hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 首搭九巴41
開啟左側

首搭九巴41

kingprowm 發表於 2022-9-5 09:30 | 顯示全部樓層

講咗咁多年,來來去去都係無限放大青衣有條得幾個站但又班次係咁多條鐵路中最疏車既東涌線好似萬能咁

荔景同時有荃灣線和東涌線,何文田同時有觀塘線和屯馬線就隻字不提

如果青衣去紅土可屈你一定要搭鐵,根本45 所以客源咪一樣可用鐵路取代

青衣去紅土需求未必好大,同樣道理荔景去紅土又需求好大咩

有心玩大 D 拉條 6F 上去再延長去美孚都足夠取代45
kingprowm 發表於 2022-9-5 11:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-4 19:19
41轉241X
其實似開202
轉左做唔起就CUT左佢

現在旺角返青衣,41A 迫到嘔,44 慢到嘔,我個人認為 241X 一定可以做附助,有望吸客

同埋區議會都話 41 太慢,一直要求提速,唔排除同樣吸到全程客

當然如果改完兩三年都係全程冇段好睇,我都會認命既
xdxd 發表於 2022-9-5 12:02 | 顯示全部樓層
41、45主客源從來都唔係兩端嘅往來,
而係新界、紅土去長深荔,
45可能有多少少荔景旺角客。

而241X係講緊要吸四倍客源,
由本身大約千五個客去到接近六千個,
先有望同41扯平,未計41本身都可能微蝕。
41A/44有冇可能夾埋過到四千五個客比241X?
過到嘅話自己又要減幾多班?
當41A行勻油尖旺都係15分鐘一班大致坐滿,44又慢得濟令旺角段載客量低,
空想叫三飛返青衣北實在有啲大想頭,同埋連累緊何文田乘客。

同埋部分青衣版友食相真係太難睇,
唔好聽咁講,垃圾都要搶返嚟食,真係唔怪得其他版友會針對青衣。

紅磡人。
Kj2052 發表於 2022-9-5 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-9-4 22:26
青南唔夠車用,就諗辦法處理 43C 啦,43C 比 41 更加運凳

次次講 41 就出來抽青北水,討唔討厭啦,毫無建 ...

唔夠車:
今日38a,904,5a先多咗3部出嚟
Mercer 發表於 2022-9-5 13:26 | 顯示全部樓層
41 45 黎講
土瓜灣 去 何文田
何文田 去 長沙灣道 美孚
旺角到美孚前 去 青衣/荔景
全部都係比緊唔合理既價錢
41 加冷之後我就介意, 一定唔會比多少少, 根本就係需要正常市區線做依D 服務
十四鄉準居民 恭喜晒!
kingprowm 發表於 2022-9-5 13:37 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-9-5 12:02

唔俾吸到港鐵客,同埋 UPGRADE 44 客由 $6.8 上 $9.4 既

太子冇地方做總站咋,否則 44 縮去太子都得
xdxd 發表於 2022-9-5 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-9-5 13:37
唔俾吸到港鐵客,同埋 UPGRADE 44 客由 $6.8 上 $9.4 既

如果你咁講嘅話,
咁請唔好忽略$8.9(41)變$7.3(45)/$6.8(44)/0(E21A/地鐵)。

再講地鐵客,
41A真係樣辦嚟,241X可以再吸幾多係一個問號。
加上何文田客都會流失,
整體上241X真係唔太睇好。
當然如果青衣版友們同厹一樣,唔當何文田客係客,
咁我講咩都冇用啦。
KCHMT 發表於 2022-9-5 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-9-5 14:32
如果你咁講嘅話,
咁請唔好忽略$8.9(41)變$7.3(45)/$6.8(44)/0(E21A/地鐵)。

何文田交通係點大家有眼睇,咁多年嚟厹除咗17之外冇一條線做得好,而家仲要cut走條41去開條用途不大嘅241X,之後45又係冇加班,當何文田係乜?
Ravenclaw 發表於 2022-9-5 23:06 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-9-5 13:37

唔得,旺東站舊客唔細...
最慘241x往青衣方向繞經旺東站有困難,唔系應該入一入食44客...
2076 發表於 2022-9-5 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2022-9-5 12:02

改左 241X 唔做深水埗先,下年其實可以再諗再改。始終旺角直達長安在有 41A 的情況下意義不大,分分鐘最後 41 41A 齊齊攬炒。

個人傾向 44 上愛民,241X 青衣路-青康路-長宏-長安-尖沙咀-紅磡-九碼

補返 249M 互轉 44 241X 就冇死角了,何文田又密返車出深長荔。