hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 296D 西行取代 296C 服務旺角
開啟左側

建議 296D 西行取代 296C 服務旺角

fleetline 發表於 2022-9-4 08:15 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-9-3 20:57
我諗我要再講多次,296C 296D 西行重組後,296C 原有深水埗旺角客都會快左 10-20 分。就算淨計尚德兩個站 ...

好多人講左好多次, 296D一搞, 796p會幫你食晒堆客,
你有幾多新客冇人知, 但倒左幾千人去對家係肯定的答案,
巴士公司肯定唔會做咁傻建議.

又講居民反應, 尚德去深水埗旺角客會快左約10分鐘,
不過旺角客要加價, 深水埗客要汝洲街落車,
如果目的地係長沙灣道以北, 快左10分鐘但要行多5分鐘,
其實冇乜著數.
去長沙灣站一帶直頭變成冇車.

尖沙咀近年因鐵路新線通車導致巴士客量下跌,
不過受惠於較多新型商場開幕, 尖沙咀人流近年有明顯上升,
反而旺角人流近年有下跌.

儲錢
fleetline 發表於 2022-9-4 08:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-3 21:11
而家 296D 畀西九文化區綁死左, 296C 296D 夠車拆多一條全日嗎?

近期深水埗區cut出來既車夠你開多條296C,
都唔明點解要搵條296D做搶車目標.

儲錢
2076 發表於 2022-9-4 17:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-3 21:10
我又覺得單向先有車搭唔係問題,近近地 95 彩虹道都係單向,遠少少成堆東隧東廊過海線都只係回程經銅鑼灣 ...

1A 東行太子都唔少客。我唔係話反對不對稱走線,但近年的確越來越少這種路線。單向有服務叫做係合理,例如ching舉例的 95 603 307,但來回唔同路線就真係好少見。35X 都特登改返行大埔道,做返來回對稱。

呢個計劃其實單單計 296C 296D 係沒有甚麼大問題,最大憂慮仍然係 296D 去尖沙咀唔會有客揀,始終大大條 796P 擺在尚德商場門口,尚德班客唔係傻的。如果冇 796P 我會認為改動合理,加上九巴鬥氣,我又唔覺得實行機會會好大,始終倒走尚德去尖沙咀的客,爭返少少尚德、觀塘去深水埗的客,對九巴而言未必化算,始終尚德去深水埗本身 793 已經自閹左,觀塘去深水埗,既然你都認為 296C 站位唔好,對觀旺冇乜實際作用,咁 296C 去深水埗站位都一樣係唔好。

另外建議加返 98C 轉 296C 的優惠,補償亞皆老街醫院街去海盈邨的乘客。

296C 做觀旺我覺得主要係幫 16 執雞,尤其未來 16 一定會因為 16X 半全日而減班。填海區來回觀塘反而 296C 係唯一選擇,我唔認為飛橋會幫手加到填海區客。

反而 216 方案,蘇屋同白田邨來往觀塘本身就一定唔會揀 296C,做到的一定係全新客。我承認要同 16 一齊搞重組唔係簡單,但係 16 本身可以用 16X 全日頂左大部分路段,用 216 搞掂埋 16 剩餘的 碧雲道-觀塘道 流水,阻力絕對唔係大。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-4 20:56 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2022-9-4 08:15
好多人講左好多次, 296D一搞, 796p會幫你食晒堆客,
你有幾多新客冇人知, 但倒左幾千人去對家係肯定的答 ...

296D 未變西九龍文化區專線前,一日都係得 4100 客,除返開每個方向都係二千多少少。邊度有幾千個客畀你倒走?

亦唔好唔記得,296C 296D 咁玩,可以捅多 793 795X 一腳

尖沙咀人流係有下跌,講緊係 35A 41A 呢堆線尖沙咀都少左客,好明顯唔係鐵路因素。唯一客量有反彈係 260X,因為無左鐵路總站優勢,班客想有位坐

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-4 21:07 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2022-9-4 08:18
近期深水埗區cut出來既車夠你開多條296C,
都唔明點解要搵條296D做搶車目標.

cut 左果堆車,已經收歸國有,仲有得返轉頭?
202 未收檔都仲叫做有兩部車畀你玩,但而家都已經摺左

又咁講,我好多時建議做重組唔係得一個目標。想尚德出旺角同深水埗都有得快,旺深分家係唯一方法,點解唔可以由尚德個 pool 自己解決?

一個重組 A 區同 B 區都有得受惠,你可以有千萬個要求 B 區交車重組的理由,但同樣地亦無理由奉旨唔可以由 A 區抽車做。講到尾,咪又係邊幾條線被重組、邊度有剩餘資源既問題

當日我建議過 296C 296D 二拆三,但你又唔制;但更重要一點係 296D 已經變成西九文化區專線,而九龍灣旺深亦已經被屎水插旗,當日個建議已經無可能做。仲有其他辦法嗎?

樓主| S3BL100 發表於 2022-9-4 21:20 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-4 17:47
1A 東行太子都唔少客。我唔係話反對不對稱走線,但近年的確越來越少這種路線。單向有服務叫做係合理,例 ...

296C 296D 另一個具戰略意義既位係將轉,擴大覆蓋,成個將軍澳山下都可以轉車去旺角、深水埗、油麻地,至少西行有一條旺角真特快

296C 西行站位唔係靚,但我上面講緊既係東行旺角道站位難吸觀旺客,搬落菜街/旺角站無論對於搶觀塘定尚德回程客都有正面作用,始終更接近中心位;而西行對觀旺無乜實際作用既原因,唔係站位,而係因為有一條班次頻密兼唔使塞亞皆老街既 1A

我自己就認為亞皆老街西行係好趕深水埗乘客,尤其是填海區。亦要留意上年 RPP 果條招標線最終會由邊間公司投到

至於你個重組,我認為難度最大既位依然係一次過要重組 16 16X 214 213D 成堆線先做到

1181174166 發表於 2022-9-4 23:17 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-9-4 21:20
296C 296D 另一個具戰略意義既位係將轉,擴大覆蓋,成個將軍澳山下都可以轉車去旺角、深水埗、油麻地,至 ...

唔認同亞皆老街出去比太子道西一定差
但296C停站多的確係問題
2076 發表於 2022-9-5 00:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-4 21:20
296C 296D 另一個具戰略意義既位係將轉,擴大覆蓋,成個將軍澳山下都可以轉車去旺角、深水埗、油麻地,至 ...

我明白將轉係重點,但係寶林坑口得 98D 同 297,而本身有 98C 直達,297 班次又差,結果未必吸引。當 796C <--> 694 / 798 / A29 三飛都做唔起,我唔認為班客會肯轉車。

所以最後都係做 98 轉車客。

我個重組承認係複雜,但本身可以部分斬件上馬,入面亦都有好多路線係已經上過 RPP,我覺得慢慢推行唔會做唔到,只係要分兩三年去做。

但重組後,對藍田山以及秀茂坪的交通的確係有顯著改善,而路線亦都合理化,特快線唔駛同老牌流水鬥重疊。
另外我覺得 ching 對亞皆老街塞車問題有過於悲觀的想法,太子道東條天橋基本上永遠都係塞緊車,因為右轉聯合道倒塞上橋,而花墟塞車問題同亞皆老街好相似,加上要停返太子去旺角果段彌敦道的時間,行亞皆老街去彌敦道南行理應係快過行太子道西。

抗議962B重組
還我962全日服務
fleetline 發表於 2022-9-5 08:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-4 21:07
cut 左果堆車,已經收歸國有,仲有得返轉頭?
202 未收檔都仲叫做有兩部車畀你玩,但而家都已經摺左

近年運輸署對quota這個東西睇得不太緊,
另外你睇新巴793/795x開果陣一樣係搵多條路線減班去做,
九巴要開線是但搵堆線減車已經搞掂,
冇需要搵條線一換一,
你仲要堅持搵條最唔適合去搞先好笑.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-5 21:17 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2022-9-5 08:38
近年運輸署對quota這個東西睇得不太緊,
另外你睇新巴793/795x開果陣一樣係搵多條路線減班去做,
九巴要開 ...

296C 同 296D 都係尚德前往油尖旺區路線,有幾唔適合?

Quota 的確唔係重點,但問題係厹願唔願意無啦啦幫巿區線加咁多部車。只要熟悉少少近年先例,都知道有無可能。如果係早多一年半載,202 仲生勾勾、12 未減到變殭屍路線之前,捆綁埋重組都唔係唔可能。但而家已經減無可減,減走左既仲會拎返來?

但你 quota 呢個字提醒左我一件事,就係雖然觀塘道無實數 quota,但運署唔會批准拆完後兩條齊齊行觀塘道。如果真係搵西九資源拆線,西九觀塘線係無理由唔行觀塘道,換言之尚德重組完會無車落九龍灣德福,否則就會出現一個用西九資源貢獻尚德造就旺深分家既局面,講得通嗎?

呢個世界總唔可能有免費午餐吧,有乜理由著數全部自己拎,鈔就要人地付?