hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 50M K54 客量實測
開啟左側

[經歷分享/報告] 50M K54 客量實測

樓主| AE367 發表於 2022-10-4 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-10-4 16:31
無零件呢下大鑊, 一陣短單都停就GG。上50+ 人多過一半兆康落,似乎係真轉鐵客多。

...

後車861已經係西鐵短棍。
le914 發表於 2022-10-5 07:41 | 顯示全部樓層
其實我唔係太明白港鐵巴士近年嘅策略做乜。

望下K54,其實啲客去市中心嘅,本來一係K54兆康轉鐵,一係城記50M。

但本身50M比較兜路,揀前者可能佔多,尤其是香港人寧願轉多幾程鐵行多幾步路,都唔肯搭一程巴士慢慢兜嘅心態。

但區議會建議拉K54落市中心,鐵巴就真係跟住拉。拉左呢段,極其量就係令一批本身打算K54轉屯馬嘅人,可以一程過;或者從50M當中,拉多幾個客走。

但,拉長呢段路,港鐵又唔會多左車費收入、又只係在來往雙田與市中心的市佔率當中,再增加左一啲,但係車就派多左,油錢又多左。

呢種資源消耗多左,但收入沒大變嘅做法,我真係諗唔明。

同樣地,見K52A落力拉客,我心諗,為左賺多$4.8 (屯馬轉K52A補加車費),部巴士要走到曾咀咁遠,油錢都蝕到傻,又要請多一班站務維持秩序。由得九記狂開56S接駁屯門站,穩收屯馬果程車費,對港鐵不是更有益嗎?
AVBWU291 發表於 2022-10-5 08:50 | 顯示全部樓層
le914 發表於 2022-10-5 07:41

望下K54,其實啲客去市中心嘅,本來一係K54兆康轉鐵,一係城記 ...

鐵巴根本唔 care 收入。佢嘅目的只係拉人去搭鐵。56S 只係九巴「插旗」嘅工具,佢只係想做大 52S。

54 落市中心,好似係區會叫。咁落得市中心,其實都好少會再轉鐵。即係話呢程車錢係袋足落袋。講真,$4.8 夠維皮啦(九巴近年開嘅嗰啲短途接駁係暴利)。作為乘客,想要條慢遊 50M,定係特快 K54?
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
toyl 發表於 2022-10-5 09:01 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2022-10-4 14:54
如果屎水唔係將批長青年封咗車,擺落去50M真係剛剛好

荒死唔係落標表明買新歐六新車落去新線咩?如果唔係可以就咁將封車復活就得,洗乜將新車出牌咁浪費吖!

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

KU_7002 發表於 2022-10-5 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層

望下K54,其實啲客去市中心嘅,本來一係K54兆康轉鐵,一係城記 ...

如果K54唔落市中心,50M就好大機會去市中心,到時班客坐50M好過轉黎轉去。至於曾咀,緊係唔比九巴做大56S。比九巴做,九巴就有空間送班客轉巴士,自己做先百分百送哂班客上西鐵站。
le914 發表於 2022-10-5 09:42 | 顯示全部樓層
如果鐵巴營運成本低,咁當然值得拉長K54、K52A大戰56S

但依家油費貴、人工貴、養車成本高,其實港鐵咁樣做,屯馬賺多左嘅都唔夠彌補鐵巴開支,唔係太明佢想點。

當然啦,對港鐵來說,客運服務根本只佔全間公司收入極少比例,佢應該唔care嘅~
天空之神 發表於 2022-10-5 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層

50M 就算吧啦,資源比 56/56A 全日好過
Mercer 發表於 2022-10-5 10:31 | 顯示全部樓層
就算K54唔去市中心而50M 兜都最後先入去, 都唔會好多人搭50M, 可能去搭小巴40算,
十四鄉準居民 恭喜晒!
樂仔〞 發表於 2022-10-5 11:02 | 顯示全部樓層

新墟同市中心係屯門人重要嘅購物地點 , 緊係拉埋落去有著數
K54 服務嘅唔止菁田和田 , 仲有欣田同兆康
而家係有為數唔少嘅欣田同兆康客搭 K54 去市中心 , 可能樓主班車反映唔到咁解
你嘅角度可能係燒錢 , 但鐵記角度可能係減輕輕鐵負擔
GD1570 發表於 2022-10-5 11:46 | 顯示全部樓層

線就開咗架喇...既然都放咗批車出嚟行,咁點解唔做多啲客呢...

九巴放棄56S做大52S都係合理,56S去到都係過客畀港鐵,52S就過客畀自己,
肥水不流別人田,你懂的。

不過昨天K52A中午時段絕對係密過10分鐘一班返屯門站...
你有你可愛,我有我好笑。