hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線招標制度,是否應該以地區招標取代? ...
開啟左側

[問題] 路線招標制度,是否應該以地區招標取代?

天空之神 發表於 2022-10-20 02:21 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-10-20 00:44
以前嘅地區專行行之有效,唔明要攪咩招標。港島潛力不大,屎水入股時唔會唔知下? ...

就算新創建年代都會大喊十,你睇吓 B3 系安排

定你想城新好似船仔擺爛咁做 等政府出錢資助
.
天空之神 發表於 2022-10-20 02:25 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-10-20 01:45
九龍/新界嘅新區, 如果重組現有路線有得加分 (能避免加劇路面負荷&控制新增碳排放程度) 咁邊間公司容易攞分 ...

邊個收車邊個最環保

咁唔使問都知邊間
.
sunhoo 發表於 2022-10-20 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
歷史上西九龍(海麗)同將南,係埋就係以地區招標,然後俾左新巴?
Quanta 發表於 2022-10-20 08:35 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-10-20 08:26
歷史上西九龍(海麗)同將南,係埋就係以地區招標,然後俾左新巴?

當時比較貼近地區模式
將南796A 796S唔會直接俾咗九巴 連提早插旗嘅296X都要嘔返出嚟
不過咁做九巴好明顯搶唔到生意,近年啲78A 67A都係利益輸送直接俾九巴
想像下如果796 796A 796S俾咗九巴,296X繼續九巴,剩餘嘅線好似屯公三站咁唔俾停尚德,將南仲可以點做
天空之神 發表於 2022-10-20 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-10-20 08:26

都係路線招標

701/702/703/705/971
走數走左 2 條

該區九巴有 12/18/36A/212/296C
所以根本無咩地區專利可言

796/796A/796B/796C/796M/796S/796X
執剩 2 條,當中有一條得 4 班車
後尾開左 792 同 694

將南九巴有開 91R 插入去,N691 就延長入去
而 90 290 係招標插入去
九巴想拉 296D 入調景嶺但被反對
.
kay 發表於 2022-10-20 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
依家諗任何方案
都要面對問題係實有人鑽空子
點改都唔會公平公正完美
所以有少少係無解論
GK3258 發表於 2022-10-20 09:07 | 顯示全部樓層

入標由巴士公司自由發揮,好啊。
50A 菁田 寶田 建生 良景出尖沙咀
50B 和田 藍地 洪水橋 屏山 大馬路 形點出尖沙咀
55A 菁田 寶田 良景 建生 大興 青雲出觀塘
55B 和田 兆康 景峰 市中心 Vip出觀塘
55C 菁田 落去碼頭 泳池出觀塘
反正路線任行,有客量保證
橫看香港巴膠
slsso 發表於 2022-10-20 09:31 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2022-10-20 09:07
入標由巴士公司自由發揮,好啊。
50A 菁田 寶田 建生 良景出尖沙咀
50B 和田 藍地 洪水橋 屏山 大馬路 形點 ...

想點?鬥極端?

現實上再痴線既事都有,就係一條幾班車,得沙公獨市既277A
可以搞到個高密度住宅區既觀塘線唔入得觀塘

都未講900竟然可以出港島雙向分段

你解得通依兩單現實發生左既先好吹你嗰啲假想路線
HV7025 發表於 2022-10-20 10:20 | 顯示全部樓層
而家所謂招標,落標可以整堆頂爛市優惠,過一段時間慢慢收番優惠,或者大手加價,原本offer嘅privileges不再,但條線就永遠跟住嗰間公司
條線到手後,就無咩進一步改良服務嘅動力,但同時就喺該區插旗,可以一邊無心經營、一邊反對對手,都幾著數

應該考慮有期限嘅營運期,到期前review,服務水平有咁上下先可以續約繼續做相關路線
相反,如果巴士公司覺得中咗伏,可以選擇交線,唔使嗌蝕錢喊住做
而個期限可以係15年左右,假設巴士公司為呢支標買嘅新車可以用到到期,為一個合理嘅投資期
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
GD1570 發表於 2022-10-20 10:29 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2022-10-20 08:35
當時比較貼近地區模式
將南796A 796S唔會直接俾咗九巴 連提早插旗嘅296X都要嘔返出嚟
不過咁做九巴好明顯 ...

其實皇后山同54區個根本問題就係無端端可以指派一兩條接駁鐵路嘅路線畀指定公司,
變相對於中標者嚟講就肯定不公。
然後被指派嘅就以班次頻密、車費優惠/月票+轉乘網絡嚟搶返招標線嘅目標客。

所以,始作俑者一定係運輸署。

K54畀港鐵接駁屯馬線我覺得好合理,但根本問題就係應該兆康(北)止步,而唔係繼續市中心循環。
正如78A都係粉嶺站止步,去上水市中心都係另一條路線,甚或係另一種交通工具。
你有你可愛,我有我好笑。