hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 934 今晚搞乜
開啟左側

[經歷分享/報告] 934 今晚搞乜

Quanta 發表於 2022-9-10 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-9-10 10:42
934以菲林明道而唔係會展為總站,我想可能係為左方便同多個總站嘅線互相柯打,便於車務運作。好似琴晚咁塞 ...

咁樣改啲更份好複雜 而家咁多支線咁多order 好易出問題
何況960 968多車應該係因為正常早少少六點幾嗰堆車 過鐘/塞到你見到嗰時先出現
3tw2527 發表於 2022-9-13 09:46 | 顯示全部樓層
灣景站長唔識入ETA第一日咩,凈係自己站頭開出都可以亂打,對面站頭就唔好期望咁多啦。

有次試過搭原定1145嘅234X,1133見到mon寫臨拉開1140,跟住個ETA去到1142仲係寫3分鐘預訂,我部車已經一期上緊客,去到1145再睇先至寫返大涌道1分祈德尊3分(即係改咗1140開)。

常收車線34有時仲離譜,睇住app寫3分 2分 1分去到夠鐘,成條坑連34M都係車都冇部,去問站長永遠凈係答「部車未返呀」,好心你明知仲有幾分鐘部車都未到就閂咗個預訂班次啦,我喺總站就知咩事,中途站真係得個乾等。

九巴呢個app成日都害人不淺,灣景站長ETA嘅問題已經4466過無數次,幾年都冇解決過,都唔知佢想點,惟有信自己唔信app
每日關注934全日服務進度
Mueller 發表於 2022-9-13 10:47 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-9-13 09:46
灣景站長唔識入ETA第一日咩,凈係自己站頭開出都可以亂打,對面站頭就唔好期望咁多啦。

有次試過搭原定114 ...

香港道路環境咁差, 巴士遲返總站時不時都發生, 但九巴設計ETA系統嗰班人竟然冇考慮呢點, 要個站長手動改開出時間, 唔改就任由乘客俾個app玩.

其他非巴士討論區周不時有人鬧九巴app個ETA好廢, 經常有癮型巴士 (即係app話有巴士到實際冇), 跟住有啲聲稱之前喺九巴做過ge站長解釋好多站長同督察都係瞓住做, 收咗車, 壞車, 拉咗車, 都唔改開出時間, 所以成日出啲假ETA玩乘客.

似乎師兄經歷可以驗證呢啲講法.
Ricky403 發表於 2022-9-13 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2022-9-13 10:47
香港道路環境咁差, 巴士遲返總站時不時都發生, 但九巴設計ETA系統嗰班人竟然冇考慮呢點, 要個站長手動改 ...

有站友都講過九巴IT係廢,到到都一撻撻咁
GPS同ETA用openmatics,但報站又用凱倫搞到夾唔到
整嗰啲車程時間又無準則,時多時少,生客試過中伏就無下次
ETA個系統同站長室電腦唔夾又係個問題

其實九巴最大粒嗰位唔係好對面海黃生好多
AVBWU291 發表於 2022-9-13 10:56 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-9-13 09:46

有次試過搭原定114 ...

咁好笑?又係塞到喊,260X 紅火冇車返,ETA 就一直冇預定班次。直至返咗一架車,泊埋卡,先出返嗰一班車嘅 ETA。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Mueller 發表於 2022-9-13 11:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-9-13 10:55
有站友都講過九巴IT係廢,到到都一撻撻咁
GPS同ETA用openmatics,但報站又用凱倫搞到夾唔到
整嗰啲車程時 ...

有其他版友話凱倫本身唔預用家搞咁多嘢, 我都傾向同意呢個講法, 好心九巴就重造成個報站系統.

車程時間又係好奇怪 (喺一般非巴迷乘客角度), 就以下例子為例: 我由紅磡站出發, 想去中環畢打街, 九巴建議我搭101, 但係竟然有4個相差極大ge車程時間:
6分鐘, 16.2分, 20.3分鐘, 33.5分鐘都有.
如果係巴迷, 就或者估到33.5分鐘係繁忙時間ge中環特車行車時間.
20.3分鐘就係拉勻全日所有班次ge平均行車時間.

不過站喺普通乘客角度真係R哂頭, 佢哋最想知ge係喺某個時間 (例如12:00) 出發需要幾耐先到目的地, 而唔係全日平均行車時間 (繁忙時間同非繁時間行車時間都差好遠啦)

至於兩大公司管理層都各有人才同智將.
黃生就唔識Plan線, 諗埋20A, 延長797幫間公司放血.
不過城巴商務總監好似真係好有料, 城巴個自動報站系統做得咁好佢應該有好大功勞.

KE7066 發表於 2022-9-13 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層

香港道路環境咁差, 巴士遲返總站時不時都發生, 但九巴設計ETA系統嗰班人竟然冇考慮呢點, 要個站長手動改開 ...

撇除 ZF openmatics 係半現成 solution
現實都係要人手決定到底失班點處理,拉車救定係過時照行定踢中載都係要站長入返機,自然無必要將 fallback 設計為自動延後
反正點 fallback 都一定有情況係誤導乘客,新巴 18P 全日時正常百福道唔預落地成日過鐘,系統自動 fallback 到站加三分鐘但係現實班車長係即走
KE7066 發表於 2022-9-13 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-9-10 11:57
其實係應該係想方法去處理回唔到車﹐就唔好如常當有車開﹐之後車站就如常同你計算預到時間。

部車有大延 ...

無無人管理車站
只有遙控管理車站

站長懶懶閒唔做佢坐係邊都係一樣,反正都係摺係間房唔通部車係出面佢會理咩
dominic023 發表於 2022-9-13 12:08 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-9-13 11:54
無無人管理車站
只有遙控管理車站

九巴IT有無可能app/ website出黎俾企街站長用ipad入機改時間
少做少錯,但唔做就大獲.
ENS529 發表於 2022-9-13 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層

香港道路環境咁差, 巴士遲返總站時不時都發生, 但九巴設計ETA系統嗰班人竟然冇考慮呢點, 要個站長手動改開 ...

部份總站站長繁忙時間又要企出去排車入坑,
好似放工時嘅觀碼/藍田站呢啲咁,
佢哋負責遙控嘅線就算過鐘遲返,
個站長唔係間房對住部電腦, 佢都唔會知啦...