hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論巴士雙向分段影響
開啟左側

[其他] 論巴士雙向分段影響

12Lane 發表於 2022-10-5 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-10-5 13:26
隧巴舊線嘅問題,唔係只有改快呢一個解。唔郁舊線之下都有解嘅,未必差過完全改晒舊線嘅方案。我覺得在滿 ...

紙上談兵地講,就係長線拆線/提速,將慳出黎嘅車穩定及增加本土線班次以作彌補,先係最有效分流乘客。當然講就容易,實際編排上拆線又拉疏班次,到最後長短客都可能得失晒。
 樓主| tina 發表於 2022-10-5 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-5 12:44
我服咗你就真啦, 一開始已經假定必要分拆
但係明明咁多年都係得個講字, 又根本冇乜人嘈,
落元朗仲多咗批$ ...

冇㗎,其實269D都只係雙向分段其中一個例子
你鍾意嘅可以講其他區嘅,我又冇咩所謂

同埋我都係倡議需求低啲嘅上繁去程拆啫,搞到好似全日拆咁

㗎特車就唔好心急啦,從來唔預佢準時做
cruisesnet 發表於 2022-10-5 14:06 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-10-5 12:40
有時唔需要太執著雞先定蛋先既問題,
現實就係長途線做左太多短途客後,
長途線日後若要改線,就必須顧及埋 ...

尼樣拜偉大既屎水所賜
PF2802 發表於 2022-10-5 14:11 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-10-5 14:05
冇㗎,其實269D都只係雙向分段其中一個例子
你鍾意嘅可以講其他區嘅,我又冇咩所謂

哦, 原來係倡議, 原來需求低啲嘅上繁分拆 咁你喺#1寫清楚丫嘛
講到似層層, 好似真係要拆但係又焗住冇得拆咁

架特車我唔會心急, 冇預過佢開
TR5774
 樓主| tina 發表於 2022-10-5 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-5 14:11
哦, 原來係倡議, 原來需求低啲嘅上繁分拆 咁你喺#1寫清楚丫嘛
講到似層層, 好似真係要拆但係又焗住冇得拆 ...

我又冇特工咁多料放,啲嘢都係傾下多啫

同埋上繁拆都會有呢啲問題啦,莫非上繁呢啲問題會消失
Mercer 發表於 2022-10-5 14:35 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-10-5 12:43
在36這個個案,
如果當初32B的取消方案是43X增設雙向分段收費,而唔係36繞經石圍角,
你覺得會唔會比現在的 ...

如果加個雙向分段解決倒就唔駛影響幾條線, 咁我覺得仲好.
改左36, 仲未計搞到235 要入國瑞路執36手尾, 之前話想換31入去受死, 點知過唔倒

十四鄉準居民 恭喜晒!
PF2802 發表於 2022-10-5 14:54 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-10-5 14:24
我又冇特工咁多料放,啲嘢都係傾下多啫

同埋上繁拆都會有呢啲問題啦,莫非上繁呢啲問題會消失 ...

都係嗰句啦, 真係有心拆再講, 不過我諗短期內你都唔使擔心
TR5774
da93 發表於 2022-10-5 15:04 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-10-5 08:41
沙田啲小巴真心貴,變咗出九龍嘅巴士當流水用都唔算好貴
另外沙田內運仲有唔少騎呢位係根本無短途車啱搭 ...

所以有d野本身亦係區情問題

至於小巴點解咁貴,咪又係物價問題,人工貴,成本高,一定係轉嫁乘客。

當然,你話40x呢d case,要攪唔係冇得攪,但好大工程囉
 樓主| tina 發表於 2022-10-5 16:28 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-5 14:54
都係嗰句啦, 真係有心拆再講, 不過我諗短期內你都唔使擔心

冇話有冇心嘅

冇心可以話佢唔一早拆
有心都可以話佢肯開特班

有冇心係公我贏字你輸嘅嘢嚟
265B 22年不變
PF2802 發表於 2022-10-5 17:06 | 顯示全部樓層

del
TR5774