hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九龍市區路線特快化(1) - 慈雲山/黃大仙/彩福(2F 2P ...
開啟左側

建議九龍市區路線特快化(1) - 慈雲山/黃大仙/彩福(2F 2P 3X 9 9X)

m1210h 發表於 2022-8-4 10:05 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-8-4 02:17
的確有諗過 2F 兜埋竹園解決 2B,但呢度得 4 部車會拆唔到 2P,而 2F 班次對竹園來說亦過密,而且最大問 ...

始終覺得咁改條2F有啲到喉唔到肺

或者我會揀斬2F開2P,11架車用1架加落2B度加密班次,慈雲山去石硤尾就可以3C轉2B或者2P逆向轉2B(免費轉乘)
然後2P做循環,長沙灣之後直上呈祥道,咁樣長沙灣商業區就會搭,下繁照計會頂閘,我唔知咁樣要用幾多架車

3C同9嘅部份,我會將9改成9X咁,做返10-15分嘅班次,唔知95改唔改得西行行亞皆老街,可以就補個95同203E嘅轉乘去旺角,唔得就203E算
最後3C同3X用埋淨得2F嘅車,平均分咗佢做聯合班次同埋一齊泊中港碼頭
 樓主| 2076 發表於 2022-8-4 14:43 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-8-4 07:23
黃大仙值得商榷,浸大都係嗰句,條2F都改到行太子道
就咁睇9/9X同7有啲地方疊住,part 1重組之後都係疏, ...

7 實際上行窩打老道,同 9/9X 的重疊位就只係 油麻地 一段,加上 7 本身主力係做 尖沙咀 <--> 廣華/萬基大廈 比較多,其實本身 7 同 81C 的重疊位就更多。不過樂富有 1 7 9 油尖旺,所以 9 的建議班次就較疏落了,彩福 <--> 黃大仙 本身用 9+9X 去做,都唔係疏車,至於 彩福/黃大仙/富美街 <--> 旺角,非繁 25-30 分鐘一班都唔係話唔得,始終有 2X / MTR 等大量替代品,9 變相只係比班行唔到的長者客去用。

9X 走去啟隧,幫 13X 提速都唔係咁理想,始終 啟業 <--> 秀茂坪 流水點都係要做,九巴亦都冇得 upgrade 乘客搭 213X,變相誘因不大。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-8-4 14:53 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2022-8-4 10:05
始終覺得咁改條2F有啲到喉唔到肺

或者我會揀斬2F開2P,11架車用1架加落2B度加密班次,慈雲山去石硤尾就 ...

2F 你當佢係慈雲山去石硤尾同黃大仙的接駁線。

2P 其實長沙灣經青山道大埔道有足夠客源之餘,對現有搭開 2F 的乘客而言比較容易適應,影響亦較細。相反,改循環,蝴蝶谷上龍翔道就變左深水埗要兜長沙灣先上跑道,有欠理想,無謂為了下繁放工客而放棄全日客源。長沙灣去慈雲山搭 2P 經青山道大埔道,其實已經遠比現時要遊 2F 好得多。

2B 加 1 車都係開唔到 20 分鐘一班,30 變 25 其實真係同冇加過冇分別,慈雲山去石硤尾咁短距離其實唔應該推人去轉一架 25 分鐘一班的 2B,轉 214 會合理少少,不過另一想法係可以拉 2D 上山,都只係加 1 車就可以做到慈雲山去石硤尾。

至於 3C/3X 問題,主要係唔夠車去就咁拆兩條線,所以先至要拉 9 去幫手填左 3C 的雞肋獨市位,3X 亦都擺唔到中港碼頭,因為出站去唔到廣東道南行。
抗議962B重組
還我962全日服務
流星☆雨 發表於 2022-8-4 16:42 | 顯示全部樓層

9X轉循環線係咪一件好事呢……

7/9/9X呢部份,個人會傾向用類似樓主9號行法食晒成條7仔
i.e. 南行經太子道西入旺角,北行經窩打老道擦邊做旺角;總站跟7仔擺尖碼
有9X/208/81C搶錢,新9號可以開非繁30,最多考慮調低271南行分段補返窩打老道南行流水
大方向係9X拉返直唔入黃大仙,做彌敦道特快對三彩更有好處

如果東行一定要補九龍醫院返龍慧樓,揀無可揀惟有考慮拉203E,順便當回應地區人士及某板友相關訴求
又可以拉返新9號回程停黃大仙轉車站,方便三彩居民用新9號轉新界線
下邨西行就惡搞少少,拉95補唔到九龍醫院,拉203E就拖慢斧山出油旺車程
全局睇可能要執2-3部車爆條黃大仙區H線出嚟,雙向經九龍醫院、廣華

至於2F/2P呢組,如果要做2P全日深水埗特快,似乎2F縮短轉循環係難以避免嘅lesser evil
至少轉循環仲保得住福華街上客站
趕客路上 理_得你
 樓主| 2076 發表於 2022-8-4 19:54 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-8-4 16:42
9X轉循環線係咪一件好事呢……

7/9/9X呢部份,個人會傾向用類似樓主9號行法食晒成條7仔

關於 9X 循環線行法,其實就同好多啟隧尖沙咀線一樣,都係只停北行彌敦道,而本身都行之有效,一來慳 quota,二來避開越來越塞的南行彌敦道。
新 9 要食 7,最大問題係 9 北行同 7 北行係唔同價錢,合併會產生價錢牌問題。7 北行的改動空間真係好少,所以傾向繼續減班陰乾算數,九巴一向的策略都係陰乾平線,等班客一係死等平線,一係見到同路貴線可以照上,而 7 的同路車有超貴的 208 81C 270A 271,$2 客等唔到 7 上左 270A,九巴就剩袋 $6.2 補貼差額,而且 7 仲有杏林街、多實街、廣華醫院 3 個麻煩位。不過 part 2 我會講下 7 7B 8 18 208 的重組,主要係 208 我會覺得佢有特快掠水潛力,亦都同意佢可以拉去竹園/翠竹,提供一個比 1 快的方法去尖沙咀,本身呢區長期靠 1,去 MTR 又遠,208 拉過去的確有得諗,仲可以順勢重組 7,亦都可以有理由由 1 抽車。

如果真係玩合併,南行我都係傾向行亞皆老街入旺角,反正太子道西有 2F,盡量減少對乘客的影響。而北行行窩打老道最大問題係先達冇車返黃大仙下邨,呢個問題都大,拉番 10 入黃大仙下邨亦都不可行,因為循環線行車時間已經爆晒,冇得再加,203E 入就有富山減速問題。

當然,如果 9 做返尖沙咀,9X 唔駛補 黃大仙-尖沙咀,但仍然有亞太醫院區來往黃大仙下邨的問題。而且中港碼頭來往旺角得番 238X,又係價錢牌出事。用 2 部車開黃大仙 H 線絕對唔想做,等同揼 2 部車去咸水海冇分別。

2F縮短轉循環有 3 大好處,一來係保住最重要的福華街北行上客位,深水埗客可以唔駛行上去九江街上 2P,二來係做到深水埗東部及太子雙向來往慈雲山同樂富的新客,順便補 3C 太子段,三來係維持到 樂富-深水埗,以及 黃大仙站-慈雲山 的班次密度,班客仍然可以叫兩飛的同時,唔駛保留 2F 欠效率的元州街/青山道段。

抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2022-8-4 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-4 14:43
7 實際上行窩打老道,同 9/9X 的重疊位就只係 油麻地 一段,加上 7 本身主力係做 尖沙咀  廣華/萬基大廈  ...

疊開就唔爭在食多少少套多幾部車出嚟,9本身都不似人形,拆9X出嚟,3C供車都救唔到幾多
車程快唔到幾多但班次更趕客,唔睇好9X呢個組合
1181174166 發表於 2022-8-4 20:49 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-8-4 19:54
關於 9X 循環線行法,其實就同好多啟隧尖沙咀線一樣,都係只停北行彌敦道,而本身都行之有效,一來慳 quot ...

208改特快有濃濃嘅燶味......
不過呢set有興趣睇下
xdxd 發表於 2022-8-4 21:34 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-4 00:36
最簡單當然係 3X 2P 9X 齊齊半全日,但宜家 3C 9 2F 的班次已經抽無可抽,慢線快線都要 30 分鐘一班,在市 ...

淨係想講最後一樣,
紅隧南行影響紅繞嘅時間應該比師兄所講為嚴重,
起碼成個上晝都會慢車,
但的確同時段冇更加快嘅路係真⋯
(屈忠孝街落紅磡食燈食到傻,但何文田-尖沙咀快線應該咁行而唔係落公主道)

至於其他都幾好,2F改循環係意料之外,真心改得靚,
但既然服務到深水埗嘅客倉,2P有冇空間都行循環,
令長沙灣都有快車返去?
紅磡人。
S3BL100 發表於 2022-8-4 21:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-4 00:36
最簡單當然係 3X 2P 9X 齊齊半全日,但宜家 3C 9 2F 的班次已經抽無可抽,慢線快線都要 30 分鐘一班,在市 ...

咁我同意 F1 版發文係可以嘗試觸碰多少少底線的,畢竟就算係 RPP 都會有試水溫建議,運署有時甚至會畀一D明知過唔到既建議擺上去,等巴士公司死左條心。但亦唔可能完全脫離現實

其實而家就咁睇,3X 半全日似乎已經取代左 5X 屯馬全通後半全日既計劃,始終前者做到更多野。問題係有無方法執車去做到 3C 3X 齊齊廿分班

9X 的尖咀特快其實只對亞太區有用,彩虹道本身有 5 再加兩味 5P 5X。而彩福雖然有 2X 去太子旺角,但都係 30 分一班基本班次。如果 9X 做埋旺角、旺角至太子之間同 2X 同路,做到既野似乎會比起尖咀特快更多,尤其是而家尖咀需求都跌緊,好過兜埋黃大仙既四不像

我唔知師兄你有無參考過九巴網站行車時間數據,但如果 2P 你預一單淨行車時間 45-50 分既話,根據現行準則,已經唔太可能一轉連休 120 分搞掂,畀 130-140 分就差唔多。當然 2F 2P 呢個 idea 係有唔少可取之處,但我同時會著緊技術細節

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 2076 發表於 2022-8-4 22:25 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-8-4 20:09
疊開就唔爭在食多少少套多幾部車出嚟,9本身都不似人形,拆9X出嚟,3C供車都救唔到幾多
車程快唔到幾多但 ...

9 已經係社會責任線咁滯,整到條 9X 比黃大仙同彩福已經係好過冇。

9X 車程真係快唔到 9 幾多? 估計來回各快 10 分鐘。雖然唔係話多,但我覺得好過無。始終 尖沙咀 <--> 亞太醫院區 <--> 黃大仙下邨 呢段,係 9 的獨市路段,基本上都冇得點搞。

加上 9 南行直行龍翔道,對彩福駁新界線,以及去旺角的車程,都係有正面幫助。
抗議962B重組
還我962全日服務