hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線招標制度,是否應該以地區招標取代? ...
開啟左側

[問題] 路線招標制度,是否應該以地區招標取代?

KE7066 發表於 2022-10-20 18:08 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-10-20 14:57
54區果個收費問題好明顯係運輸署問題, 我覺得唔應該用加左2次價的標準開線,而係應該用入標價開線

點得出責任全在運輸署的結論?唔可以係城巴自己無諗過申請開線頭一兩年開優惠價之類拉返低票價吸客嘅玩法?
S3bl430 發表於 2022-10-20 18:17 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-10-20 18:08
點得出責任全在運輸署的結論?唔可以係城巴自己無諗過申請開線頭一兩年開優惠價之類拉返低票價吸客嘅玩法 ...

咁城巴都可以開線後提供優惠既...
例如早前的半價優惠

只不過依個唔屬於招標範疇裏面既事
錯字連篇
s3n370 發表於 2022-10-20 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層

小弟無理解錯的話,係唔係招標嘅過程入面,由投標者,
即係巴士公司規劃埋服務,而建議書亦會被評分?

以前嘅北大嶼山、天水圍北、將荃,
中標嘅服務同原有嘅招標唔同。
甚至係最近投入服務嘅新將沙線,
亦有人係話現時將沙線嘅經營者申辦,
最終被運輸署拎佐去招標。
似乎巴士公司嘅參與係不缺。

而服務切唔切合乘客需要呢一點:

運輸固然有其科學之處,
做個model計番候車時間、乘車時間、票價、競爭對手等等,
對乘客以至整體交通嘅影響完全唔難。

但問題係運輸 is more an art than a science。
乘客選擇並不全然理性。
(所以關於交通運輸嘅prediction,可以同實際差一截)
巴士公司亦有自己盤算,要插旗、唔俾人插旗、
蝕少少去保住更大盤生意等等。
運輸署要剩係考慮巴士,而唔理同樣係佢監管嘅其他範疇,
更加係mission impossible。

小弟唔清楚個招標係點運作,但傳說中有D線“應招唔招”,
而有D“唔應招就拎去招”,似乎官方都一路改變緊。

但又基於所以關於交通運輸嘅prediction,可以同實際差一截,
响招標階段就算做得幾好都好,同實際嘅偏差唔會細。

反而條線能否切合乘客需要,實戰就係最好嘅驗證 ---
乘客對腳會識揀,巴士公司亦唔可能唔緊張個錢箱。

如果巴士公司可以更快地按需求調動,咁會仲實際。

講多句78X, 79X無厘頭嘅走線問題:
順走固然係合理D。
但問題係順走嘅車站,仲頂唔頂得順?
調動現有嘅路線行第二條路,又有無現有嘅乘客肯制?
仲有,唔少情況下,乘客肯兜多D換取一程直車。
既然皇后山係新區,競爭對手同替代服務唔多,
有乜好過搵條新線去做下白老鼠?

都係果句,以上都係紙上談兵,實戰就係最好嘅驗證。
俾巴士公司更大彈性去理順,先至係皇道。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +9 收起 理由
Happypig375 + 2 + 9 俾巴士公司更大彈性去理順,先至係皇道.

查看全部評分

S3bl430 發表於 2022-10-20 18:59 | 顯示全部樓層

關於「路線招標制度,是否應該以地區招標取代?」睇返近年幾次主要招標, 到底係唔係每一次都導致中標公司"輸錢"? 又唔一定,
除左地區招標, 有些個別路線的招標也能讓巴士公司有利可圖, 長途線可以異軍突起, 最明顯例子是290, 有些就總體客量一般(城686,九33)

我諗到至少4個例子
將荃線(九巴290系)客似雲來, 大賺

[東區4條長途線] 雖然大家(包括我)都會笑976客量不足, 不過總體上933,989客量幾好, 976早繁現在也能坐滿過海,有進一步發展的可能性

[荃油線, 33]繁忙客量ok,非繁就無客, 後來運輸署同意九巴在周末開辦33B

[白石角,900] 東鐵過海前展現發展潛力,通車後早繁客量仍然幾高, 非繁客量低迷. 班次數量遠多於招標要求

==================================

我覺得招標線是否有盈利始終都係劃線問題,
有些好似荃油線(33)明顯只是針到繁忙時段需求, 但要全日營運, 盈利能力就比較差
有些線例如東區4條長途線, 和區內巴士線没有很大競爭, 但仍然有利可圖

另外, 皇后山招標的線變成 皇后山<>元朗/屯門, 皇后山<>上水, 皇后山<>大埔,
咁客量可能比對外線好的時候,對其他巴士線也未必構成競爭

錯字連篇
ky927 發表於 2022-10-20 19:58 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-10-19 23:49
我支持用一個大區去招標,而不是一個村或者是一條線。

1) 大區唔多
2)按大區做,皇后山為例,大區係咪包埋打鼓嶺同沙頭角,南至聯和墟止步,咁九巴要唔要嘔返78K/79K出黎?

其實黎緊發展,無咩幾多大區出黎,同埋大極都係要經九龍/新界,總會同九巴嘅服務有交疊。係九巴唔駛還線嘅前題下,由小區投標做起,係正常不過。但係九城同運吉都要接受一樣野,定線上係有無可避免嘅競爭。

淘汰咩線由乘客決定。
12Lane 發表於 2022-10-20 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-10-20 18:44
小弟無理解錯的話,係唔係招標嘅過程入面,由投標者,
即係巴士公司規劃埋服務,而建議書亦會被評分?

正正就係每間巴空公司都各懷鬼胎。不如以後開標就大家三口六面傾好條線,傾埋停站先去招,公平競爭。唔駛再成日為應停咩站唔應轉左定轉右喺道嘈。
ahken 發表於 2022-10-20 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2022-10-20 08:35
當時比較貼近地區模式
將南796A 796S唔會直接俾咗九巴 連提早插旗嘅296X都要嘔返出嚟
不過咁做九巴好明顯 ...

如果今時今日將隧唔係塞到咁嘅樣,加上有埋九巴月票呢樣嘢,九巴做將南都未必咁辛苦
ahken 發表於 2022-10-20 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-20 08:41
都係路線招標

701/702/703/705/971

我都有建議過296D拉入調景嶺嘅,可惜當然係失敗告終

唔俾拉,唔緊要,落地底駁腳囉
ahken 發表於 2022-10-20 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-10-20 10:20
而家所謂招標,落標可以整堆頂爛市優惠,過一段時間慢慢收番優惠,或者大手加價,原本offer嘅privileges不 ...

係,我覺得咁樣都算相對公平

例如,我唔想將南調景嶺再繼續由屎水爛做,就可能俾九巴做

又或者好多人都好唔鍾意九巴做葵青區同沙田區,咪試下俾屎水做下,情況一樣
Choi 發表於 2022-10-20 20:17 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-10-20 11:56
其實大家用296X做例子係咪合適?
當初296X算係委托九記暫時營運,新專營權生效後交畀新公司
唔存在招標後 ...

明知皇后山招標點解沙頭角九東綫唔可以捆綁招標擴大服務範圍?如果真有需求277A都可以暫委營運嘎
新造的人、如鷹展翅上騰。