hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 意想不到的九巴80流水
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 意想不到的九巴80流水

流星☆雨 發表於 2022-8-17 17:19 | 顯示全部樓層

樓主呢個結果都大致正路,比較出人意表就係美林有客搭返美田,同埋286X非繁開得異常地密。

63K小巴上繁供不應求,搭80/286X出大圍街市係恆常現象
回程亦只有大圍站一個上客點,近大圍道站一帶的確夾時間等80好過

晚間以外較少有人由觀塘搭80返到六美,反而顯田圈同大圍搭返六美可能仲多
呢個正正係80一直停留於上繁拆線嘅後果

S3bl430 發表於 2022-8-17 16:29
美林去美田有人揀搭80,仲要唔係1-2個,我從來都無諗過有這種需求,等得架80,可能已經行返美田。

雖然 ...

可能係2蚊客,大把時間,最緊要唔使大熱天時行10分鐘返去
趕客路上 理_得你
 樓主| S3bl430 發表於 2022-8-17 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-8-17 17:19
樓主呢個結果都大致正路,比較出人意表就係美林有客搭返美田,同埋286X非繁開得異常地密。

63K小巴上繁供 ...

屯馬線全通後,周末傍晚往美林方向,80過左顯田村有時仲可以坐滿窗口位,80其實仍有九龍客搭到大圍

另外,我覺得286X開得密係因為沒有因應暑假調節班次(現在有不小學校在1-2點放學, 見佢差不多3點就回復15分鐘一班),也不排除是跑返之前甩班條數

我所接觸到的教育界朋友,都有1-2星期暑假

AVBE46 發表於 2022-8-18 01:06 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-8-17 17:36
屯馬線全通後,周末傍晚往美林方向,80過左顯田村有時仲可以坐滿窗口位,80其實仍有九龍客搭到大圍

另外 ...

286x嗰個時間係用來做學生客,用46X中段用車做

可能見一兩個星期,費事改掛?
KE7066 發表於 2022-8-18 03:28 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-8-17 17:36

另外 ...

公開時間表編定咗要開嘅班次點跑失班率?
 樓主| S3bl430 發表於 2022-8-18 09:24 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-8-18 03:28
公開時間表編定咗要開嘅班次點跑失班率?

首先,平日286X日間表訂班次係15分鐘, 開7-10分鐘明顯有加班車
其次,不能排除286X在其他時段收車

周六周日有時見到286X個開車時間係唔跟班次表開,有時係調節開車時間,有時就收左架車
錯字連篇
hihiman 發表於 2022-8-18 14:08 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2022-8-17 15:32
80有呢類流水客,咪多得82K和63系小巴既不足,當然都多得$2政策。
OT: 試過九龍灣去新翠,等極89B都無車, ...
同類型的214, 290A 都做緊, 老九好開心tim

所以屎水隻933 全日係有得做架
咁鐘意收2A,82 車
班$2 客見車就上架啦
大大力宣傳, 經太古北角(去程), 新區葵芳(回程)

位位實收$9.4, 仲好舔過做788

louis19910701 發表於 2022-8-19 11:54 | 顯示全部樓層

樓主所指意想不到嘅流水其實存在左好耐
以前熱狗豪GK9754美林開,咁啱放學時間,去到顯徑都唔少學生落車

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3bl430 + 1 個"意想不到"係美林往美田流水.

查看全部評分

tatl 發表於 2022-8-19 15:55 | 顯示全部樓層

好多喺美林買完野唔想行就上80搭兩個站。

仲有好多返/放學時間搭80/286x來回美林/顯徑(見車就上啦唔通等82K咩),呢啲家長收正價學童收半價九巴賺到笑。
夜晚七八點時成日有十幾廿個人喺大圍麥當勞等車返美田。