hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 934,936 客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 934,936 客量統計

fatpear 發表於 2022-8-30 17:43 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-8-30 17:17
936石圍角去西隧口最少都9個字
石圍角上車個幾個真係另類
反而碧海藍天上車既客少左D

其實去程個所謂碧海藍天站係有少少吊腳,得宇晴軒同碧海藍天行過去叫近,
昇悅居/泓景臺行過去嘅距離同行到落荔枝角站差唔多遠,
但分別前者係戶外個站仲要連站蓋都無,仲要較啱時間睇住個app幾點有車先行過去,
後者全程冷氣隧道落到月台隨時有車,大部份人大熱天時都唔會選擇行出去

而且936尾站去中上環係好快,但去灣仔銅鑼灣已經比鐵慢,
中午12點幾嗰d時間去中上環嘅人本身就唔會好多,
去灣仔銅鑼灣唔會諗936,就算去中上環嘅亦未必揀限時限刻嘅佢,
咪有尾站都少客特登等呢個現象
Tre89 發表於 2022-8-30 17:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-8-30 17:17
936石圍角去西隧口最少都9個字
石圍角上車個幾個真係另類
反而碧海藍天上車既客少左D

可能係費事行落去荃灣站,或者直情係唔鍾意搭鐵,而且一程過都算係有少少吸引力(當然前提係唔介意兜,仲要預返充足時間),所以兜都寧願照搭掛。

講真,936要喺東北葵兜成半個鐘先出青山上路走人,石圍角都仲有幾個人捧場肯搭已經算係好畀面,對比石籬之前各站客量亦可以叫做中規中矩。要知道,後面梨木樹、石蔭、安蔭每站同樣都係上得個位數客量,係去到石籬先有超過10位以上嘅客。

Mercer 發表於 2022-8-30 18:04 | 顯示全部樓層
青山公路到碧海藍天得幾個人, 最近都唔比面, 好心行石籬商場後行石排街右轉青山公路走人算.
十四鄉準居民 恭喜晒!
Mercer 發表於 2022-8-30 18:07 | 顯示全部樓層

Tre89 發表於 2022-8-30 17:46
可能係費事行落去荃灣站,或者直情係唔鍾意搭鐵,而且一程過都算係有少少吸引力(當然前提係唔介意兜,仲 ...

出九龍用32 行法就行碧海藍天都冇咁反感

返石圍角去停海盈兜大圈, 再碌長沙灣廣場真係蝦人no choice.
十四鄉準居民 恭喜晒!
Ricky403 發表於 2022-8-30 18:24 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-8-30 17:34
agree

其實南行934 入境處總站,北行菲林明道起步好D 換返936全日軒尼詩道直去

934灣仔兩站都落1/3以上,菲林明道靚位改出去入境,齋倒客走
936其實既然泳池同集成都無乜客,不如兜怡東或鵝頸橋算
.
Tre89 發表於 2022-8-30 18:54 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-8-30 18:07
出九龍用32 行法就行碧海藍天都冇咁反感

一係好似32/36B咁淨係行下面和宜合道,或者學40P咁行晒上面大白田街、石排街,再唔係跟936A大部分路段行下面石蔭路加和宜合道,臨尾上去石俊樓嗰段石排街呢種混合行法都仲可以接受,936兜完上安蔭又落返石蔭路對頭段石圍角、梨木樹客嘅觀感差。不過因為東北葵道路設計問題,喺得一條線嘅情況下,如果全行上面屋邨或下面和宜合道又會俾人話做唔到某啲位。

有條件嘅話甚至應該將935都半全日,935、936兩條線分家。935行晒東北葵後經葵涌道直出公路,936和宜合道運動場後跟234C行法做北葵邊皮,石英徑之後照返原線。咁樣對東北葵嚟講唔駛再兜四小龍,對石圍角、梨木樹嚟講雖然都要兜四小龍,但唔駛深入東北葵都起碼慳返十幾二十分鐘。
ky927 發表於 2022-8-30 20:26 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-8-30 18:24
934灣仔兩站都落1/3以上,菲林明道靚位改出去入境,齋倒客走
936其實既然泳池同集成都無乜客,不如兜怡東 ...

其實入境處個橋位,唔係真係咁倒客;分分鐘佢菲林明道落都係過返中環廣場。同埋934尚有嘅生存空間,係灣景麗城真係唔近鐵,麗城/灣景樓下有車,到灣仔入境處落車都幾乎無縫咁滯,唔見得咁倒胃。

反而北行就要keep返軒尼詩道啦

延伸理解,900停入境處,會展站直接競爭,900仲要輸吐露港,所以900受影響係真係深遠啲

(純個人分析)
fly831 發表於 2022-8-30 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
停灣景中心呢個站真心智將,上星期搭936由入境處塞左兩個字先到
Ricky403 發表於 2022-8-30 20:48 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-8-30 20:26
其實入境處個橋位,唔係真係咁倒客;分分鐘佢菲林明道落都係過返中環廣場。同埋934尚有嘅生存空間,係灣景 ...

要搞清楚目的先
936而家咁逆時針兜泳池問題係陪塞紅隧車龍
咁只需改走線令到停入境後cut去快線就得
唔需要簡單複雜化,燒埋934嗰疊

菲林明道本身接近成個灣仔中心位
就算你話入境唔係咁趕客
但常客見你站位改過咗兩個街口點都有啲無所適從
尤其是去利東街同合和就畀你玩謝
以934個基本盤,吸到一個係一個
.
ky927 發表於 2022-8-30 21:27 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-8-30 20:48
要搞清楚目的先
936而家咁逆時針兜泳池問題係陪塞紅隧車龍
咁只需改走線令到停入境後cut去快線就得

936直行軒尼詩點都好過玩華潤圈。跟P960行法,景隆街同崇光咪又係服務跟同一個範圍嘅人。但係就無左集成個堆最兩頭唔到鐵嘅位置。
唔好覺得利東街好遠先,934停都停係Eprint啦,行咪又係行返轉頭,要過馬路咪又係上橋。 軒尼詩道頭,同入境處個站行,真係唔係差咁遠架咋。分分鐘行軒尼詩道騎樓底,落雨都仲要開遮。
由灣仔A3慢行去會展站閘機先10mins

其實唔燒934都得架,咪全邨都停軒尼詩道。係大家都知點都會有quota,而我覺得934係咪都灣仔止步,停入境處同菲林明道,對客嘅影響真係唔會太大。