hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實城巴都幾慘
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實城巴都幾慘

Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-18 10:20 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-10-18 08:39
港島節流去得盡就話屎水不務正業去九龍新界搶地盤

港島節流唔多話佢唔節流,搶地盤係嘥錢

不如諗清楚咩叫節流先
將資源由唔賺錢既地方調去更加唔賺錢既地方
節左咩?

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +11 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 + 1 精闢見解
neoplan720p + 4 + 10 無補充

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
樂仔〞 發表於 2022-10-18 10:22 | 顯示全部樓層
明明對家都係亂咁做 63X
50 呢條線咁都打唔死 63X , 仲要連轉軑嘅客都唔多
有時都係到諗 , 係咪城巴宣傳策略有問題呢 ...
1320 發表於 2022-10-18 10:23 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-10-18 09:26
市場睇好嘅線? 邊個市場話事.....  搭單問 琴日今日55半價 但如果轉番屯門(952/962X)返屯門 最後點計數 ...

55 ($9) > 962/952 系 ($0)
昨晚55  18:00 個班屯轉落左20人以上, 去晒邊就好難數, 但城巴8仔應該數到幾多轉返自己線
The Designer
GD1570 發表於 2022-10-18 10:37 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-10-18 08:22
50M遲早會與B3M合併,始終都係在屯門站作總站,但是代價就係要把B3A取消。遲早中國與香港通關後,會大執下 ...

我都幾肯定你個諗法唔會實現到。
你有你可愛,我有我好笑。
1320 發表於 2022-10-18 10:44 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-10-18 10:22
有時都係到諗 , 係咪城巴宣傳策 ...

屎水 宣傳 就一向遠不及 狗公, 只計FB 已經無得比, 而且 狗公 一早set晒月票, 買3送1 既話, 其實返22日只坐63X 都係平左,咁 屎水 咩都無, 屯轉網得青公+碼頭, 仲要無埋 市中心, 得返紅橋, 兆康  一定難做起,

63X 本身都貴 (不過應該有班月票平客) , 但50仲貴過晒 260X, 63X , 點玩?
#我個人就好怕坐 狗公既 紅車硬頭枕, 但50就真心太貴, 特別係旺角上車
The Designer
cruisesnet 發表於 2022-10-18 10:45 | 顯示全部樓層
條路自己選, XX唔好喊, 完
LN9267 發表於 2022-10-18 10:46 | 顯示全部樓層

這樣63X有藍地那邊的客back up,有一定基本盤,但50作爲新發展區巴士線,是要守一段時間。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
PF2802 發表於 2022-10-18 10:48 | 顯示全部樓層

問題在於月票, 50 & 63X行車時間冇明顯差距, 根本冇誘因轉會
TR5774
12Lane 發表於 2022-10-18 10:48 來自手機 | 顯示全部樓層

55同269s比較。老師有冇教過你點樣做比較。
又見唔見到22M日日放工加班車都頂晒閘?幫巴士公司賣慘情都唔好賣得咁肉酸啦。

932gz6061 發表於 2022-10-18 10:51 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-18 10:20
不如諗清楚咩叫節流先
將資源由唔賺錢既地方調去更加唔賺錢既地方
節左咩?

有d地方要增加知名度就要燒定錢先,我諗冇人反對79X燒錢,我覺得56A都可以燒一燒
係78X燒就不能理解咁解