hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組新巴 793 795X
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組新巴 793 795X

10598C 發表於 2022-8-17 20:09 | 顯示全部樓層

善水今次重組最主要目的應該係 1. 做九龍灣 - 九龍城 - 旺角 - 深水步流水;2. 西行 upgrade 旺角班客+提供將軍澳往返油麻地同長沙灣服務

現階段最難解決係:亞皆老街返將軍澳車程,係繞經九龍灣後被拖慢
呢個問題好大機會要開一條新線先有機會解決到,偏偏運輸署唔想過多車駛入亞皆老街

樓主方案大方向都算正路,亦十分欣賞新 793 將軍澳區內走線,食曬 796C 麻煩位(如將天及彩明街)
同尚德九巴競爭之餘,至善/將軍澳亦有直出將隧嘅線,雷同小弟之前建議嘅走線

最明顯問題,上面都有師兄回應過,應該係蘇屋-九龍城,以及九龍城-九龍灣一段流水冇左
同埋有機會被九巴 X6C 反對
不過暫時都難有更好更直接嘅方案去處理...
KU_7002 發表於 2022-8-17 22:01 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-16 23:48
大致同意 793 795 九龍段走線分工,只係宜家開左線,793 795X 分別 15 20 分鐘一班車,咁拆法去至善街去旺 ...

B線落長沙灣又未免太慢了 ......

hellomato 發表於 2022-8-18 11:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-8-17 20:09
善水今次重組最主要目的應該係 1. 做九龍灣 - 九龍城 - 旺角 - 深水步流水;2. 西行 upgrade 旺角班客+提供 ...

第2條好似就係而家795X想做嘅嘢
而第1條,感覺可以用20A改去深水埗黎做

我是一部小小MMC~~~~
 樓主| S3BL100 發表於 2022-8-18 21:07 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-8-16 23:48
大致同意 793 795 九龍段走線分工,只係宜家開左線,793 795X 分別 15 20 分鐘一班車,咁拆法去至善街去旺 ...

咁當然我其中一個前提係唔值得擺咁多車落去,尤其是逆向時段。而呢個建議寫既時候,793 新豬紙未出,我無諗過佢地會咁勇開全日 15 分班;但出文之時我無改,因為真係唔值得。有多幾部車,拎去畀 798 拆線仲好

美孚我打算甘泉街當做左

你個 A B 線拆法唔係唔得,但我原意係兜既地方全部搵一條線食晒,另一條就盡量拉直

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2022-8-18 21:08 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-8-17 18:15
蘇屋/青山道往返「亞太區」有2A/6D,抽走新巴服務未嘗不可

整體大致上明白樓主想做咩

尚德尾站係因為調景嶺開出,將南都兜暈晒,去到將軍澳天主教小學,已經無其他地方可以兜

樓主| S3BL100 發表於 2022-8-18 21:13 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-8-17 20:09
善水今次重組最主要目的應該係 1. 做九龍灣 - 九龍城 - 旺角 - 深水步流水;2. 西行 upgrade 旺角班客+提供 ...

新 793 走線當然係參考左你上次畀既反建議

蘇屋九龍城,仲有九巴 2A;問題比較明顯係大埔道果段,但行返出長沙灣道又唔係太遠,我打算就咁交貨

而九龍城往來九龍灣流水,如果唔係要落到亞皆老街,其實仲有條 22

個人認為新 793 油麻地加旺角 combo 好過旺角加九龍城,前者西行塞東九廊死亡交叉同時,後者要塞偉業街天橋同亞皆老街西行;東行往將軍澳方向分別就更明顯。當然新 793 擺明係衝著 X6C 而來,但問題係呢間叫屎水而對手係厹;如果調返轉就唔同講法啦

2076 發表於 2022-8-18 23:54 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-8-18 21:07
咁當然我其中一個前提係唔值得擺咁多車落去,尤其是逆向時段。而呢個建議寫既時候,793 新豬紙未出,我無 ...

我覺得最大 concern 都係至善街冇車去亞皆老街。
其實我傾向 將工 + 至善 + 調景嶺 一條,調景嶺 + 將站 + 尚德 一條。至善行調景嶺出好過行尚德出,因為站位唔駛逆走。另外就係將天個站有將中覆蓋,可以停正唐明街公園。

不過的確以現時情況來說,九商 + 油麻地 果條應該去蘇屋,觀繞 + 亞皆老街 果條應該去長沙灣。但如果考慮埋未來 795P 的發展,將工果條就唔應該走去長沙灣,而係應該蘇屋止步。所以之前咁拆係有我的考慮。

A) 將工 + 至善 + 調景嶺 <--> 觀繞 + 亞皆老街 <--> 長沙灣 (https://goo.gl/maps/AFndBLU9e6TLzw9fA) (20)
B) 調景嶺 + 將站 + 尚德 <--> 九商 + 油麻地 <--> 蘇屋 (https://goo.gl/maps/kSi41eoUveWdYNWt9) (15)

咁樣拆會好少少,不過尚德就冇車去長沙灣了。(雖然 ching 方案都冇)

甘泉街做唔到美孚啦......

抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2022-8-19 10:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-8-18 21:13
新 793 走線當然係參考左你上次畀既反建議

蘇屋九龍城,仲有九巴 2A;問題比較明顯係大埔道果段,但行 ...

At the end of the day 要視乎屎水有幾想做蘇屋至九龍城,反正呢段路地區上因為有 2A 無問題,算係適當嘅闖關
而家掉轉頭諗,新 795 做到長沙灣至九龍城,算係最大路嘅市區流水,塊餅理論上都唔細,唯一係如果擺盈暉臺做埋美孚荔枝角會更理想

除左上面講蘇屋/亞皆老街去九龍灣無左車(20A 行啟德體育園區已經無機會做到),同埋將隧口至旺角 793 慢過 795 一截之外,
樓主重組後成個將南都有車去旺深,加上新 795 將軍澳區內拉直後,康城至將軍澳道車程比起坑口起計搭 98C 仲快,如果兜一兜埋康城站,新線對康城乘客應該都有一定吸引力

如果同樓主之前 797 同 796X 重組建議一同實施,新 795 要做返區內流水,然後同 797 795P 兩條線分工,基本上所有窿都係塌塌冚,無太大改變空間
 樓主| S3BL100 發表於 2022-8-20 21:31 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-18 23:54
我覺得最大 concern 都係至善街冇車去亞皆老街。
其實我傾向 將工 + 至善 + 調景嶺 一條,調景嶺 + 將站 + ...

調返轉就輪到至善街無車出油麻地,所以又係點樣取捨的問題

當然師兄你個拆法我都會收貨,呢點我唔會企得好硬;但另一方面,如果只做調景嶺、將軍澳站同尚德,我會有少少驚唔夠客

另外,至善街逆走其實問題未必太大。一來我之前另一個建議,重組 796X 797 後,796X 至善街段會逆走。到時會得返 796P 至善街西行出九龍,而呢條線改線難度反而最高

2076 發表於 2022-8-21 01:12 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-8-20 21:31
調返轉就輪到至善街無車出油麻地,所以又係點樣取捨的問題

當然師兄你個拆法我都會收貨,呢點我唔會企得 ...

我覺得至善街兜將站將天先上公路好似冇經調景嶺咁吸引,因為經調景嶺唔駛食 popcorn 燈,藍塘傲上車站位又方便啲。

另外經入境處果條線,我會建議用九商油麻地果條去做,因為商業區非繁應該會有唔少去入境處的需求,亦因為九商油麻地果條要用經尚德果條去做,所以入境處 + 尚德 應該要係一 pair。

油麻地重要性一定冇醫院咁高了...... 所以所有亞皆老街線重組,都要好小心處理呢個問題,而本身至善街係冇車去油麻地的,更何況 796P 都叫做勉強包到油麻地,亦都做到 QE。

調景嶺 + 入境處 + 將站 + 尚德 唔會有唔夠客的問題,尤其是未來入境處帶動需求。

我反而覺得盡可能唔好大改現有站位,尤其是唔改站位亦都係一個 viable option 的時候,仲要加埋 796P 因素。

P.S. 796X 我都係覺得將站開 經 至善、調景嶺、尚德 好過 將站、至善、尚德、調景嶺,行車時間短唔少,亦都做到藍塘傲 / 入境處果邊。
抗議962B重組
還我962全日服務