hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 606 不經鰂魚涌,並與 671 對調總站
開啟左側

建議 606 不經鰂魚涌,並與 671 對調總站

Busmtr 發表於 2022-9-25 23:43 | 顯示全部樓層

606放棄太古鰂魚涌認同,鐵實在太大優勢,唔值得要柴小遊多15分鐘車河。

有幾點講講:
1. 朝早606A變左咗耀東邨巴,直出九東略嫌太進取,仲要開成9班車咁多?我反建議照做康怡,轉左入東隧(如果冇噪音反對);

或者參考720X定線:嘉亨灣/東曉閣起載(做埋愛秩序灣),逆走興東 耀東落筲箕灣,上東廊入東隧。起碼唔洗齋靠耀東,仲做埋西灣河筲箕灣特快。再處理一下,分分鐘連606X朝早都唔使特登落筲箕灣,柴小過海又快咗。

2. 假日606喺太古 鰂魚涌雖然冇咩時間優勢,但係收視真係唔差。建議606P假日可以開大半日,嘗試發掘多啲街客。參考613,做遠離鐵路嘅山上公屋街客,加埋觀塘,收視應該唔差。

假日版606P可以到咗康怡直去太安樓,再轉左過海。以循環線形式運作,連港島總站都唔使搵,仲可以避走北角電照街堆燈陣。

3. 黃大仙搭106實在慢得太離譜。606橫掂都去鑽石山,不如去埋黃大仙?

鑽石山隧巴真空,建議搵116拆特車116A兜鳳鑽道。仲要實用過去港島東嘅606,起碼鑽石山出銅鑼灣真係快咗平咗。
ky927 發表於 2022-9-26 12:46 | 顯示全部樓層
我覺得乾脆將606 分屍算

柴灣<>九龍灣 (608P全日)
港東<>九龍灣(608)
柴灣/港東<>觀塘 (606/X 九巴獨營,606拉上安達臣,不經九龍灣)
Kj2052 發表於 2022-9-26 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2022-9-25 23:43
606放棄太古鰂魚涌認同,鐵實在太大優勢,唔值得要柴小遊多15分鐘車河。

有幾點講講:

非繁迫人落去轉成2次車係得ge
同埋606有時係快過保鐵
根本而家係巴士公司在港島東真係做得好爛先迫人落地底
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-27 00:24 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2022-9-25 23:43

有幾點講講:

留意 606A 上繁過九龍,電車路客量幾近清零,直出除左吸引更多耀東客回流,仲做多西灣河

調轉方向行就不了,以免混亂

假日開 606P 只會用多左資源。真係倒更多資源落去既,613 自拆一條協和街上落山,機會似乎比起 606P 假日全日更大

116 拆線做鑽石山只會徒添重組幅度,多一事不如少一事。況且 116 更應該拆港島段,而 106 亦有空間自拆;當然點拆又滿足到兩巴食對岸流水客既意欲,就係另一個問題了,但我唔認為唔可能
fb.com/scientisthk2usa/
neoplan720p 發表於 2022-9-27 14:35 | 顯示全部樓層
作為太古、QB電車路沿線搭客,
問心啦,
606而家咩境況?

藍田、觀塘、牛頭角,
全部同鐵撞到正一正,
鐵又平過你、快過你、密過你,
巴士係零優勢。

以前606仲可以做下九商客,
而家?
608食哂啦已經。

我真係唔明太古、QB死留條606有咩意思,
倒不如做個好人送俾耀東、SKW、柴小有條特快 / 半特快來往東九既線好過。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
2076 發表於 2022-9-27 21:56 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-25 21:01
出自我手筆既建議,我當然謹慎考慮過兩巴利益問題

城巴唔肯 606X 全日前提下,呢個方案已經最容易做到。 ...

606 對 694 的殺傷力我覺得唔係細,最主要係 694 入將軍澳,25% 客源都係西灣河特快來往觀塘法院,606 改快肯定蠶食唔少 694 的生存空間,亦都未計有唔少 694 客係上去東隧口轉車,606 改快都會食晒堆西灣河客。耀東來往柴小流水固然做得返,但九巴冇左 QB 來往耀東的流水。608 九商係獨市去 QB 打後,九巴雖然多左 671 做炮台山/南區九商,但九巴會唔會肯用 QB 九商換炮台山/南區九商,換走 QB 都係問題。

聯營線時段問題,九巴觀點係唔想比到機會城巴減車,所以 606 行快左都未必啱九巴口味。解決聯營時段問題,最簡單係唔減時,通常就到下繁都就唔到上繁。九巴食到下繁過港島,但城巴食的下繁過九龍,相比以前 606 食到 QB 去觀塘道放工客,新 606 會令城巴賺唔到錢。

筲箕灣以東地區唔入九商,問題主要係佢地有機會覺得德福淘大的口味唔啱佢地,要行德福倒不如行太古城。但 megabox 有 ikea 同親子 friendly,變相係同太古城唔同。而且冇左直車去 megabox,點搭都係非常麻煩...... 608 本身唔係密車,就算用轉乘都好麻煩。搭鐵的話,小西灣要小巴轉 MTR 轉 shuttle bus,前後 5 程車,就算 82X 轉 MTR 轉 shuttle bus 都係要 4 程車。但去德福淘大就算冇 606,82X 轉 MTR 本身都係可接受範圍,去淘大本身搭 694 轉 619/671,或者 82X 轉 619/671,其實都係好選擇。
抗議962B重組
還我962全日服務
neoplan720p 發表於 2022-9-28 00:46 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-9-27 21:56
606 對 694 的殺傷力我覺得唔係細,最主要係 694 入將軍澳,25% 客源都係西灣河特快來往觀塘法院,606  ...

咁694本身就係一個mismatch。
只係做到藍田 + 少少觀塘,
既然係咁,
點解唔係用返一條能夠serve 哂藍田 <-> 九龍灣既606去做?

只能怪當日新巴用左694去做呢個位,
搞到而家半天吊。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
流星☆雨 發表於 2022-9-28 17:51 | 顯示全部樓層

606北行落隧道有必要,但係停法院同油站對面,會否流失裕民坊客?

反而留意到671,樓主之前都只係建議北行改行皇室堡,但今次直頭只停堅拿道就直去維園道、永興街
如果想做銅鑼灣-九商,會唔會考慮北行經禮頓道?

606 對 694 的殺傷力我覺得唔係細,最主要係 694 入將軍澳,25% 客源都係西灣河特快來往觀塘法院,606  ...

QB九商,本身606都輸開俾608
QB耀東,講真句又有幾大執客空間呢?對家有晒2A/77/99/722

柴小九商可以睇下補個606<>15A/28B,或者睇下善水有冇興趣用608/分支做
趕客路上 理_得你
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-28 22:07 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-9-28 17:51
606北行落隧道有必要,但係停法院同油站對面,會否流失裕民坊客?

反而留意到671,樓主之前都只係建議北行 ...

你唔講我都無發覺有野錯,671 北行的確應該係行皇室堡,無理由直出永興街

606 行觀塘道下通道係無可避免。當然可以考慮改停駿業里甚至行迴旋處,但又係咪有必要?
 樓主| S3BL100 發表於 2022-9-28 22:19 | 顯示全部樓層

694 柴小佔比唔少,如果換轉係 606X 全日,殺傷力更大。新建議入面尾站前得太康樓一站同站,已經算係咁

新時段安排下,其實雖然兩邊每段都各開四班,但城巴減唔到車出來。就算自己減到 25 分減多部,一部車都做唔到D咩出來。其他聯營線減出來既車,已經遠遠唔止

而下繁過九龍又唔係多人到爆晒閘,搏柴灣放工客回流可能仲著數

至於其他野,例如 megabox 問題,其實無確切跡象顯示地區一定會接受或者唔接受,換言之闖關難度唔高,值得一試。有D野係已知地區或者營辦商唔會肯的,試來都係嘥時間,但呢D問題唔係。如果到時地區真係用呢D理由反對,就唯有再諗過替代方案