hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 膠液廣場吹水料之九世發篇
開啟左側

[小道消息] 膠液廣場吹水料之九世發篇

le914 發表於 2022-10-29 09:36 | 顯示全部樓層

鴨脷洲黃竹坑海公,搭鐵入荃灣又快又方便。

近荃西嘅就東鐵加屯馬,葵芳葵興大窩口荃灣市中心嘅,紅色線一直過。

雖然係站站停,逼人,但係車程快,價錢平 (南荃線冇乜可能收地鐵價$14.3掛?),班次密,覆蓋範圍廣,南荃線唔駛諗入呢啲區域,只係燒油。

冇地鐵覆蓋嘅香港仔,華富,薄扶林,首先香港仔搭小巴落黃竹坑轉鐵仲快;且南荃客流集中在繁時。我相信繁時靠瑪麗港大 (或者可考慮入埋數碼港) 可以打爆南荃,但我唔信非繁呢條線有幾大作為。因為沿路比起南荃吸引嘅交通甚多。

城記做,一日四班限時限刻,純粹方便唔想轉970X、想全程舒服有位坐嘅乘客,城記做只係為左保住個地頭,冇乜新客增長。

九記做,雖然戰略意義好似好大,殺入薄扶林道插旗,方便月票黨;但係九記做都唔敢做大,因為繁時以外,呢段路好難湊夠客去荃灣。情況就好似971咁,一種食之無味棄之可惜嘅矛盾。

九記或者會較願意開多啲班次,入薄扶林道插旗;但係九記唔係傻,開全日真係得不償失,因為中段隨時開一班蝕一班。如果中段開30分鐘或者1個鐘一班,亦都難以吸客,不如我快快手搭970系轉車仲好?

所以九記做嘅話,都唔駛太高期望,我諗呢條線,都只係FF下繁時九記派十班八班車去薄扶林道就算,佢應該唔會癲到開全日燒自己油。

2076 發表於 2022-10-29 09:46 | 顯示全部樓層
le914 發表於 2022-10-29 09:36

近荃西嘅就東鐵加屯馬,葵芳葵興大窩口荃灣市中心嘅,紅色線一 ...

本身唔招標的話,城巴可以收盡 $22.3,咁就有誘因搞全日 upgrade 瑪麗轉車客,順便綁死佢地搭 952 962 967 969 入大西北。(提供轉乘)
宜家玩招標,城巴收唔到 $22.3 的話,就好肯定會係繁時止步。

九巴搶到,其實好大機會要落足轉乘,結果都係冇乜車費收入,但係綁到班客轉 960 961 968 978 入大西北。(月票)
抗議962B重組
還我962全日服務
LN9267 發表於 2022-10-29 11:02 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-10-29 03:30
最後要低價搶標反而係對家。

雖然日日鬧黃橙巴蠢,根本一早就開左佢咪唔洗搶標,

我反而想紅巴投到,南區人不滿意黃橙巴服務很久,找紅巴救救南區,同時方便月票客好過。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
12Lane 發表於 2022-10-29 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-10-29 09:46
本身唔招標的話,城巴可以收盡 $22.3,咁就有誘因搞全日 upgrade 瑪麗轉車客,順便綁死佢地搭 952 962 96 ...

北行Upgrade左瑪麗轉車客,但南行西隧口轉970/X/973果班蝕番晒…
講真,喺班客而家都唔怕西隧口比八蚊上970嘅前題下,所謂香荃對巴士公司誘因唔算大。就連自己城記西隧線轉番973/新記970都唔肯比額外優惠,要做優惠一早西港島通車就做左,擺明就係唔肯斷條財路。
le914 發表於 2022-10-29 11:59 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-29 09:46
本身唔招標的話,城巴可以收盡 $22.3,咁就有誘因搞全日 upgrade 瑪麗轉車客,順便綁死佢地搭 952 962 96 ...

屯門、元朗、上水過薄扶林南區客,其實就算係唔係九記做南荃,佢地買月票搭960/961/968/978,再比錢轉970系,本身已經平過唔買月票一截。

呢批客要買月票本身已經買左,所以九記做南荃,只係令佢地多左個唔駛補錢都可以到南區嘅option,但唔見得會多好多人再落入月票綑綁。

對九記而言,呢批客嘅南區段,無論搭南荃定係970,本身已經都係咁賺,唔會對月票銷情再增加幫助。

南荃對城巴而言,只為保住地盤;對九巴而言,只為插旗,增加南區服務話語權,但唔見得有好大著數。
Ricky403 發表於 2022-10-29 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
le914 發表於 2022-10-29 09:36

近荃西嘅就東鐵加屯馬,葵芳葵興大窩口荃灣市中心嘅,紅色線一 ...

站站停/轉兩次車都叫又快又方便,唔係呀嘛
同你喺隔離帖對795X睇法分別都未免太大
你後面話班客都係由970/970X轉車出黎就有啲道理
但唔影響九巴入去插旗爭客,甚至可以話製造誘因
Ricky403 發表於 2022-10-29 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-10-29 11:02
我反而想紅巴投到,南區人不滿意黃橙巴服務很久,找紅巴救救南區,同時方便月票客好過。 ...

其實南荃對九巴有戰略價值
既有救世主個格去爭取支持,又可以喺匯達全攻新區嗰陣火燒後欄
只不過要睇運署究竟肯唔肯畀九巴喺荃灣市中心開過海線啦
toyl 發表於 2022-10-29 12:49 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-29 11:18
北行Upgrade左瑪麗轉車客,但南行西隧口轉970/X/973果班蝕番晒…
講真,喺班客而家都唔怕西隧口比八蚊上9 ...

條973個價錢牌都大把客原價上西環落,但係去埋荃灣又唔係可以收雙倍價錢,可以話誘因大極有限。973自己都會睇住無客時段係咁CUT,就算九巴入都未必想全日。
Choi 發表於 2022-10-29 12:53 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-10-29 12:33
其實南荃對九巴有戰略價值
既有救世主個格去爭取支持,又可以喺匯達全攻新區嗰陣火燒後欄
只不過要睇運署 ...

好奇如果九巴開叫乜號碼?940:荃灣至香港仔(經華富)?
新造的人、如鷹展翅上騰。
le914 發表於 2022-10-29 13:30 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-10-29 12:26
站站停/轉兩次車都叫又快又方便,唔係呀嘛
同你喺隔離帖對795X睇法分別都未免太大
你後面話班客都係由970 ...

哦,好簡單:

795X旺角油麻地出發,行東九龍走廊觀繞直入將軍澳;地鐵就向石硤尾黃大仙鑽石山果邊先兜一個圈,地理上冇795X咁直接嘛。

同埋795X係用新走線去吸客嘛,旺角油麻地一直得條特慢流水線93K咁方式入將軍澳,依家一過山谷道就上跑道;但南荃,無論城記定九記做,只係將原本930X (唔知南荃嘅荃灣段點行) 轉970X嘅客,變成一條過一氣呵成服務,但行嘅路線冇變過嘛。

南荃線,我假設黃竹坑出發,先兜香港仔薄扶林山道天橋 (假設佢唔落水街) 入西隧,跟住先過海快速路段到荃灣;地鐵就直出金鐘過海,然後九龍段站站停。

屯馬又好荃灣線又好,地鐵行嘅路線直接簡單嘛,衰在繁時人逼,打節扣囉。但巴士就向西兜左1/3個港島,可能要去到華富果邊,先開始比地鐵有時間優勢。

我同意南荃線,薄扶林瑪麗繁時需求大嫁,不過全日就真係唔好攪城巴九巴喇。搭巴士嘅有970轉西隧線,搭鐵嘅小巴轉黃竹坑 / HKU站,非繁時間乜都夠做。