hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論正苦「$2乘車優惠」
開啟左側

[問題] 再論正苦「$2乘車優惠」

12Lane 發表於 2022-10-3 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-10-3 12:04
你主張係我個人係同意,只係今日惡果其實唔單單係兩蚊客呢個問題一樣。

其實講得難聽D,巴士公司都係$2 ...

呢個「惡果」我唔認為長者責任係咁大。
只不過更加突顯巴士本來嘅劣勢。
一來,綠van都已經兩蚊,進一步搶左唔少巴士擁躉,呢班多蚊長者。
二來,中長距離區內車程更快,連普通乘客都肯比多幾蚊,更何況長者。傳統紅隧線更加係路線冗長,性質本身已經同流水相差無幾。
要不停搵係邊個責任,不如承認在去除價錢因數底下,流水/短途巴士競爭力真係何其低。
kitarolo 發表於 2022-10-3 13:04 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 12:39
要不停搵係邊個責任,不如承認在去除價錢
因數底下,流水/短途巴士競爭力真係何其低

私營啊,票價已決定一切,5蚊
甚至以下嘅線註定滿載都蝕做
兼近乎每日脫班,抄晒車牌上TCU
投訴都唔改善,如果真係要改善嘅
其中一個方法,就係祗准加廉價線而
凍結貴線唔加,但庫房與正價客都係輸家。
superbus 發表於 2022-10-3 13:23 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 11:50
唔好話長者啦,比著正常人都好多上290A啦。
11C其實疏唔過290A,但人地290A少站過你喎。
將定線問題歸咎乘 ...

唔好幫班老野搵藉口啦
明明前面已經有架 82/5 到站 , 都硬係要坐後面架 608/682/111
然後坐兩個站就落車, 好明顯就係要揀架最貴黎坐啦
最衰格就係全車趕住返工, 佢地就要坐兩個站去飲茶
明明架車頂哂閘可以飛站, 都硬係要為佢地幾件埋站落客
呢d乞丐行為, 日日都發生, 點解全世界咁憎d廢老就係咁囉

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 仲有102 112 116,搭兩3個站就落車,全係長.

查看全部評分

12Lane 發表於 2022-10-3 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2022-10-3 13:23
唔好幫班老野搵藉口啦
明明前面已經有架 82/5 到站 , 都硬係要坐後面架 608/682/111
然後坐兩個站就落車, ...

我唔幫人搵藉口,係人之常情。有得揀我都揀架少人嘅搭啦。
superbus 發表於 2022-10-3 13:33 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-3 13:27
我唔幫人搵藉口,係人之常情。有得揀我都揀架少人嘅搭啦。

你咪完美解釋咗點解2蚊乘車會俾班老野濫用
一句我要坐得舒服, 就大條道理嘥哂其他客既時間

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
tomy2001 + 1 精闢見解

查看全部評分

12Lane 發表於 2022-10-3 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
superbus 發表於 2022-10-3 13:33
你咪完美解釋咗點解2蚊乘車會俾班老野濫用
一句我要坐得舒服, 就大條道理嘥哂其他客既時間

我就唔反對政府收番呢項優惠。
我只係指出就算冇兩蚊,都係一樣有班人長車短搭,只不過比錢嘅唔係納稅人。
而你比得呢項優惠人,洗突左明顯係當局責任,近來仲玩埋60-64補貼全費,人地就合法搭車,你就人地上咩車都補到人地全費,咪又係石頭同腳囉。
kei_hk 發表於 2022-10-3 14:01 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-3 12:39
呢個「惡果」我唔認為長者責任係咁大。
只不過更加突顯巴士本來嘅劣勢。
一來,綠van都已經兩蚊,進一步搶 ...

當所有陸上交通都係統一以成人的25%去計算﹐綠VAN 的優勢又會細番。

紅van就睇路線而定﹐始終行車時間都係 "值錢" 的。

做唔做得起大家眼中的 "廢的短程線"﹐都仲有好多因素。
但係一律 $2 就肯定係打亂長程及短程車的市場平衡生態﹐間接令到更多的 "廢的短程線"。

KE7066 發表於 2022-10-3 14:59 | 顯示全部樓層
唔好幫班老野搵藉口啦
然後坐兩個站就落車,  ...

下下一竹篙打沉一船人有咩意思?
290A 11C 個例子大把正價客咁坐同你所講嘅嘢完全兩件事黎架喎
kitarolo 發表於 2022-10-3 17:08 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-10-3 14:59
下下一竹篙打沉一船人有咩意思?
290A 11C 個例子大把正價客咁坐同你所講嘅嘢完全兩件事黎架喎
...

短途線開足班次,一般都唔會夠
公路線頻密嘅客觀短處外,區內線
仲有一個致命傷,繁時上層唔滿而
下層假頂閘,到時無論兩蚊客定正價
客就被迫長線短用,因為公路線一般
都係上層坐滿下層先會有人企下層。
tomy2001 發表於 2022-10-3 18:30 | 顯示全部樓層

唔好幫班老野搵藉口啦
然後坐兩個站就落車,  ...

我係巴士常客,經常見 102、116 北角健威花園 落車的,99%的都係老人客,沿途會在入隧道前落車的,也是長者客。
已經見怪不怪了。