hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 比亞迪雙層電巴正式交付厹
開啟左側

比亞迪雙層電巴正式交付厹

GK3258 發表於 2022-12-7 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-12-7 19:40
呢啲一定打折
而且公路同市區又兩回事
市區行到300km先講

電巴有回生制動,理論上市區反而續航應該都會理想,反而公路就未必發揮到最大效用。
3asv@59x 發表於 2022-12-7 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層
raymond5b03 發表於 2022-12-7 18:52
可唔可以唔好用綠色,同埋個設計真係唔多好睇

用綠色唔係問題
問題係佢個logo唔該變返做白色
咁就成件事合理好多

綠色撞紅色根本就係災難
GR614 發表於 2022-12-7 20:41 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2022-12-7 20:32
用綠色唔係問題
問題係佢個logo唔該變返做白色
咁就成件事合理好多

學單層用原本嘅紅色,完全無懸念
セブンアイランド大漁
isay 發表於 2022-12-7 20:48 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-12-7 19:40
呢啲一定打折
而且公路同市區又兩回事
市區行到300km先講

有冇記錯
260 miles 嘛師兄

ccchhhuuunnn 發表於 2022-12-7 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層
isay 發表於 2022-12-7 20:48
有冇記錯
260 miles 嘛師兄

https://www.alexander-dennis.com/media/85597/byd-adl-enviro400ev.pdf
isay 發表於 2022-12-7 22:10 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-12-7 21:48
https://www.alexander-dennis.com/media/85597/byd-adl-enviro400ev.pdf

https://www.alexander-dennis.com/media/86566/enviro400ev.pdf

要比都係攞新e400ev比較
BYD B系刀片電池密度大
toby_tl10 發表於 2022-12-7 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2022-12-7 20:01
你又知無太陽能?

有嘅話又多一樣嘢贏屎水,仲唔打鑼打鼓咩?
toby_tl10 發表於 2022-12-13 15:44 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2022-12-7 20:01
你又知無太陽能?

原來真係有太陽能,不過新聞稿居然唔用嚟做宣傳
To infinity... and beyond
toyl 發表於 2022-12-13 15:47 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2022-12-7 20:02
電巴有回生制動,理論上市區反而續航應該都會理想,反而公路就未必發揮到最大效用。 ...

大塞車下流下停下應該唔會有效回生制動,公路呢……好似屯公又高速又上落斜,反而回生制動會有返D貢獻
kei_hk 發表於 2022-12-13 17:46 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-12-13 15:47
大塞車下流下停下應該唔會有效回生制動,公路呢……好似屯公又高速又上落斜,反而回生制動會有返D貢獻 ...

如果正常地行車(40-50KM/H)﹐行一兩個街口就停燈位﹐再正常行車一兩個街口就停站。

應該都有回生電產生﹐差在多與少。

但係講到塞車的情況﹐車速一直去到唔到三四十KM/H﹐要有回生電就應該有難度。

不過﹐我聽聞過如果要產生多電﹐setting上會令部車一收 "油門" 就有較大的減速率﹐令部車好chok。
想部車收 "油門" 的減速速度慢D﹐setting上就會令到部車產生回生電量減少。

真係要睇九巴點取捨了。