hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議青衣來往中九龍及何文田重組 (41 42A 43C 44 241X 2 ...
開啟左側

建議青衣來往中九龍及何文田重組 (41 42A 43C 44 241X 242X)

樓主| 2076 發表於 2022-9-15 22:19 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-9-15 21:12
但44 咁改蝕死九巴又唔見得慳到車慳到錢,又或者會賺多左

但 43C 取消換 241X 可取

44 咁改對九巴會有著數,最主要係 44 唔上何文田的話,241X 就永遠改造唔到做青南尖沙咀車,因為青衣要有齊車去何紅土,241X 做到尖沙咀就做唔到何文田。

44 南行咁行唔駛塞旺角道,北行唔駛塞亞皆老街,埋單好可能只係加一車就做到何文田補位,仲有以 44 的班次,對何文田來講吸引力大增。唔駛留條垃圾 241X 上何文田走線燒錢之餘,又多左新客搭 44,而 44 亦都冇收少到何文田錢,相信九巴絕對有誘因去做,仲未計 43C 242X 都唔駛開回程。
抗議962B重組
還我962全日服務
HB00610 發表於 2022-9-16 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-15 22:15
一出總站掉頭加站同 41A 同站,青衣邨商場 $6.8,學 5 富山邨分段。希望青衣北就可以因為去何文田平左而 ...

北行返亞皆老街係比較理想,當然分段都可以調節返去旺角站

但南行個分段真係冇必要,全程亦唔應該收9.4,北行嘅話,收41個原價都算啦,冇快到加價一樣係問題。
 樓主| 2076 發表於 2022-9-16 00:06 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-16 00:03
北行返亞皆老街係比較理想,當然分段都可以調節返去旺角站

但南行個分段真係冇必要,全程亦唔應該收9.4 ...

係,如果係行亞皆老街就要收 $8.9。$9.4 主要係因為何文田出深水埗快左而加價。

南行分段我覺得絕對有必要,44 收 $8.9 出深水埗都係唔合理。九巴賣下大包比青北,博佢地放走 241X 大改造仲有著數。
抗議962B重組
還我962全日服務
HB00610 發表於 2022-9-16 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-16 00:06
係,如果係行亞皆老街就要收 $8.9。$9.4 主要係因為何文田出深水埗快左而加價。

南行分段我覺得絕對有必 ...

我指嘅冇必要係南行冇必要整個8.9/9.4嘅收費,而係直接6.8就算呀,你咁做結果一定係趕D人出去同等41A嘅逼埋一齊,完全係玩人。
 樓主| 2076 發表於 2022-9-16 02:10 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-16 00:24
我指嘅冇必要係南行冇必要整個8.9/9.4嘅收費,而係直接6.8就算呀,你咁做結果一定係趕D人出去同等41A嘅逼 ...

好似收費結構唔容許來回唔同價錢,如果唔係 5 同 108 (以前) 就唔會有一出站就分段。

青衣邨商場果個站都係得 41A 一條出區線,擺埋 44 落去都唔會好逼,仲方便乘客叫兩飛。
抗議962B重組
還我962全日服務
HB00610 發表於 2022-9-16 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-16 02:10
好似收費結構唔容許來回唔同價錢,如果唔係 5 同 108 (以前) 就唔會有一出站就分段。

青衣邨商場果個站 ...

118未南北行都東區走廊前,就試過係南北行唔同價。

青衣邨商場係仲有一條41M俾人落車,再講1班41A=2.5班44,真係冇問題?

5號同108本身個分段頭兩站都有一定距離,但44你而家係一個20米都唔知有冇嘅距離,直頭目視範圍喎😅

其實問題係點解咁大貪要整到8.9/9.4,但又要為咗唔得失人整個掉頭分段,令到個8.9/9.4變成個多餘嘅存在,我會覺得由佢6.8係最理想,或者加到7.3都係個可以做嘅事。

另外我諗到一點係亞皆老街西行一定塞到傻,你如果係要堅持44上愛民嘅,你都要諗諗喺邊度加車去維持班次,唔係北行會斷纜甩班。

都係呢句,建議重新你考慮下改快其他線加減轉乘去取代44上去嘅
 樓主| 2076 發表於 2022-9-16 11:35 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-9-16 08:50
118未南北行都東區走廊前,就試過係南北行唔同價。

青衣邨商場係仲有一條41M俾人落車,再講1班41A=2.5班 ...

咁 TD 容許來回唔同價就當然冇問題,出站分段只係折衷方案。你肯定 5 / 108 頭兩站叫做有距離? 事實上係真係用來單邊收貴 (尖碼/寶馬山)。如果係來回都變 $7.3 青衣居民一定不滿意..... 九巴都會想何文田繼續比 $8.9 落深水埗的。呢個青衣邨商場加站兼即設 $6.8 分段,對現有乘客的影響已經係減到最低。更何況有客走車係會慢慢行出楓樹窩路搭 44...... 追到 5 分鐘前開的 44。

亞皆老街西行本身 44 都要塞,唔存在話 44 上愛民要塞多陣。如果梭椏街行得就更加理想,車程會快啲。另外唔想斷纜,行太子道西係較合理選擇,不過青衣居民未必肯全部搭晒 41A (要配合 41A 奶路臣街加站)。如果 44 真係行亞皆老街西行,堆本身由青衣私牌去旺角東站做回程的車,可以考慮基榮小學起載。或者塞車時段愛民總站可以踢車經太子道西天橋去深水埗起載。

轉乘係 work 就一早做左,條 241X 都唔會要繼續做何文田同紅磡九碼.....
抗議962B重組
還我962全日服務
HB00610 發表於 2022-9-16 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-9-16 11:35
咁 TD 容許來回唔同價就當然冇問題,出站分段只係折衷方案。你肯定 5 / 108 頭兩站叫做有距離? 事實上係 ...

你識講可以去楓樹窩路搭,其實只係更加證明44南行冇必要一出青衣邨就停對面個青衣邨商場,就算出站分段都可以用青衣街市起計咪得。

你用洗衣街同彌敦道之一段仔嘅亞皆老街同用公主道到洗衣街一段去類比係唔合理,太平道打後係塞得嚴重D,而且你個理論拉67X落水一樣得,加個44同67X轉乘搞掂。

其實都係呢句,8.9何文田落山係真係太大貪(其實連而家41都係覺得佢大貪,仲要旺角站有條44佢都收8.9就更過火),又要拎條44較飛,但又要將密車線斷纜加大幅加價,講誠意學當年61M係用荃灣價去葵芳,或者同45睇齊都得者。
1181174166 發表於 2022-9-16 22:13 | 顯示全部樓層
何文田$8.9落深水埗有啲貴
雖則可以㩒住搶
 樓主| 2076 發表於 2022-9-17 00:14 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-9-16 13:08
你識講可以去楓樹窩路搭,其實只係更加證明44南行冇必要一出青衣邨就停對面個青衣邨商場,就算出站分段都 ...

其實單邊 44 可以 $6.8 由青衣搭到去何文田已經好有誠意。

計返來回 $6.8 + $8.9 除二,都只係 $7.85 水平。

但我唔明點解加多個站,加多個出站分段都會有問題,明明已經將對青衣邨乘客影響減到最低。嫌排隊逼又可以去楓樹窩路上車,$2 客又可以照舊總站上車。

本身 41 都係收緊 $8.9 由何文田落深水埗同長沙灣,想平仲有 45 $7.3 可供選擇,九巴就唔會無端端減價的。
抗議962B重組
還我962全日服務