hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九公新一輪月票優惠
開啟左側

[報刊新聞] 九公新一輪月票優惠

peterkwan 發表於 2022-10-6 10:47 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-10-6 08:24
佢一加返$400門檻,依佢計法已經做唔到$440依個數
不過取巧嘅嘢向來都係市場學,
九巴咁做無可厚非。 ...

做到 $440.

假設 10 月買兩張, 交津係 $(780x2-200)/3 = $453.33, 即係 10 月支出係 $1106.67.
之後 12 月買兩張, 交津係 $(780-400)/3 = $126.67, 即係 12 月支出係 $653.33.
因為買三送一, 所以將總支出除 4: $(1106.67+653.33)/4=$440.

P.S. 如果係回贈方式, 應該可以做到 $375 一張.

kei_hk 發表於 2022-10-6 10:54 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2022-10-6 09:54
九巴果邊條面數其實只係多咗人每30日比$780續購月票,反而係龍運果邊多咗人用月票無車費收入呢條數有幾難 ...

我唔知上面講運輸署睇九巴條數﹐其實係睇到幾深入。

但都幾明顯﹐九巴完全係玩緊財技 及 運輸署票價監管制度下的灰色地帶。

運輸署如果只係睇車費收入﹐條數真係無細到的。
因為你真係有支付 $780 x 4個月﹐坐4個月巴士。你又真係有支付龍運的車費。

九巴退款﹐唔係扣除車資收入﹐而係用 "推廣活動" 去提供八達通儲值額﹐即係可以視為廣告等其他開支。

所以﹐真正的數﹐政府都未必理得到。

4eyesryo 發表於 2022-10-6 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ma2 發表於 2022-10-6 07:47
城仔一日唔搞月票,想係新界立足真的不易事!

係混吉唔批
932gz6061 發表於 2022-10-6 11:29 | 顯示全部樓層

厹咁玩下年加10%不是夢

個個都話用膘好抵,冇諗過受害嘅就係一班用唔到膘嘅人,連住港島都話要膘,真係好有趣

睇番九龍,短程車又疏又貴,個班人死又唔關其他人事,最緊要厹用膘打死屎。

講屎水冇膘唔得個班,我想問下969執左未?下繁開緊幾多分一班?
GD1570 發表於 2022-10-6 11:59 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-10-6 10:47
做到 $440.

假設 10 月買兩張, 交津係 $(780x2-200)/3 = $453.33, 即係 10 月支出係 $1106.67.

我自己計連埋花旗優惠及回贈的話,每張月票大約就係$324左右(假設每自然月先買一張)。

不過要換另一張八達通買...同埋中間有7日同上一期優惠重疊咗

不過$324就真係好吸引,返20日工每日都係$16.2,一定搭得到。

你有你可愛,我有我好笑。
Quanta 發表於 2022-10-6 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-10-6 11:59
我自己計連埋花旗優惠及回贈的話,每張月票大約就係$324左右(假設每自然月先買一張)。

不過要換另一張八 ...

咁要計埋唔用月票嘅話,你都一樣有政府同信用咭補貼嘅
GD1570 發表於 2022-10-6 13:16 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2022-10-6 12:46
咁要計埋唔用月票嘅話,你都一樣有政府同信用咭補貼嘅

計咗....我嚟講相差只係十塊錢,但十塊錢未計放假外出。
你有你可愛,我有我好笑。
GK3258 發表於 2022-10-6 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-10-6 10:54
我唔知上面講運輸署睇九巴條數﹐其實係睇到幾深入。

但都幾明顯﹐九巴完全係玩緊財技 及 運輸署票價監管 ...

呢啲支出唔係有個咩回水基金到出咩?
JC8385 發表於 2022-10-6 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-10-6 11:29
厹咁玩下年加10%不是夢

個個都話用膘好抵,冇諗過受害嘅就係一班用唔到膘嘅人,連住港島都話要膘,真係好 ...

屎水無月票
最後咪967 969客幫港島埋單囉
斯德哥爾摩症候群嚟講都算世一
toyl 發表於 2022-10-6 14:39 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-10-6 11:59

不過要換另一張八 ...

如果連埋返工時每日早午晚都順手A31駁一下腳去吊腳站位的話,連埋ICBC回贈小弟每張月票未計3送1除開都係$124,真係差唔多當係有免費乘車證咁用