佢做要新區客幫手埋單
唔好忘記皇后山54區本身都係偏遠車費lump sum貴嘅地方
sq285 發表於 2022-7-26 13:47 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-7-26 13:37
坦白講,係而家係唔係都招標,招標又亂派嘅錯
唯一好過將南,就係有返條九巴線接通個network
網絡優勢有 ...

54區幾條市區線都仲可以話響兆康/虹橋有其他客源
皇后山劃兩條九龍線,兩條港島線但冇一條落大埔/元朗
區內接駁線又內定係78K分枝

即係咁,如果鐵路接駁線78A係同招標線同組
而畀九巴嗰條係皇后山-聯和墟-(華明)-粉嶺公路-太和-大埔
成件事就差得遠

1320 發表於 2022-7-26 13:53 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-7-26 13:34
50轉E21/A要去到旺角先轉得夠攪笑啦
葵涌交匯處可以轉咪乾手淨腳

咁E21系既問題, 之前我都講過

應該, 葵涌 + 旺角  都有得比50 免費轉乘
(呢段路明明短個出九龍站好多, 無得回水都應該  免費轉乘 掛)
屎水最近真係計得太盡

其實E22 <> 55 都有同樣既問題
The Designer
JC8385 發表於 2022-7-26 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-26 13:53
咁E21系既問題, 之前我都講過

應該, 葵涌 + 旺角  都有得比50 免費轉乘

都側寫咗樣嘢
除咗發窮惡都解釋唔到屎水點中標
由其屯門巴士公司出晒名屯門服務水平好其他區一截