hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴49X永久改行大河道北可行性
開啟左側

[其他] 探討九巴49X永久改行大河道北可行性

Ricky403 發表於 2022-9-17 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-17 13:20
攪咁多嘢,繁時直接拆荃灣線同青衣線好過啦

特工係諗緊幫49X倒客去抽車落249X加班呀

#曲線要講明
kingprowm 發表於 2022-9-17 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
49X 加停大河道和改停大河道天橋,48X 改為直行青公去眾安街又得唔得
Tobychow 發表於 2022-9-17 13:47 | 顯示全部樓層
 樓主| FBI2 發表於 2022-9-17 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-9-17 13:26
特工係諗緊幫49X倒客去抽車落249X加班呀

#曲線要講明

249X唔到我屋企
WR309 發表於 2022-9-17 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-9-17 11:55
佢出過一份通告(冇放上網,淨係貼過喺站頭),係話經大河道北。

聽聞該份通告已回收
估計係眾安街已冇埋43X/43P, 齋靠48x頂唔順
noname617 發表於 2022-9-17 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-9-17 13:50
249X唔到我屋企

其實開番條線,青沙出荃灣如心,有沒得做,讓49x可以大河道上落去番楊屋道
又可以有青沙線,經葵涌道去到荃灣西一帶,填補番38B只經葵涌道落海濱花園!擴展青沙網絡覆蓋範圍,同時吸納要特快去荃新天地同千色分家!

sq285 發表於 2022-9-17 14:37 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2022-9-17 14:19
其實開番條線,青沙出荃灣如心,有沒得做,讓49x可以大河道上落去番楊屋道
又可以有青沙線,經葵涌道去到 ...

如果49X要改大河道天橋,隨時都係調兩部車落48X算數
48X經梨木樹隨時仲快過兜大圈行青沙
點會攪咁多嘢攪青沙荃灣全日線?

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
HB00610 發表於 2022-9-17 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-9-17 11:55
正解。
49X 其實唔係快好多﹐中晒燈陣真係時間相差無幾。

其實係要檢討嗰度D燈陣,究竟係唔係每一條路都需要咁多燈位,香港而家好多地方塞車比以前嚴重/路面交通車程延誤慢好多,燈位嘅設定不當係主因甚至唯一原因

其實Programming 燈位班人做緊乜,佢哋係有行為失當嫌疑喎
我唔傾向指控佢哋係犯罪,而家佢哋嘅所作所為係同道路設計嘅目的係背道而馳同製造緊不必要阻塞
noname617 發表於 2022-9-17 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-17 14:37
如果49X要改大河道天橋,隨時都係調兩部車落48X算數
48X經梨木樹隨時仲快過兜大圈行青沙
點會攪咁多嘢攪青 ...

兜大圈去青沙,係特快落葵涌道,葵芳大窩口!如果你認為行城隧,梨木樹落去大窩口,咁講完唔洗爭論,開多條做青沙落葵芳唔好?
noname617 發表於 2022-9-17 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-9-17 15:02
其實係要檢討嗰度D燈陣,究竟係唔係每一條路都需要咁多燈位,香港而家好多地方塞車比以前嚴重/路面交通車 ...

檢討燈陣,寫信去td,機電署,tcu把啦!係到講無用,特工係到睇,都改善唔到乜