hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 首搭九巴41
開啟左側

首搭九巴41

2076 發表於 2022-9-4 17:01 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2022-9-4 16:02
咁改實過唔到啦
241X又幫唔到手食旺角返青北既客,44又隨時仲疏左,尾段仲難上車 ...

41A 足以應付需求....... 唔夠載係應該加 41A 班而唔係塞架 241X 執雞。

本身 241X 站位都係得旺角街市至君匯港相同。44 延長緊係唔可以減班先合理,順手何文田會密左車去深長荔。
抗議962B重組
還我962全日服務
teddybus 發表於 2022-9-4 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2022-9-4 16:07
事實就係有競爭既地方就應該做好d
慳油就識幫九巴諗,呢d就唔識?
定純粹對人唔對事? ...

啱嘅,貧者越貧,富者越富嘛
所以九巴拎晒新車去大西北搵大錢就唔好怨人喇
williamau 發表於 2022-9-4 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-9-4 01:58
要做青南  油尖旺特快就唔該認認真真去做,
拎條241X黎做,只係輕輕掂到旺角,
成個油麻地  TST都做唔到,

你覺得青南肯唔肯俾條42A縮短呢?
到時實會嘈出油佐貴左又疏左
teddybus 發表於 2022-9-4 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-9-4 13:19
41A是什麼?食左落肚?

41A係青南出唔計㗎!
williamau 發表於 2022-9-4 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-4 17:01
41A 足以應付需求....... 唔夠載係應該加 41A 班而唔係塞架 241X 執雞。

本身 241X 站位都係得旺角街市 ...

車從何來呢?
青南要特快點解唔係42A,43C重組?
williamau 發表於 2022-9-4 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-9-4 17:07
啱嘅,貧者越貧,富者越富嘛
所以九巴拎晒新車去大西北搵大錢就唔好怨人喇 ...

咁你就唔好嘈青北左擁右抱喇
2076 發表於 2022-9-4 17:52 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2022-9-4 17:45
車從何來呢?
青南要特快點解唔係42A,43C重組?

42A 本身都滿載,都唔夠車去做重組,加上油佐收費問題,唔傾向 42A 自拆 242X,同時長宏長亨都完全冇位擺,即係點都要擺青衣邨/青南。

241X 改 青衣邨-長安-長宏-青康路-尖沙咀-紅磡-九碼,長安出入尖沙咀都一定快過 41A。同時呢條線亦都放到車出來比 44 用現有班次延長去何文田。

而 241X 咁樣行,亦都可以由 42A 抽 1-2 部車去行,唔會係單靠青北資源,更何況 241X 本身青南都有份,青南亦都係新增人口地區,邊有理由連皇后山都就黎有車直去尖沙咀,青南都仲係乜都冇?
抗議962B重組
還我962全日服務
williamau 發表於 2022-9-4 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-4 17:52
42A 本身都滿載,都唔夠車去做重組,加上油佐收費問題,唔傾向 42A 自拆 242X,同時長宏長亨都完全冇位擺 ...

即係你都覺得就算有特快d人都係搭返42A?咁要條特快做乜?
2076 發表於 2022-9-4 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2022-9-4 18:04
即係你都覺得就算有特快d人都係搭返42A?咁要條特快做乜?

係啊,尤其 42A 咁密車,242X $9.4,貴 $2.2,見到 42A 肯定會照上車。但係尖沙咀就唔同講法,本身乜都冇。所以青南特快版上共識好似係拆尖沙咀特快而唔係旺角特快。
williamau 發表於 2022-9-4 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-4 18:10
係啊,尤其 42A 咁密車,242X $9.4,貴 $2.2,見到 42A 肯定會照上車。但係尖沙咀就唔同講法,本身乜都冇 ...

241X本身前提就係行返何文田,唔係既你覺得實行到?