hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴應否聯手提供跨公司轉乘及月票以提升效率? ...
開啟左側

[問題] 兩巴應否聯手提供跨公司轉乘及月票以提升效率?

Ohm 發表於 2022-7-28 10:07 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-28 00:49
紅隧一日都係塞就一日都好難有出路,跨公司互轉又點,等車環境又差,三十幾度真係比我都嘆冷氣搭鐵過海再 ...

除咗屯轉(屯門方向)有日落景色之外我諗唔到有邊個轉車站環境叫做好。

講返實際用途,西隧我諗最主要真係轉970/971/973等南區線,頂多加埋904/905,其餘西隧線都係一樣行法上環中環灣仔咁去,另加幾條北角特別線。
搞跨公司轉乘咪即係叫善巴益九巴客可以免費轉970/971/973?我就覺得比較難實行喇,同公司加$2至$3轉970/971/973就玩得過嘅

反而紅隧我覺得先至有得搞,因為往東往西往南嘅好多線都完全唔同行法,單係118都已經好值得玩跨公司轉乘,又有103去半山,有109/113去大道東,有110做東區區間車,有107去香港仔,個轉乘網絡大好多

12Lane 發表於 2022-7-28 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-7-28 10:07
除咗屯轉(屯門方向)有日落景色之外我諗唔到有邊個轉車站環境叫做好。

講返實際用途,西隧我諗最主要真係 ...

所以咪話,連同公司轉970/971/973都做唔到,都唔知可以傾到咩野跨公司轉乘。
118/107呢類鐵路盲點都可能仲有吸引力,可以抵消紅隧線行車時間弱點。至於103真係算啦,港島開車一個鐘先到紅隧個站,掉番轉番港島都叫還好。都仲未計去程103/170得等仲要跨月台轉,都唔再講坐輪椅果班,普通人都唔想行啦,見到隧道口慢緊車103十分鐘先到都要考慮下等唔等,隨時三四個字先到。
JX9097 發表於 2022-7-28 10:35 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-7-28 10:07

講返實際用途,西隧我諗最主要真係 ...

其實可以參考一下外國鐵路站月台咁
一個月台起幾個候車室
(外國就避寒,香港就避暑)
咁乘客就可以喺一個相對較好嘅環境下等轉車

不過以香港人執輸行頭慘過敗家嘅性格
都應該有唔少人繼續「日曬雨淋」算數
12Lane 發表於 2022-7-28 10:43 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-7-28 10:35
一個月台起幾個候車室

政府致力打擊巴士,點會咁好死整個室內等車比你。
你問我就最理想係用裕民坊總站呢類室內站做interchanging hub,但出入口設計同觀塘交通流量根本難以負擔。青沙/屯轉/粉轉,叫做較新,又夠地方,都仲係室外喂蚊轉乘,靠正苦真係算吧啦…
Ohm 發表於 2022-7-28 10:45 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-28 10:35
一個月台起幾個候車室

咁而家欖隧個便利店算唔算空調候車室?

JX9097 發表於 2022-7-28 10:53 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-28 10:43
政府致力打擊巴士,點會咁好死整個室內等車比你。
你問我就最理想係用裕民坊總站呢類室內站做interchangi ...

咁呢個可以由巴士公司畀錢起嘅反正全香港大型轉車站有數得計

至於多過一間巴士公司用嘅
一係就九巴大方啲食埋佢
(或者唔起喺對家月台附近)
一係就按班次比例攤分
JX9097 發表於 2022-7-28 10:53 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2022-7-28 10:45
咁而家欖隧個便利店算唔算空調候車室?

好細咋喎...塞得落幾多人...
chungwh1113 發表於 2022-7-28 12:12 | 顯示全部樓層
hssochui 發表於 2022-7-28 09:28
以本人計,一星期十程出大西北,用月票只是省八十元左右,以前可坐城記或九記,用月票後只好坐九記,九記 ...

贊成
大家吾知係咪忘記左最早出月票係東西鐵呢~
其他人係點我吾知,本來我返工放工都會搭東鐵,但係買左九巴月票就無搭東鐵,即係買左九巴月票,你就少搭左其它交通工具,同樣道理港鐵都會票都係呢個道理。
政府係港鐵大股東,有無誘因整合呢~

shakugan2005 發表於 2022-7-28 19:20 | 顯示全部樓層
chungwh1113 發表於 2022-7-28 12:12
贊成大家吾知係咪忘記左最早出月票係東西鐵呢~其他人係點我吾知,本來我返工放工都會搭東鐵,但係買左九 ...

翻查歷史, 1971年有九龍汽車(一九三三)既成人月票同學童月票喎, 當年西鐵甚至地鐵好似都未出現, 咁我唔知有冇最早出既火車月票啦?

而當年九龍汽車(一九三三)既月票有冇限人搭十程搭抵死? 限得人搭十程就係叫套票而唔係月票!

Quanta 發表於 2022-7-28 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-7-27 11:23
收支都唔平衡﹐好難說服政府批准。

出月票﹐其實係「以本傷人」的方式運作。

Exactly
其實必然會出現非月票客補貼月票客嘅情況
係睇個程度有幾嚴重啫