hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴會員假日優惠
開啟左側

九巴會員假日優惠

lsc04d11 發表於 2022-9-9 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-9-9 18:48
一日點樣坐6次九巴

可善用部份路線的免費轉乘 又唔難既

原來免費唔計.....
但從九巴角度諗 做推廣就係要你搭多啲 4程就好多行程都要車駁車 6程至有推廣作用

作為月票客的我 我反而好期待(冇諗過呢度會有板友知道)
10月:龍運優惠是否繼續? 或者E線都玩埋27折直至專營權續期丫....
11月:公佈有冇得玩月票3送1 (最好10月尾就公佈 等我計下數,因為交津11月應該會升番400門檻)
GA6749 發表於 2022-9-9 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-9-9 19:45

免費唔計一程
kei_hk 發表於 2022-9-9 19:50 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-9-9 19:45

免費車程係唔計算合資格的車程的。

Ohm 發表於 2022-9-9 19:53 | 顯示全部樓層

一日點樣坐6次九巴

其實#3都已經講咗,如果去西貢行山,6次真係好基本,如果由大西北出嚟去西貢行山真係慳唔少
行山例子唔多講,下個月就重陽節,如果有需要坐52S 56S嘅人,可能又有機會慳到錢

不過另一方面又想知,如果先搭5次71B,再搭307咁又會點?

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
KMBAP1 + 2 精闢見解

查看全部評分

kei_hk 發表於 2022-9-9 19:57 | 顯示全部樓層
GA6749 發表於 2022-9-9 19:04
想去啲偏僻啲嘅地方玩都得嘅

我當將軍澳去烏蛟騰行山

我只會講,假日遊山玩水坐車多,唔代表平日坐車多,唔一定已經用月票。

用緊月票,今次推廣就真係得個睇字。
除非,你假日遊山玩水會坐夠16程車啦。(月票10程+6程收費車程)。

一句講晒,6程車,話難唔難,話易唔易啦。

ATSE40 發表於 2022-9-9 20:30 | 顯示全部樓層
如果咁睇佢係可以用喺N線度,不過要同一日入面先計,似乎咁諗又好啲。
腦補當真,真要補腦
EE9255 發表於 2022-9-9 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層

一日點樣坐6次九巴

當呢幾個月有月票客可以一日“搭”十幾程龍運,有心嘅話一日六程九巴唔難
kei_hk 發表於 2022-9-9 22:02 | 顯示全部樓層
EE9255 發表於 2022-9-9 20:50
當呢幾個月有月票客可以一日“搭”十幾程龍運,有心嘅話一日六程九巴唔難 ...

又唔可以相比。

有人一日坐十幾程龍運﹐仲要每程都係 $10以上﹐原因只有一個 :
就係九巴做緊推廣回贈﹐實際上不用付款 兼且 有額外官府回贈。

即係唔單只係零成本﹐而且仲有盈利。
只要花時間就做到。

但係今次要真金白銀支付5程車﹐這樣就要計成金錢成本﹐著數未必大。
真係唔覺得有人會刻意坐夠6程車﹐去換去1程車費回贈。
**刻意唔包括真係去一些山卡啦地方﹐要轉2程車(或以上)才可以去到。

魔雪巴士頻道 發表於 2022-9-10 07:55 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-9-9 22:02
又唔可以相比。

有人一日坐十幾程龍運﹐仲要每程都係 $10以上﹐原因只有一個 :

坐五程71B+307
成本=$2.2×5+$24.7=$35.7
回贈=$24.7
交津=$35.7×⅓=$11.9
純利=$24.7+$11.9-$35.7=$0.9 only...

坐龍運唔同, 一程NA43直接賺$15
魔雪巴士頻道 發表於 2022-9-10 07:57 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6749 發表於 2022-9-9 18:46
更新版 http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news202209094181.html

20年(?)馬場有限度入場嗰陣都開到幾條多客線, 上個馬季好似都係預約入場, 點解一班車都開唔到?