hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴應否聯手提供跨公司轉乘及月票以提升效率? ...
開啟左側

[問題] 兩巴應否聯手提供跨公司轉乘及月票以提升效率?

bennyho1004 發表於 2022-7-27 00:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

隨著善水開始攻占九龍/新界,
好大程度上同九巴路線有好大既直接衝突
78X VS 277A
50 vs 63X
22M vs 5d
20A vs 1A
930x vs 934
上面既例子根本個market係有限但兩條線分薄客量令路線發展有限
加上唔同公司用唔到轉車站令客源有限
假如78X入到大老山轉乘網一定唔會係咁少人坐
兩巴應該借東鐵過海同新城合併來重組巴士經營模式
dennis28a 發表於 2022-7-27 00:22 | 顯示全部樓層
跨公司BBI都搞唔掂,點搞跨公司月票?
惡意回復是不道德的行為。
ahken 發表於 2022-7-27 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-27 00:22
跨公司BBI都搞唔掂,點搞跨公司月票?

係,所以如果署方唔出手根本冇得搞
Solanumcorner 發表於 2022-7-27 01:22 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2022-7-27 00:58
係,所以如果署方唔出手根本冇得搞

其實如果政府出手,就應該整包括所有交通工具的月票,唔係剩係巴士月票啦
可以分區做,將香港分成不用 zone, 好似倫敦咁
shakugan2005 發表於 2022-7-27 01:31 | 顯示全部樓層
Solanumcorner 發表於 2022-7-27 01:22
其實如果政府出手,就應該整包括所有交通工具的月票,唔係剩係巴士月票啦
可以分區做,將香港分成不用 zo ...

剩係港鐵月票都只係包荃灣西, 望下屯門至南昌甚至紅磡既月票包到邊度先話要整個全港月票; 九巴月票覆蓋面已經夠廣, 做咩要轉乘50/22M/20A等垃圾?
ahken 發表於 2022-7-27 02:45 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-7-27 01:31
剩係港鐵月票都只係包荃灣西, 望下屯門至南昌甚至紅磡既月票包到邊度先話要整個全港月票; 九巴月票覆蓋面 ...

係㗎其實,九巴月票當然未夠

加埋都會票其實全香港大部分有屎水嘅盲位(荃灣過海同將南過海)已經cover埋

所以屎水冇任何月票蝕章就梗㗎啦,差在直車的確有優勢(都係事實之一)
busbus777 發表於 2022-7-27 08:25 | 顯示全部樓層

樓主舉既屎水線除左條930X見得下人,其餘無論班次同走線都係垃圾級別 又咁講,屎水港島local線始終票價太低,就算出月票估計只有大西北過海/機場線有捧場客。
12Lane 發表於 2022-7-27 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Solanumcorner 發表於 2022-7-27 01:22
可以分區做,將香港分成不用 zo ...

到時真係政府出手整合交通巴迷就會大喊三聲,因為至少cut番兩三成廢線,大家嗱住張無敵月票巴士轉鐵再轉巴士啦。
HY1012 發表於 2022-7-27 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
係囉, 當得番一間公司, 即係無對手, 唔知嗰張月票會賣幾錢?1500? 2000?
1320 發表於 2022-7-27 08:54 | 顯示全部樓層

屎水 自己出到月票先再諗吧......
The Designer