hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 地鐵半年多賺 77% 而新列車於 2022 年第四季投入服務 ...
開啟左側

地鐵半年多賺 77% 而新列車於 2022 年第四季投入服務

jacks_bus 發表於 2022-8-15 10:42 | 顯示全部樓層

而家睇黎, MTR 係想先用一批SACEM-Q 入替一批最舊嘅M-train.
KTL, TKL 用住Q/C/K-train; TWL, ISL 就繼續用M-train (加CCTV).
同時睇下新系統會唔會有進展.
.:[多謝您閱讀本文章]:.
I20091157 發表於 2022-8-15 11:00 | 顯示全部樓層
jacks_bus 發表於 2022-8-15 10:42
而家睇黎, MTR 係想先用一批SACEM-Q 入替一批最舊嘅M-train.
KTL, TKL 用住Q/C/K-train; TWL, ISL 就繼續用 ...

第一代M都係預佢最早退
但係若果咁就要35抽Q車先頂哂

而家到港嘅新車遠遠未夠呢個數
jacks_bus 發表於 2022-8-15 11:09 | 顯示全部樓層
如果佢係有心等新系統進展, 可以喺第一代入面揀車況最差果啲退先.
同時留起部分車卡做零件車.
.:[多謝您閱讀本文章]:.
jchu3420 發表於 2022-8-15 13:25 | 顯示全部樓層

jacks_bus 發表於 2022-8-15 11:09
如果佢係有心等新系統進展, 可以喺第一代入面揀車況最差果啲退先.
同時留起部分車卡做零件車. ...

M-Train退役次序應該會同東鐵嗰堆MLR一樣開頭跟大修次序,之後睇邊部里數爆燈就退邊部。
hoaaa 發表於 2022-9-5 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層

完全估計唔到新系統幾時可以完成system test, 或者debug, 亦可能直接放棄更新。 外唔知,車夠期,一系大整,但又買到車新車付運,咁舊的信號系統仲肯support ,你都無什麼懸念點樣做。 信號系統唔系一個純software, 仲有hardware,,系一套appliances. 上次發現系software  問題,點解到今日都deploy唔到,呢個系問題。
Ricky403 發表於 2022-9-5 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2022-8-12 15:29
一個黃埔站既神級設計,已經令到觀塘綫用咩信號都吾會可以加密班次

而家觀塘綫上下繁只係開緊14tph/28tph (252s/126s) 同13tph/26tph (272s/136s)
黃埔站最多可以應付到近17tph (213s headway)
Ricky403 發表於 2022-9-5 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

hoaaa 發表於 2022-9-5 08:29
完全估計唔到新系統幾時可以完成system test, 或者debug, 亦可能直接放棄更新。 外唔知,車夠期,一系大整 ...

龜鐵要整第三套嘅後備系統
呢套系統平時要同正常+後備系統嘅聯繫降到最minimum,確保唔會一齊出事
但又要間唔中向正常+後備系統攞data以盡快喺故障後恢復服務 (唔係待完機要用先攞),又要check啲data啱唔啱以免小錯變大錯
中環站炒車就係喺當第三套後備系統啱啱開嗰陣,系統唔知過落黎啲data有冇野錯,而剎停其中一架車或者cancel一啲有問題嘅route (即hold住A131唔畀過波口或A112留喺二台唔開車)

同樣情況TGMT已經試過,就係之前報過嘅轉第三套後會入錯軌問題,當時solution就係trash咗成個第三套後備系統
當然某程度上係因為TBL實在太火車,容忍唔到永續呢套野
Kelvin15190 發表於 2022-9-5 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層
早知如此,何必當初。如果黨鐵不要那麼貪心,先處理好只有一個後備系統的設計,這樣中環站就不會撞車,不會撞車,現在就已經使用CBTC了。就算試第二個候補系統時不幸出事,頂多時ROLLBACK到基本的CBTC信號系統設計。不,不過歷史沒有如果,只有教訓。
kei_hk 發表於 2022-9-5 14:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-9-5 12:51
龜鐵要整第三套嘅後備系統
呢套系統平時要同正常+後備系統嘅聯繫降到最minimum,確保唔會一齊出事
但又要 ...

佢太有先見之明﹐要有第3套系統做backup﹐等主及副2套一齊出問題時﹐仲有第3套即時頂上。

但係﹐全球鐵路系統都沒有這樣做過﹐連廠家都未做過﹐今次係第1次做。

都唔明MTR 點解今鑊咁 __ 勇﹐攪到自己 __ 左。

一早只係跟國際標準做﹐只係主副2套﹐相當一早用左新訊號系統。

東鐵的情況就唔同﹐只係在測試期間﹐開了系統紀錄功能﹐將所有發生的指令及事件﹐全部記錄﹐以便有需要時可以更易查出問題所在。
入錯軌的成因﹐係系統記錄唔夠快﹐要排隊等寫入record。
相關轉波口的指令發出﹐要排隊等寫log file﹐寫完log file才發送去相關波口。
在波口未收到相關指令時﹐列車已經駛經相關波口﹐結果就係入錯軌。

調查報告指出﹐日常運作係不需要使用相關的系統紀錄功能﹐所以係唔會開啟功能。
所以﹐唔會再出現 "指令要排隊" 的問題﹐就唔會再出事。

* 當日後訊號系統需要再調整﹐相關系統紀錄功能就有機會再重啟。只要日常營運期間不啟動﹐就唔會再出現相關問題﹐可確保安全。

HU6455 發表於 2022-9-5 23:17 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-9-5 14:46
佢太有先見之明﹐要有第3套系統做backup﹐等主及副2套一齊出問題時﹐仲有第3套即時頂上。

但係﹐全球鐵路 ...

講得白D, 就係連班高層都信唔過新既信號, 先要攪第三套, 唔識鐵路既人, 以為多就等於好