hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯碼居民批評九巴於屯轉安排失當
開啟左側

[突發!] 屯碼居民批評九巴於屯轉安排失當

rusf101001 發表於 2022-9-6 09:26 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-9-5 21:41
屯碼班友乖乖地坐返屎水962系,
屯轉邊會咁旺?

人地轉車都唔搭屎水又真係難搞

唔通嘔返條962比九巴咩

936收皮935全日
1320 發表於 2022-9-6 09:31 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-9-5 22:29
尤其認同要改線亦好困難,除左 67A 因素以外,本身各山頭都未必支持。

我求其舉個例子:59X 飛走轉車站, ...

其實59X繁時張1/3 or 1/2既班次改為59P , 唔入屯轉都已經好好多, 宜家成日都塞幾十部車真係好倒米, 反正59X係 旺角東係雙坑, 出車唔會有大問題

厹真係好鐘意推晒D線入屯轉,  特別係下繁
The Designer
1320 發表於 2022-9-6 09:37 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-9-6 00:57
冇失當, 但值得改善
say 兩架車一齊開門也好, 唔使人有人等 車有車等

係某些人心目中, 厹做咩都係正確既
toyl 發表於 2022-9-6 09:49 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-9-6 09:20
俾返59A入轉車站,甚至同時將59A改埋做泳池入,龍門居總站。

碼頭區本身人都多,業旺路果邊入埋伙又多一 ...

其實問題就係屯門區內59X同59M有分工走線導致好多人要轉車,所以應該調返轉,一係59A入屯門改線入荃灣站再開$8.9分段谷爆架車,同時間59M就暫停荃灣服務或者只踼出去載。真係要轉59X的話就勞煩佢哋搭60M/66M去轉。

借59A將荃灣上車唔需要轉車的客剔出轉車站,目前嚟講應該係比較可行做法。
KM8453 發表於 2022-9-6 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-9-6 09:31
其實59X繁時張1/3 or 1/2既班次改為59P , 唔入屯轉都已經好好多, 宜家成日都塞幾十部車真係好倒米, 反正59 ...

認同。

其實係轉車站 mark 住每部 59X 上幾多客,mark 夠幾個工作天,應該就知道邊班車可以飛轉車站,有部分班次肯定係上得比較少人。

開 59P 對乘客有著數,唔駛塞車,亦無需要同其他屯門線炒埋一碟,加快入碼頭車程。

尤其以下繁計,假如屯公行車正常,依家 59M/59X + 259D/259X 基本上係食得曬有突(比較爆反而係入夜後)。多人係度等車,但一般而言條隊基本上係一直向前行,一直有移動,唔會話搞半個鐘都上唔到車。

我自己經驗多數 5 分鐘內成功埋單,好多時甚至係有部 59M 泊係度,歡迎大家上車。

不過一塞車斷纜,令到轉車站排過百人(琴日係咪因為荃灣爆水管令下繁塞車嚴重左?),扯走部分 59X 變 59P 飛轉車站,班轉車乘客就慘啲,可能要企逼啲,所以都係難搞,好難獲得支持。
1320 發表於 2022-9-6 09:55 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-9-6 09:26
人地轉車都唔搭屎水又真係難搞

唔通嘔返條962比九巴咩

962系 碼頭,龍門 失客勁係其一, 但其實 碼頭區 本身路線唔夠多亦係問題263, 61X, 260X, 63X 都一定要依賴屯轉 (青衣個堆都廢事計........
(259D 去到 鑽石山, 黃大仙又無61X 既價位), 呢幾條線都可以有大量人流了
2076 發表於 2022-9-6 10:02 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-9-6 09:49
其實問題就係屯門區內59X同59M有分工走線導致好多人要轉車,所以應該調返轉,一係59A入屯門改線入荃灣站再 ...

事實係碼頭區轉車需求殷切,因為佢地唔鐘意搭直車,根據用者自塞原則,所以由得佢地塞屯轉唔係問題。

反而部分區係應該多啲唔停屯轉的選擇,例如 60M、62P、66X 抽走屯轉,唔會話成個區都被迫塞入屯轉無路可逃。
抗議962B重組
還我962全日服務
toyl 發表於 2022-9-6 10:24 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-6 10:02
事實係碼頭區轉車需求殷切,因為佢地唔鐘意搭直車,根據用者自塞原則,所以由得佢地塞屯轉唔係問題。

反 ...

唔鍾意搭直車只係一半原因,碼頭區路線分唔同條走線而且各有各服務亦係事實。所以去碼頭區的人就算搭_59_都係要轉車,亦出現係唔係都要轉車站搭返自己落車條路果條線。
如果按你咁講,其實下繁碼頭區路線屯轉應該只落不上添,直接碼頭區搵個位做屯碼區轉車站好過。
fly831 發表於 2022-9-6 10:24 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-6 10:02

反 ...

62P係飛轉車站
最愛猛男
12Lane 發表於 2022-9-6 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層

唔好爭,所有市區段/屯門段有重疊路線服務一概繁時梅花間竹一班停一班唔停轉車站。