hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 立法會議員質疑新鐵路疏導交通能力
開啟左側

立法會議員質疑新鐵路疏導交通能力

sunhoo 發表於 2022-12-5 09:43 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2022-12-4 21:24
啟德的規劃最奇特係沐安街冇pti,個調頭迴旋處時有違泊仲要又兩個屋苑車路出入口,

出站行去22M 22X轉車站 ...

穿梭巴停airside如何?
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
eternalflame 發表於 2022-12-5 14:56 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-12-5 09:43
穿梭巴停airside如何?

宜家airside肯咩?
巴士的膠 發表於 2022-12-5 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-12-5 14:56
宜家airside肯咩?

帶旺人流就唔會唔肯嘅,但德福廣場係港鐵親生仔,政府唔會主動趕堆接駁走,而啟德路程遠,交通同飲食都唔成熟,各個大廈都無誘因去改。

至於中鐵止步於九龍塘,其實咪同南昌年代嘅西鐵差唔多,隨時起左十幾二十年再延伸先夠客都唔奇。
Kelvin15190 發表於 2022-12-5 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-12-3 14:24
先不考慮興建難度,只從分流角度和乘客便利程度來說,中鐵應直落旺角(東)做四線轉車站後再去東九龍一帶。
...

要在現有旺角東站起電梯接駁地底不太可能,可能需要用到旺角東站以南的預留地方起新旺角東站站,這樣新鐵路轉火車的距離會比較短和方便,不過新旺角東站可能就只有2個月臺。
eternalflame 發表於 2022-12-5 17:54 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-12-5 15:43
帶旺人流就唔會唔肯嘅,但德福廣場係港鐵親生仔,政府唔會主動趕堆接駁走,而啟德路程遠,交通同飲食都唔 ...

去德福除左接駁地鐵,仲可以落觀塘道坐巴士
去啟德就純駁鐵,最多係午飯時間做下食飯車,但客量真係唔見得支持到全日接駁
Airside個總站我覺得唔會俾呢d穿梭巴士擺站,頂多係協調道上落客

Ricky403 發表於 2022-12-5 19:24 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-12-5 17:54
去德福除左接駁地鐵,仲可以落觀塘道坐巴士
去啟德就純駁鐵,最多係午飯時間做下食飯車,但客量真係唔見 ...

非繁就好啲嘅,主要係兩繁
觀塘道同觀塘綫車站都人多車多
德福啲通道返放工客成道人牆咁款
都要開始諗分流
.
巴士的膠 發表於 2022-12-6 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-12-5 19:24
非繁就好啲嘅,主要係兩繁
觀塘道同觀塘綫車站都人多車多
德福啲通道返放工客成道人牆咁款

兩繁已經分流咗一部分去牛頭角甚至紅磡、何文田。

德福最塞人都係來往德福大廈同平台一段樓梯清唔切入,但改動建築又牽涉德福花園嘅公用地方。如果重建業安果條天橋可以橫過埋大業街直入港鐵總部大樓,同時駁通埋常悅道天橋下面兩段行人橋應該已經好好多。
天空之神 發表於 2022-12-7 03:21 | 顯示全部樓層
QALEN 發表於 2022-12-3 01:59
唔係不應連接到九龍塘 係不應止步於KOT
將啲客倒灌翻落KTL冇意思

如果同東鐵線直通運轉就另一個講法

不過PSD APG 都唔可以夾到

一係就同東鐵共線,九龍塘新月台後直出紅磡地面月台
咁都幫到東西線分流
.
mckhgc 發表於 2022-12-13 20:32 | 顯示全部樓層
QALEN 發表於 2022-12-3 01:59
唔係不應連接到九龍塘 係不應止步於KOT
將啲客倒灌翻落KTL冇意思

以香港鐵路發展既一貫作風,中鐵綫如果成事,我極不希望同時極相信會係咁:

中鐵綫所謂錦上路至九龍塘,只是興建範圍,但並非止步於九龍塘,而係九龍塘後進入現東鐵綫路段,九龍塘<>金鐘撥歸中鐵綫,即係中鐵綫會係錦上路.....九龍塘、旺角東、紅磡、會展、金鐘。

東鐵綫sorry,新東九東人第4度「提攜後輩」,縮到九龍塘啦。然後到時網上論壇就充滿「東鐵收咁平、西鐵/大西北收咁貴,反而東鐵有得過海大西北冇,對大西北好唔公平....」、「 三十年河東三十年河西,東鐵過海咁多年,而家輪到西鐵/大西北過海,咁至係公平....」之類神理論。

「好彩」一點的話,就係九龍塘<>金鐘改為東中共用,為騰出空間予中鐵,東鐵只有最多一半班次保留羅/落<>金鐘,一半就只行羅/落<>九龍塘。但估計機會極微,如果黨鐵肯咁做的話,第一、二條過海鐵路,都已設定為觀荃、觀將共用,(屯馬綫未全通前)尖東<>紅磡設定為東西鐵共用,但有冇?

今年5月,終於望穿秋水等到東鐵過海時,我已經有咁既預感,估唔到半年已經有成真跡像。

我有個預感,第4條過海鐵路,唔會永久keep係東鐵,若干年後(雖然未必係小弟有生之年內),可能又被唔知乜野新線老笠(預左比人圍插)。
___(資料來源:香港交通資訊網)___ 網址:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... &page=46#pid4693767

本文歡迎截圖保留,以上內容,極希望只係一條東鐵煩膠無病呻吟,若干年後證實全面炒車,拎黎bin c。

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
barking + 4 + 10 新東九東必逢斷綫之宿命

查看全部評分

最差配套 狗也不D
he_01 發表於 2022-12-13 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2022-12-13 20:32
以香港鐵路發展既一貫作風,中鐵綫如果成事,我極不希望同時極相信會係咁:

中鐵綫所謂錦上路至九龍塘, ...

大西北過海已經有交椅洲線 19號就會揭曉大概走線如何