hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)
開啟左側

[經歷分享/報告] 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)

樓主| Citcalag 發表於 2022-10-26 19:57 | 顯示全部樓層

siupy 發表於 2022-10-26 19:05
我之前講過
797改工業村 > 坑口 > 轉車站 循環線
響觀塘狗屋調頭

工業邨 - 坑口段已經有298E

工業邨、康城要兜坑口,咁不如搭返98

即係得坑口客會搭,單憑坑口又支唔支持到10-15分鐘一班呢
ATSE40 發表於 2022-10-26 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-26 12:37
成件事話分兩頭
開發亞街以南基本上絕大部分版友都支持
而795X東行客量的確慢慢上緊嚟

美孚有幾掂可能寶輪街嘅人仲清楚過呢度版友

西行唔夠客係將隧線根本問題,全日撞彩咁塞唔知幾耐自然咩客都走。呢個真係惟有等將藍同中九幹起好先有望R返啲客返嚟。

795X 作為九展唯一去到佐敦道以北路線,兩繁計佢都算上落得數一數二多。795X 上唔到多客嘅時候,成個巴士站都唔慌多人。

深水埗要硬食慢車的確唔理想,但一邊車慢咗令另一邊由零變有我覺得可以接受。
腦補當真,真要補腦
Ricky403 發表於 2022-10-27 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-10-26 17:20
793工業邨段路加價用途

但佢又唔係全程加,只係加工業邨三四個站出市區同蘇屋開至入彌敦道前呢兩段路仔
前者隨時有半日係一個客都無,後者都係十零個左右,其實作用有限
Ricky403 發表於 2022-10-27 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-10-26 17:43
新區新增資源話咁易 (98一炮過加6部也不成問題), 而且近排咁多線減班, 「理應」好多車淨

咁九巴始終唔同新巴,加埋仲有運署
793/795X咁倒車法,我都可以砌到個居民同巴迷角度會覺得好正嘅重組啦
新巴由零開始咁做795X,拎去九巴啲地頭大把中長途線可以合理分拆再延長
Ricky403 發表於 2022-10-27 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
nate115 發表於 2022-10-26 04:25
同意夜晚可以咁搞, 油旺食完飯時候都應該出到客, 甚至宣傳埋將轉轉寶琳坑口, 雖然798/694唔密, 但如果795 ...

795X喺勞審打後作用係畀人叫兩飛
同埋可以抽走796P啲車都唔會爆鑊

其實油麻地站一帶返將軍澳與其企文明里叫單飛,似乎乘客更受落行多兩步喺勞審叫多飛
尤其795X同796P班次都唔係密
石頭 發表於 2022-10-28 02:10 | 顯示全部樓層
我覺得啦,美孚班客根本唔想搭巴士,

直接放棄更好~

795X改為蘇屋/甘泉街出車後,直行長沙灣道算數~
JX9097 發表於 2022-10-28 09:20 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-10-28 02:10
我覺得啦,美孚班客根本唔想搭巴士,

直接放棄更好~

順走的話唔可能擺蘇屋否則做唔到荔枝角

至於擺甘泉街,咁不如擺美孚
反正車程差唔多
美孚又唔係完全冇客
2076 發表於 2022-10-28 09:33 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-28 09:20
順走的話唔可能擺蘇屋否則做唔到荔枝角

至於擺甘泉街,咁不如擺美孚

美孚有位一早擺左......

其實荔枝角總站有冇可能塞到 795X? 再唔係荔灣道泊街?
抗議962B重組
還我962全日服務
JX9097 發表於 2022-10-28 10:05 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-28 09:33
美孚有位一早擺左......

其實荔枝角總站有冇可能塞到 795X? 再唔係荔灣道泊街?

所以依家逆走某程度上都係被迫
同埋可以試一試美孚《》旺角特快市場
若果呢個市場唔大,唔排除最終都會改順走
同793齊齊夾住做大個餅

荔枝角依家都真係幾迫下
九巴亦未必刻配合
至於荔灣道應該炆水
一嚟沿路勁多違泊(連盡頭迴旋處都係)
二嚟有唔少貨車上落貨
隨時有入冇出玩死
ben2004 發表於 2022-10-28 10:28 | 顯示全部樓層

最近隔黎論壇有 795X 客量報告, 睇到長沙灣美孚下繁都開始儲到客
其實依家走線, 美孚逆走肯定快過順走, 長沙灣逆走同順走車程相近, 既然美孚同荔枝角都冇位擺, 小弟睇唔到 795X 順走對比逆走有邊方面既優勢, 但係 793 同 795X 同一總站就有車務上既優勢

如果想深水埗一帶既長沙灣道有站, 改 793 起欽洲街轉出長沙灣道已經搞掂, 唔使搞條 795X

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分