hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實香港間間巴士公司都好慘
開啟左側

其實香港間間巴士公司都好慘

UA2892 發表於 2022-10-18 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2022-10-18 18:33 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-10-18 16:31
我住港島,我支持交牌
有部份南區前議員曾表示無心做不如交牌

我住沙田,我都忍夠九巴,我都想城巴做吓沙田線,唔係淨係得986/989兩條獨家專利線(唔計聯營)
HM3044 發表於 2022-10-18 18:35 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-10-18 18:31
依家要人每端端拎埋本身有人做緊嘅線出嚟交畀對家,請問何來的道理?

中巴表示??? ...

平衡市場market share掛
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-18 19:07 | 顯示全部樓層

本來鐵路通車,巴士乘客即時大跌,然後新區遠離鐵路比巴士做,慢慢多返客
係過往巴士公司業務嘅生態,人口增長下嘅可持續性
而家香港常住人口下降,冇旅客,太公仲踩多腳以塞車為由趕走曬新區巴士唔入大路趕人搭鐵
呢條golden rule仲點玩落去真係拭目以待

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

S3bl430 發表於 2022-10-18 19:44 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2022-10-18 18:33
我住沙田,我都忍夠九巴,我都想城巴做吓沙田線,唔係淨係得986/989兩條獨家專利線(唔計聯營)
...

沙田經過鐵路網多次完善,好似已經無乜有肉食既線比善水玩,

就算係城隧線都開始没落,
東九線得返89D仲係線皇級, 80,83X,89X客量還算過得去
過去四紅三黑現在只有281A,87D,以及作為支線的982X比較光鮮, 81C衰落中, 四紅業績恐怕見紅
286X/287X只算中規中矩

區內線客源每況愈下, 只有80K,81K,288有獨市算比較好
99,299X客量在假日才會高企

我個人唔反對比部份沙田區內線,例如80K,82K,88K 比善水做,如果佢有意多經營社會責任線的話
錯字連篇
kitarolo 發表於 2022-10-18 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-10-18 19:44
沙田經過鐵路網多次完善,好似已經無乜有肉食既線比善水玩,

就算係城隧線都開始没落,

老隧/城隧線涉及補差價嘅高額BBI
除非話我知係成個新東送俾善巴做
TuNg''=) 發表於 2022-10-18 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層

嶼巴我相信除3M 11 38 疫情前B2系
其他都係冇乜肉食

唔好講咩邊間做唔好要交牌,
北區成日叫厹交,南區都成日叫屎水交
除左屯元天,
邊間巴士公司做都係死,

成個大環境係香港主幹道愈來愈塞
鐵路愈來愈完善 時間差愈來愈大
部份區域人口老化愈來愈少客

當然巴士公司係有啲明明有優勢既線唔做
例如太古坊土紅上路特快
東涌北太古坊線
大棠欖隧線
唔加948 948E
但做左都係繁時限定
對盈利又真係有限

東鐵未爆瀉
東隧大老山日日都爆瀉
馬鞍山大埔北區過海貴客都落埋鐵

厹專心大西北都係有原因
正正今日正苦仲未想屯公有條平衡鐵路
厹屎係屯門仲可以鬥番十年八載既
kitarolo 發表於 2022-10-18 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2022-10-18 17:55
佢d車係唔係用蠔油發動、請外省人揸車?嶼南唔係地勢險要,一早做咗新市鎮高樓大廈,又變咗港鐵嘅囊中物 ...

正如上面#47話齋,幹道越嚟越擠塞
嶼南基本上不塞車,減慢車長離職意欲
已輸少當贏,同集團冠忠亦有大量司機
供應,嶼巴開價低/僱員唔想做就無法啦。
kmb71k 發表於 2022-10-18 20:20 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-10-18 16:19
其實MTR交通個邊都蝕$

政府不斷開新支線俾佢撐住佢
會有幾蝕?
以上回應,是否可行?是否合適?
ricky 發表於 2022-10-18 20:21 | 顯示全部樓層

如果做巴士係無利可圖,佢地交番晒牌俾政府啦
前荃葵青區居民