hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 296D 西行取代 296C 服務旺角
開啟左側

建議 296D 西行取代 296C 服務旺角

樓主| S3BL100 發表於 2022-9-5 21:28 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-5 00:28
我明白將轉係重點,但係寶林坑口得 98D 同 297,而本身有 98C 直達,297 班次又差,結果未必吸引。當 796C ...

呢度總有一班轉車站迷的,而且仲有油麻地

另外根據九巴官網數據,富豪東方至旺角豉油街,9 比 1A 慢一分。當然咁意味著個別時間亞皆老街轉落彌敦道會快過太子道西,但更多時間係亞皆老街塞到拉手掣。咁耐以來得 9 一條線亞皆老街左轉彌敦道南行,雖然係有歷史因素,但相信亦真係有實際考慮

fb.com/scientisthk2usa/
2076 發表於 2022-9-6 00:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-5 21:28
呢度總有一班轉車站迷的,而且仲有油麻地

另外根據九巴官網數據,富豪東方至旺角豉油街,9 比 1A 慢一分 ...

油麻地得單向南行,貢獻到幾多就真係有少少疑問,而且尚德/將轉去油麻地,我諗揀新巴 795X 的乘客都會多少少,雖然話東九龍走廊會塞車,但始終第一站已經係油麻地,相比 296D 要在彌敦道慢慢由太子碌去油麻地,觀感上其實真係 795X 贏。如果條 797 做好少少,九巴將轉去油麻地會係劣勢,變相 296D 冇乜必要。

9 同 1A 我又覺得冇得直接同飛橋特快直接比較。始終站站停的話,太子道西快啲唔出奇。因為九龍城天橋去太子道西對比行地面冇乜時間優勢,好多時係仲慢過行下面,但九龍城天橋去亞皆老街就唔同講法,基本上係全日都快的。另外就係與窩打老道交界果枝燈,太子道西交界處,窩打老道係有天橋,令到放車時間多唔少,但亞皆老街飛橋優勢,在旺角唔係塞死的情況下,係比行下面快好多的。當然,因為 296D 要補 296C 太子,所以行太子道西係正確的。但其他重組,例如 213,就唔同講法。
抗議962B重組
還我962全日服務
fleetline 發表於 2022-9-6 07:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-5 21:17
296C 同 296D 都係尚德前往油尖旺區路線,有幾唔適合?

Quota 的確唔係重點,但問題係厹願唔願意無啦啦幫 ...

一條去旺角深水埗, 一條去佐敦尖沙咀, 都可以拉埋黎講...
不過, 296D點解咁唔適合搞, 主因係有796p存在.

如果你要攞尚德資源, 是否應該以尚德要求優先?

尚德想既其實係全程行長沙灣道, 最好去到美孚,
但咁做又變相做唔到深旺道生意.

仲有佢地對旺角深水埗分拆其實唔太贊成,
因為佢地都清楚知道單較一區會唔夠客.

你肯加資源去拆296C,
我仲可以去睇下份野係點去決定贊唔贊成,
不過搞到296C連長沙灣道都行唔到我就肯定唔贊成.

你走去搵296D去完成你既296C分拆大計,
唔好意思, 冇計傾.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-6 11:22 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2022-9-6 07:39
一條去旺角深水埗, 一條去佐敦尖沙咀, 都可以拉埋黎講...
不過, 296D點解咁唔適合搞, 主因係有796p存在.

咁我同意 796P 存在係會影響呢個重組既誘因,但亦唔係完全無機會,因為可以由其他角度抽擊對家

好一句「單較一區會唔夠客」,而家 296D 咪就係單靠佐尖唔夠客囉,相反 296C 就一條做晒九龍灣、九龍城、旺角同深水埗,覆蓋面大好多,但同時又因為車程對尾段唔吸引,而趕左部分客

當然東行往尚德方向,296D 做埋旺角、296C 飛旺角,前者行車時間增加會遠多過後者行車時間縮減,制唔過,所以我當然唔會傻仔將東行都改埋。但西行路況爭咁遠,已經係另一回事

西行一條九龍灣併深水埗、一條旺角掃落尖咀,覆蓋同客路會平衡好多

長沙灣道?雖然呢個位對我唔係無讓步空間,但成大條 118 都係汝州街轉返出去填海區,2X 42 亦係汝州街落客,2A 直頭要荔枝角道行返入去,人地嘈左未?唔好自視過高囉。反正回程點都係行荔枝角道,去程汝州街比回程上客位更深入,已經交到功課

問題唔係我肯唔肯加資源,而係厹肯唔肯。唔好同我講深水埗減左幾多車出來,果D係已經潑出去的水。剩返仲有邊條線未減夠,你列到出來,又可以合理地捆綁重組既話,我就話你叻

老實,你地應該慶幸有深水埗填海區幫手撐起半條 296C,為條線帶來明顯雙向客源,296C 可見將來都唔會變殭屍路線。但自己一邊客量已經無太多上升空間,相反對面仲繼續有人口同需求增長。唔諗下點做好佢地,撐起條線,倒過來想架空人地,就真係祝君好運
fleetline 發表於 2022-9-6 15:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-6 11:22
咁我同意 796P 存在係會影響呢個重組既誘因,但亦唔係完全無機會,因為可以由其他角度抽擊對家

好一句「 ...

抽擊對家?
抽乜呀?
想抽793但深水埗又縮埋入汝洲街荔枝角道唔肯走出來,
795X本身都冇乜客,
是否想抽空氣?

比你咁搞, 296D尖沙咀佐敦客冇晒,
到時296C得深水埗客, 296D得旺角客,
就真係大家都唔夠客.

九巴唔肯攞資源落去, 你殺幾多條線佢都唔會比你,
唔明點解你會覺得搞296D就可以比晒資源去深水埗,
而唔係攞去做大290或者直接交數.

我知深水埗填海區發展對296C客量有一定幫助,
但冇可能因為深水埗填海區要快小小就要搞將軍澳去尖沙咀的客.

儲錢
tonychow 發表於 2022-9-6 17:45 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2022-9-6 15:14
抽擊對家?
抽乜呀?

路過帶一個新諗法,我唔清楚尚德點諗 796P,覺得 296D 同 215X 重組可能更有趣
重組後 296D 就會變咗海盈 - 九龍站 - 廣東道 - 尖東 - 啟德隧道 - 觀塘 - 尚德,而 215X 就會係藍田山直落觀繞,經尖東後用彌敦道返油麻地、總站大角咀
呢種行法 296D 可能會慢過直行觀繞,但係唔使同 796P 直接競爭,去尖東 / 廣東道一帶會快過經佐敦;而睇埋 ETA 計過,海盈去觀塘嘅車程都無大改動
藍田山多咗條直出線,又可以直達彌敦道,雖然去油麻地要兜尖沙咀,但起碼有架直車先
後續如果 296C 唔使湊西九龍就可以掉入其他有價值位置(例如唔少版友想要嘅青山道 - 觀塘道服務),當然仲有唔少細位要補,我亦未詳細計過用車,但覺得有機會滿足到唔同人願望

另外覺得樓主搞 296D 食 296C 旺角嘅方案分分鐘差過唔重組

樓主| S3BL100 發表於 2022-9-6 21:45 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2022-9-6 15:14
抽擊對家?
抽乜呀?

先搞清楚一件事,今次重組係並無出現 296D 抽資源畀 296C 既情況。實際上 296C 受惠於行車時間縮減,派車仲少過今日,而 296D 亦無減過車;另外再加甜頭,296P 來回各開多班做長沙灣商貿區

296C 東行荔枝角道一來道路網問題,二來亦無可能抽走;但荔枝角道北河街站位好差咩?成堆 2A 2X 42 214 咪又係一班車閒閒地上幾十個。反正 793 唔再同 795X 重組都拉唔到落長沙灣道,深水埗中心區又南移,296C 回程上車站位都係靚過 793

去程問題上面講左,不贅

我依然唔認為 296D 做埋旺角就會倒晒尖咀客。當日 796P 比 296D 平一截,去程都搶唔到太多尚德客,已經說明 296D 有咩先天優勢。況且觀感還觀感,經旺角落尖咀實際上唔比起死亡交叉慢幾多

都係果句,而家有左轉車站,係咪需要條條線行同一條路出去?

樓主| S3BL100 發表於 2022-9-6 21:55 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-9-6 17:45
路過帶一個新諗法,我唔清楚尚德點諗 796P,覺得 296D 同 215X 重組可能更有趣
重組後 296D 就會變咗海盈  ...

你發唔發覺你成日好鍾意因為覺得人地建議既重組唔理想,所以就諗個更大規模、更多漏洞、更難實行既重組出來,覺得好似做左野就得,唔使執手尾?

如果 296C 296D 都係無關係既話,296D 同 215X 一條將軍澳、一條藍田,兩條線之間又有咩關係,可以一齊重組?

事實係觀塘同將軍澳以後都無乜可能一齊重組路線

296C 做緊唔止海盈,仲有海達邨、富昌邨、麗翠苑,佢地除左去觀塘,仲要落九龍灣德福同新蒲崗。你拉 296D 上海盈,中間堆位點補?所以你見我唔情願都好,今次 296C 東行減完站都繼續停醫院區同譽港灣

你明知仲有唔少細位要補,又未計算用車,但咁都可以出街,唔見得好負責任

但用車根本唔使計,你重組後 296D 215X 路線都比今日長唔少,唔加車唔得

1181174166 發表於 2022-9-6 21:55 | 顯示全部樓層
大家都為咗296D倒畀對家796P而嘈咗咁耐
唔爭在講埋296C倒埋返海盈畀701A?
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-6 22:03 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-9-6 21:55
大家都為咗296D倒畀對家796P而嘈咗咁耐
唔爭在講埋296C倒埋返海盈畀701A?

701A 旺角返海盈,有幾多係轉鐵客、幾多係旺角客?

旺角起計,296C 比 701A 慢唔少。296C 飛起旺角,專心做九龍東同深水埗返海盈客,分分鐘仲著數