hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 膠液廣場吹水料之太公憤怒了
開啟左側

[小道消息] 膠液廣場吹水料之太公憤怒了

kay 發表於 2022-9-19 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層

不過以香港今日環境
唔爭客好難揾到塊淨土自己食晒堆客
今日比你指示收斂
轉個頭咪又爭餐飽

好似108怡和街文宣
夠膽講平116 1蚊博人上車
兩巴大戰唔會咁易完就真

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 精闢見解 (108怡和街文宣)

查看全部評分

asv98.kw131 發表於 2022-9-19 09:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-9-19 09:10
憤怒又唔stop左56A佢
即係自己有做錯但將個錯比左巴士公司

56A 係皇后山區區議員同北區某建制議員講要。
本身 503 啲客都係要轉 44 系。好多人本身住屯門就派皇后山,住粉嶺就派菁田和田。
要怪就怪房屋署亂嚟。
忍一時之氣 滅自己威風
slsso 發表於 2022-9-19 09:23 | 顯示全部樓層
GA6749 發表於 2022-9-19 08:57
講到尾都係太公自己個招標制度同埋偏坦屎嘅態度累事
自己又有冇「收斂,靜思己過,再回歸理性,清楚明白招 ...

太公先係有問題嗰個

78A, K54 點都講唔通

屎唔投又話你消極唔配合,投又係大伏

叫太公自己開車啦

評分

參與人數 5aPower +4 HugeC +33 收起 理由
rusf101001 + 1 + 3 精闢見解
932gz6061 + 1 + 10 英雄所見略同
tomy2001 + 1 + 10 精闢見解 (78A,B, K54 點都講唔通).
GM + 5 精闢見解
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

GD1570 發表於 2022-9-19 09:24 | 顯示全部樓層

香港本身就得嗰幾間專營巴士公司
新大嶼山擺明唔會參戰,咁即係得返九巴同城巴之爭,
咁其實招標嘅作用又係乜呢?
來來去去都係佢兩個玩晒,唔打大交就奇啦!

將馬將石線其實同54區一樣,畀返相類似嘅公司營辦就已經可以
(即將馬將石畀城(新)巴、54區畀港鐵/九巴),
係要拎啲嘢出嚟搞吓,仲要玩玩吓改比賽(K54),
然後九巴唔駛投標已經拎到新區線,

唔打你已經好畀面啦!
你有你可愛,我有我好笑。
S3bl430 發表於 2022-9-19 09:30 | 顯示全部樓層

話說太公講明招標原意,係想令一些發展空間越來越窄既現有專利巴士公司,有多d機會增加乘客數字,以及增加收入。

偏幫善水?
相對於善水,我希望太公可以幫下嶼巴

加埋紅黃各自搵地區代表企圖威脅,以及出現大量網戰
我自己只睇到"黃"搞網戰
善水近期好積極串連地區/政黨人士,例如56事件

清楚明白招標原意,而不是用來企圖爭客。
看來安北都係直接比九巴
另外, 950也不用想全日和960競爭的事情

因此,原定9月在招標區有關的路線改動全部被押後, 包括950和798系
看到暫時只有黃被懲罰
另外,理論上67A,78A,278A不是招標線,佢地發展都會受影響?

初步黃鬼同意於銅鑼灣嘔位俾961做總站,條件是962P開回程,同埋一個小招標項目上加點利好分數(不是安北),據講紅鬼同意。

962P開回程和X962延長至銅鑼灣有甚麼分別
錯字連篇
cx838 發表於 2022-9-19 09:31 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-9-19 09:24
香港本身就得嗰幾間專營巴士公司
新大嶼山擺明唔會參戰,咁即係得返九巴同城巴之爭,
咁其實招標嘅作用又係 ...

絕對同意。連皇后山都應該比九巴做,咁就社會也是得益,不用浪費資源去做一些不必要的事和競爭。

安北也不該給新城的。還有新城這種不務正業的態度,一日不改善,一日不批線,也是要正視的問題。
做巴士公司去投資一間雜廠,山寨巴士廠做什麼?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tomy2001 + 1 發表垃圾, 負分

查看全部評分

ahken 發表於 2022-9-19 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6749 發表於 2022-9-19 08:57
講到尾都係太公自己個招標制度同埋偏坦屎嘅態度累事
自己又有冇「收斂,靜思己過,再回歸理性,清楚明白招 ...

我都係咁話

其實再咁落去不如全部jill bill線都俾屎水,想慳錢嘅乘客自己再諗辦法,唯有係咁
ahken 發表於 2022-9-19 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-19 09:09
笑左,招果個亂咁黎之後頼人地爭食,既然而家為左「平衡利益」搞到走線越黎越衰,不如番去聯營線線時代一人 ...

係,其實如果咁搞法,倒不如真係聯營算,起碼知道咩時段係邊間公司,叫做可以諗下點搭車
S3bl430 發表於 2022-9-19 09:42 | 顯示全部樓層
我覺得對外線判比城巴唔係問題,無論是54區或皇后山,

對於九巴明顯佔優的服務/路線,例如950, 皇后山北區線,希望運輸署還是批給九巴經營吧,

另外,希望67A可以改屯公直出,
公交規劃是為市民服務, 至少在没有替代品的情況下,
請不要差別式對待不同公司

至於善水線停屯公3站, 我想運輸署要把關,確保54區夠客才能加班,
而不是讓善水借54區服務來和九巴惡意競爭,例如950線
我個人只反對950往54區方向停屯市,至於50,55停唔停屯公3站就無乜所謂
錯字連篇
GK3258 發表於 2022-9-19 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-19 09:30
偏幫善水?
相對於善水,我希望太公可以幫下嶼巴

全宇宙都知,講得招標就係跟程序交比城巴做架啦。嶼巴根本就唔想搞出黎,人地唔似城記周圍有廠。近排擺明係城記啲改線改得太過份,損人不利己,先搞到將馬比九記冷手執個熱煎堆,依家推遲950同798其實只係推遲城記倒車去蝕錢,都唔算係乜懲罰。至於安北,劃得出黎招標都預左係城記拎,否則求奇改幾條線上去已經解決到,何須招標。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 英雄所見略同 (推遲城記倒車去蝕錢).

查看全部評分