hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議錦田路線重組 (64K 改經八鄉路、251A 251B E36P 取 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議錦田路線重組 (64K 改經八鄉路、251A 251B E36P 取消)

天空之神 發表於 2022-11-6 09:57 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-11-6 06:47
我 post 入面有寫 64K 計法係次程減 $6.2,即係轉乘去林錦要補 $2.7,去錦田就落車拍卡退返 $2.7。估計去 ...

E36P 咁樣夾硬做里數的確唔理想
我寧願佢高埔落公路兜去凹頭好過

最多另一邊上村再向北延長就算數
.
ate214 發表於 2022-11-6 12:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-6 06:39
中間果段已經搵左 54A 同 251 去補償抽走左 64K。兩繁 251C 亦可因應乘客需求而加強服務。

其實就係因為 ...

講緊來回大埔
每個站keep住有人落車
kmb71k 發表於 2022-11-6 20:40 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-6 06:39
中間果段已經搵左 54A 同 251 去補償抽走左 64K。兩繁 251C 亦可因應乘客需求而加強服務。

其實就係因為 ...

剩係識諗元朗方向
漠視咗反方向返大埔既需求

為咗個八鄉路轉車站有密密車做轉乘
將成個錦田往返元朗既巴士服務大兜亂
啲錦田居民真係問候你都嚟唔切

八鄉路轉車站係咪需要一條密車線做轉乘
我對呢樣嘢有保留
印象中就算而家251A/B最密三個字一班
最疏接近半個鐘一班
都有唔少人會喺八鄉路等佢哋

仲有睇番77K個建議
唔加車既話
妄想想拉佢去元朗西
當年因為車程問題
九巴係想縮到錦上路站
點知俾區議會反對
點都要佢出番元朗
九巴算過度過只係縮到去鳳翔路
如果拉長到元朗西
因為車程加長咗
九巴肯定唔會考慮

以上回應,是否可行?是否合適?
HB00610 發表於 2022-11-8 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-11-6 20:40
剩係識諗元朗方向

其實大欖轉車站,更大問題係上面D車唔夾班次
tonychow 發表於 2022-11-8 18:48 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-4 20:12
係,九巴角度當然想班客駁八鄉路而唔係駁鐵...... 64K 做錦上路接駁八鄉路,可以令上村果段錦上路的客, ...

諗多咗,一來九巴最賺錢嘅錢從來都係車程 10 分鐘收人 $5 嘅駁鐵線,而唔係收人 $10 但坐成個鐘嘅線
你可能話九巴月票係貴價,但事實係唔近西鐵站嘅居民只要唔想行,佢地就要搭駁腳走去轉鐵,有人上車嘅話程程 64K 俾貴價出元朗 / 大埔九巴其實仲好賺
等陣江夏圍段上車嘅由上 64K 變咗全部倒落小巴就搞笑

樓主| 2076 發表於 2022-11-9 00:32 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-6 09:57
E36P 咁樣夾硬做里數的確唔理想
我寧願佢高埔落公路兜去凹頭好過

所以 E36P 可能剩係做單向去機場算數,回程走線真係冇乜用又疏車,去錦田的客搭 E36S 轉車好過,將果兩班車比 E36S 的協同效應應該仲好。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-11-9 00:37 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2022-11-6 12:10
講緊來回大埔
每個站keep住有人落車

如果江夏圍來往大埔真係唔 cut 得,咁樣重組方案就要留返 64K 原線......

諗諗下,可能 64K 原條唔郁但減到 20 分鐘一班,拆 64A,元朗西-博愛醫院-錦田市中心-錦上路站-八鄉路-錦上路-上村-林村-大埔,同 64K 開聯合班次,取代半條 251A 同 251B 的功能。剩返的空位就用 251 解決。54 亦都可以提速。咁樣九巴仲慳得多車.....
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-11-9 00:43 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-11-6 20:40
剩係識諗元朗方向

咁 77K 換得走 54 唔駛入元朗西,其實對九巴來講,就算 77K 要加 1 車,一加一減係冇分別,但對居民來說,77K 入元朗西比起 54 更加有用。

去大埔方向就只係得江夏圍 miss 左,頭尾都仲可以行去搭新 64K。當然如果反應係大,64K 不變但拆 64A (經錦田市中心、錦上路站、八鄉路),唔開 54A,咁就滿足晒所有乘客。不過就做唔到八鄉路密車,叫做有林村去欖轉新服務之餘,54 可以提速,錦田公路駁八鄉路唔駛兜錦田市中心。可能重組難度會細好多。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-11-9 00:50 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-11-8 18:48
諗多咗,一來九巴最賺錢嘅錢從來都係車程 10 分鐘收人 $5 嘅駁鐵線,而唔係收人 $10 但坐成個鐘嘅線
你可 ...

64K 本身有雙向分段,不過咁樣重組都係博班客唔記得落車拍卡/搶長者客補貼。

本身 251A 251B 呢組其實唔係好有效率,再加埋 54 來回入錦上路站趕元朗客,係有重組空間。

計劃入面開 251 group 江夏圍同錦田公路接駁錦上路站+八鄉路,應該比 251A + 251B 做更有效率,亦都可以放走 54 唔駛兜錦上路站。

問題係出於 54A 果度,江夏圍去錦上路站想密車,同埋去大埔想補直車,54A 兜錦上路站同拉返去大埔就 ok,其實變相做返成條 64K 原線。但咁做就要分薄新 64K 的班次,睇下班客點睇會比較重要。
抗議962B重組
還我962全日服務
cx838 發表於 2022-11-14 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層

睇黎樓主應該都幾唔熟錦上路的交通情況,如果唔係的話,根本唔會出到呢份建議書。
現時錦上路分工做得好地地,無端白事走去搞。64K係錦上路沿線來往西鐵站和元朗的交通。要快可以係錦上路站轉屯馬線,也可以坐紅小23,紅小現時都裝埋八達通,和巴士無異。

251A服務的上村段至大欖隧道轉車站,相比錦上路站至大櫃隧道轉車站,客量係2:1咁濟。唔好成日用公屋,社會房屋就一定多人的方式做事,江夏圍實際坐車的人唔多。

54又係錦田公路接駁屯馬線的路線,又走去提咩速,要快的都係坐晒紅色小巴。巴士係錦田八鄉的角色,最重要係接駁屯馬線和大欖隧道轉車站,唔停其中一個的話,基本上可以去沙嶺架啦

E36P係取代原有村巴服務,而且有一定客量,樓主真係唔知先咁建議