hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 265M又双叒叕收車
開啟左側

265M又双叒叕收車

KM8453 發表於 2022-8-14 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層

SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 12:41
話聲比佢聽唔係淨係得天北先有人住, 其他區個d都係人咁姐

版友,我相信你係住洪水橋。

撫心自問一下,你地頭係咪唔係人咁。

出九龍西,你向屯門公路方向走,有 63X,向大欖隧道,有 68X / 268X 孖寶,你地頭係咪唔係人咁?

出九龍東,258P 嘅服務時段,相信大家都知。

元朗短途客,有幾多,會唔會頂閘,頂閘企人有幾常見,所謂企人係咪全車坐滿,你應該知。276P 加經洪水橋後,68X / 268X 有無少左短途客,你應該都知。

68X / 268X 案例,我地只係訴求一班兩班車,唔係 68X / 268X,可以係 269D — 大家係隧道口都知佢下繁客量差左好多。睇客量,睇事實,大家回歸理性吧。
JV1376 發表於 2022-8-14 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-8-14 12:56
元朗南係多人用欖隧嘅話,68E仲會開咁疏車?
未計968啲公園特車長期係攞黎欖隧清客用
私樓區朝早個個村巴 ...

係轉車站無乜天北人專登等265B,除非265M超過10分鐘先有車而又咁啱有265B埋站,所以265B無可能完全替代到265M功能
SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 13:07 | 顯示全部樓層

你係咪唔理解元朗人既習慣?
有好多人係鐘意行出大馬路搭巴士 而唔會死等一架30分鐘一班 仲要兜錦田公路既所謂欖隧接駁線, 行到譽88先開始兜返出形點比人轉車, 你真係搭埋我個份
搭村巴個堆都唔係個個走去駁屯馬線, 一大堆村巴元廣/千色店做總站, 行返5分鐘就已經出返大馬路堆巴士站 其實好方便

正如住朗屏既人係唔會真係走去轉268C返屋企, 大棠路個站落行返天橋返入去係快過你坐巴士兜水邊圍
Ricky403 發表於 2022-8-14 13:10 | 顯示全部樓層

68A_ 發表於 2022-8-14 13:00
其實你與其喺度亂噏不如自己去元朗數下客先
成日講到天北幾十億人住咁
就當你轉車客多

269X走線古怪,做埋啲僻位
停大角咀後先上三幹,落公路停完嘉湖北後又飛走天葵路直去濕地
咁慢過268X>265M,唔會有人死等
掉轉其他客唔識亦唔會上
下繁仲攝喺6.5分鐘一班268X前後夾死咗

先不論你話得二三十幾人喺邊度數點得黎
其實呢啲有限班次旺角特快回程坐得滿窗口都好叻
259B回程取消前差嘅班次都係咁上下

一早都話269X起碼開全晚先易儲客
.
BlackBird 發表於 2022-8-14 13:10 | 顯示全部樓層
68A_ 發表於 2022-8-14 13:00
其實你與其喺度亂噏不如自己去元朗數下客先
成日講到天北幾十億人住咁
就當你轉車客多

得果一千零一班269X真係完全吸引唔到人專登等
呢啲油尖旺線明明就係全個夜晚都可以有客
P960早日摺線
KM8453 發表於 2022-8-14 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層
JV1376 發表於 2022-8-14 12:58
無用啦,班次太疏速度太慢,正常都會直接上K76轉西鐵,得夜晚回程先可能值得兜下 ...

兜都係尾段用多 10 - 15 分鐘,對九巴無損失,客就一定會多左,分時段亦只係徒添混亂。

班客明顯唔係睇速度,要睇速度,967 同 967X 一直都輸西鐵。

我支持 269B 全日兜天水圍北,服務各屋邨同 Wetland 新樓,提供額外選擇。早繁天水圍(北)特班,甚至可以考慮再整合班次,再節省資源做好 269X / 265M。
SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 13:17 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-14 13:01
版友,我相信你係住洪水橋。

撫心自問一下,你地頭係咪唔係人咁。

你繁時開緊咩班次先? 你話要一兩班唔係問題, 但洪水橋堆車差唔多條條都開緊雙位數班次, 你265M繁時做到單位數, 但堆西九線 一脫班上黎, 下一架就有機會等20分鐘以上, 就算同時間回程開緊單位數字既268X都可以跌到落15分鐘一班, 車都回唔切既情況下 你再抽走一部, 係咪要做就返未拆線之前等半粒鐘黎3架既畫面?
撫心自問一下, 你有無考慮過其他人

至於258P 都係靠景峰新圍仔先有得開咁耐 但藍地 洪水橋堆人咪一樣要陪兜 都無你最鐘意既直達唔兜bor? 你會唔會覺得好吸引先?

0q9w8e 發表於 2022-8-14 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

公園特車欖隧前坐得滿
唔係都唔使開到5分鐘一班
KM8453 發表於 2022-8-14 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
SLsTuDiO 發表於 2022-8-14 13:17
你繁時開緊咩班次先? 你話要一兩班唔係問題, 但洪水橋堆車差唔多條條都開緊雙位數班次, 你265M繁時做到單 ...

所以簡單一點,洪水橋同天水圍北不能比較。

天水圍北客量基本盤大太多。

係人多人少問題。967 / 967X 案例已經非常清楚:有心做,尊重乘客,專業分析客流方向,唔係要客係金鐘 / 大欖隧道食西北風,一定會有客。
KM8453 發表於 2022-8-14 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-8-14 13:10
269X走線古怪,做埋啲僻位
停大角咀後先上三幹,落公路停完嘉湖北後又飛走天葵路直去濕地
咁慢過268X>265 ...

非常認同師兄見解。

第一,1810 開車時間,放工時間大約 1730 - 1800 嘅全部用唔到,遲放近七點走果班又做唔到。

第二,269X 客量已經遠比同場「一班回程」新界旺角特快線好。

第三,967X 開頭得三班,客量一樣唔靚仔。自從開全晚後,如何呢?一年內頭一個鐘三班變五班,仲要長期企人入天水圍。