hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗 ...
開啟左側

屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗錢

cky 發表於 2022-10-16 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層

仲有
只係你唔識玩
我返工一邊唔係西鐵站
計過數
月票加 75 折接駁係貴過我就咁用八達通搭一程
不過我成日都要出尖咀
計番當尖東價平過一般八達通價
又 R 佢坐免費 K 車同輕鐵去食飯行街
貴果少少咪豪俾佢囉 🤭🤭🤭
Ricky403 發表於 2022-10-16 00:28 | 顯示全部樓層
尖沙咀/尖東轉車部分車程組合可以回水添
樓主自己無留意遊戲規則,同一張咭未夠30分鐘就入咗閘畀系統當一程車,無人幫到你喎
.
marcowong1011 發表於 2022-10-16 00:29 | 顯示全部樓層

唔使講咁多,根本樓主係偷雞唔成,如果真係兩程做咩#1 提到嘅第二程樓主係覺得由紅磡開始計,更加唔需要提月票75 折
teddybus 發表於 2022-10-16 03:56 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-10-16 00:06
樓主第一次用月票咩?
無理由唔知道 75 折接駁係基於其中一方必須係西鐵站
當年我諗緊買唔買月票時

正常扣法都格硬屈係bug
樓主果然奉行「港鐵係原罪」嘅西客特質
還掂而家多咗咁多轉車組合
唔一定話非尖東尖沙咀唔得
一於從「善」如流
取消尖東尖沙咀當一程車policy
我樓主偷雞唔成
都唔會俾你班新界東西$10快閃尖東尖沙咀!
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 07:26 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2022-10-16 00:29
唔使講咁多,根本樓主係偷雞唔成,如果真係兩程做咩#1 提到嘅第二程樓主係覺得由紅磡開始計,更加唔需要提 ...

我真係尖東站有嘢做,可以睇CCTV

其實set 返,兩程車如果車費平過一程車,收返平個車費咪得
其餘咪照返一程過。 都無諗住偷雞。

正常情況邊可能尖沙咀去堅尼地城會貴過$12.5
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 07:36 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2022-10-16 00:06
樓主第一次用月票咩?
無理由唔知道 75 折接駁係基於其中一方必須係西鐵站
當年我諗緊買唔買月票時

月票有寫過條款係兩邊車站要是但一邊係月票範圍

如果我去荔景去尖東出站有嘢做,之後尖沙咀入返站去佐敦
收返原會$4.5都叫合理,但收$5 就唔合理

尖沙咀/尖東 計一程嘅前題係30分鐘內出入閘係俾乘客有優惠,而唔係懲罰月票使用者無起超過30分鐘入閘
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 07:45 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-10-15 23:32
根本唔係收多
計返起點到終點唔係月票嘅車站

第一程: 大學去尖東 (尖東為月票涵蓋範圍)
第二程: 尖沙咀去堅尼地城 (尖沙咀為月票涵蓋範圍)

有咩理由兩程都係合法車程,第一程 同第二程相隔少於30分鐘就合併計算?

30分鐘原意係俾人有充足時間轉車,保證兩程車享有一程嘅車費。
但當個兩程車費總和少於一程車,係咪要拆返開兩程車先合理?

否則,出現非月票嘅乘客紅磡-尖東-尖沙咀-紅磡 共收$10嘅唔合理現象
sunhoo 發表於 2022-10-16 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層
港鐵將系統set為30分鐘內尖東-尖沙咀轉車,如果當兩程計平過當一程計,就當兩程扣錢。咁就再無爭議。
1181174166 發表於 2022-10-16 09:48 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-16 07:45

「但當個兩程車費總和少於一程車,係咪要拆返開兩程車先合理」

不,月票原意係乘搭某路線,於沿線車站出入提供優惠
如果判定為轉車,唔符合原意

分拆兩程反而成為漏洞,同樣大學去堅尼地城,點解經尖東要提供優惠?

否則,出現非月票嘅乘客紅磡-尖東-尖沙咀-紅磡 共收$10嘅唔合理現象」本身尖沙咀去紅磡而非尖東上車已經唔合理
原站出入超過10分鐘本身係防止送貨原站出入收一個站錢嘅漏洞(雖然單程加價加到$10都抵過兩程車)

6516 發表於 2022-10-16 09:55 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-10-16 07:45

你可以覺得規則唔合理
但你無睇清楚規則就唔代表係bug
而你買得月票就即係你已經接受左"你認為唔合理嘅規則"
就算唔合理, 你都無咩野可以嘈

不過你可以爭取佢搞搞個規則, 佢show唔show你就唔知喇