hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴將藍重組(1) - 790 提升至全日服務,並重組 793 ...
開啟左側

建議新巴將藍重組(1) - 790 提升至全日服務,並重組 793 796P 797

kentbryo 發表於 2022-12-22 14:54 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-22 14:29
最近唔駛補位的重組,亦都唔涉及鐵路補位的重組,好似係數到去 202 取消。797 就算點少客法,都遠比 202  ...

790晉海去尖沙咀要40分鐘?
唔好玩啦
講真, 老作啲facts出黎, 其實冇乜討論價值

https://www.youtube.com/watch?v=OtEMGcExFh4&t=768s
27分鐘晉海去到TST:
15:15 晉海巴士站
42分已經TST

https://www.youtube.com/watch?v=mDgqdivUlVo&t=3455s
就算遇上最塞車既情況
都係34分鐘去到TST(18分晉海, 52分TST)
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 15:07 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-12-22 14:54
790晉海去尖沙咀要40分鐘?
唔好玩啦
講真, 老作啲facts出黎, 其實冇乜討論價值

第二條片你肯定 52 分鐘果度係尖沙咀? 52 分鐘果個位係佑寧堂.......

我係參考了尾班車的時間去話出尖沙咀要 40 分鐘 (17:44 - 57:12)。

條片茶果嶺道同觀繞係慢車,但東九龍走廊龍尾只係歐化,我會預日間非繁會較接近第二條片的行車時間。第一條片幾乎係最暢順的行車時間,大約係 26 分鐘 (15:30 - 41:30)。

正常行車時間如果晉海都係做 30-35 分鐘,康城站就會輸左比鐵。

抗議962B重組
還我962全日服務
kentbryo 發表於 2022-12-22 15:16 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-12-22 15:07
第二條片你肯定 52 分鐘果度係尖沙咀? 52 分鐘果個位係佑寧堂.......

我係參考了尾班車的時間去話出尖沙 ...

ching應該唔係住康城, 所以唔明個需求喺邊

巴士30-35分鐘已經唔會輸比鐵啦
非繁康城係冇直車過海架, 姐係TKL轉一次, 北角轉一次, 金鐘轉一次, 所以時間上地鐵會再慢D而且係轉三次鐵

790巴士而家都係時間上微微贏鐵/同鐵打和, 叫做可以同鐵競爭, 唔洗行上行落
而家新巴啲宣傳都係用時間, "25分鐘出市區"去做賣點
仲要一程過
咁咪有賣點有吸引力

如果按你proposal, 790仲要去程兜九龍灣10-15分鐘, 咁790對康城客仲有咩吸引力?
要搭巴士出TST,分分鐘98轉98D/296D 仲快啦(呢個事實上我成日搭, 最快35分鐘去到TST)
想時間穩定搭MTR
咁790對康城仲有D咩賣點/吸引力?
所以我先話790兜九龍灣= 趕走哂康城客, 贏到班唔知存唔存在既megabox 客
本末倒置

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| 2076 發表於 2022-12-22 15:52 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2022-12-22 15:16
ching應該唔係住康城, 所以唔明個需求喺邊

巴士30-35分鐘已經唔會輸比鐵啦

ching 都講得冇錯,790 現走線的確係領先鐵的,尤其是晉海同峻瀅。
非繁鐵要轉 3 次車先到尖沙咀亦都係事實,MTR 5 年後先諗住開非繁北角車。

其實 ching 都有用緊 98 轉車,最快 35 分鐘出到去尖沙咀,但唔好彩 98D/296D 等耐左都要 45 分鐘,如果 45 分鐘兼轉一次車都係接受到,790 行多 10 分鐘都仲係 35-40 分鐘,而且唔駛轉車,吸引力又會唔會係 ching 講到咁低? 我自己根據行車片同 ETA 係估算過建議中的 790 全程來回全程各行 55 分鐘。減返清半果段同尖麼去彌敦道,亦都大致落入 35-40 分鐘的範圍。

793 案例暫時見到係兜多 10 分鐘班客仲坐緊,因為 793 係調景嶺直出。行跨灣橋觀感改善左,至少冇燈陣,而一出就係九龍,正如尚德都搭 296C 出旺角,巴士直達唔駛轉車,同 MTR 鬥的本錢其實仲多,790 康城去尖沙咀仲容易打過 793 調景嶺去旺角。為了康城來往九商,793 繼續留將工用多 2 部車,或者留返 797 4 部車運空氣,慳返呢啲資源,先至支持到 790 非繁開 20。以 790 的情況而言,兜多 5-10 分鐘,換非繁由 30 變 20,諗法又會唔會有分別? 790 又有冇可能好似 793 咁做到一個平衡?
抗議962B重組
還我962全日服務
kentbryo 發表於 2022-12-22 16:18 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-12-22 15:52
ching 都講得冇錯,790 現走線的確係領先鐵的,尤其是晉海同峻瀅。
非繁鐵要轉 3 次車先到尖沙咀亦都係事 ...

我認同你諗法個方向
但係797要CUT, 唔應該係790拖慢去做
應該係795P全日食埋797, 咁就將隧轉車又兼顧到
795P轉793又去到九龍灣
反正康城megabox只係假期先有客, 咁點解要拖慢一條全日快線呢?

整體方案應該係
790+795P全日化
795P 取代797轉乘功能, 同埋將隧出工業邨
793 收返入去將軍澳站, 變返796C之類咁
797變兩繁,
非繁康城去megabox, 795P轉793
796P都縮短到TKO/TKL
TKO區內流水仲有796X頂住

797而家一程都1個鐘, 其實同790全程差不多, 姐係797直接換做790,其實唔洗點加資源都可以全日25-30分鐘一班
796P, 793縮短就補車俾795P全日化/268B模式
條數啱啱好

kay 發表於 2022-12-22 19:10 | 顯示全部樓層
790將來如果兜埋工業邨先走人
咁行偉業街就唔理想

拎起心肝斬左佢唔補償咪算
叫人搭98行出去
不過去程海濱道797個兩個站遠左少少
地圖睇750公尺
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 20:53 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2022-12-22 16:18
我認同你諗法個方向
但係797要CUT, 唔應該係790拖慢去做
應該係795P全日食埋797, 咁就將隧轉車又兼顧到

暫時按客量同網絡來看,康城路線全日化的優先度應該會係 790 > 798P > 795/795P。始終 795X 都仲有好多剩餘載客量,暫時都難說服 TD 同新巴去支持油麻地特快。而康城直上將轉又有冇必要留線都係一個要諗的點,790 同 795P 各開 30 分鐘一班,對比 790 開 20 分鐘一班,從與 MTR 競爭的角度來看,790 開 20 分鐘一班一定有力過兩條線各開 30。始終 30 分鐘一班好疏車,793 重組後唔算跌好多客,其中一個原因係變左做全日 15 分鐘一班。

康城去 megabox 如果要轉車,其實家庭客會倒晒去的士,反正 2 大 2 小搭 797 都 30 蚊,的士行將藍都係 80-90 蚊,唔少家庭都會肯比。

796P 縮短可以減到 2 部車,如果 793 縮短去到將站,可以減 3 部車,斬 797 比 790 全日化之後,795P 5 部車都幾肯定跑唔完,亦都未考慮到 797 繁時仲要開車,加上 798P 都想轉全日的話,呢度又要擺資源落去。如果想 790 795P 齊齊全日,795P 應該要大改,唔去長沙灣,市區段改循環運作,觀繞->太子道東->彌敦道南行->加士居道->東九龍走廊->觀繞,咁樣先可能用 5 部車行得完。長沙灣同美孚就留返 795 繁時先做。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 20:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-12-22 19:10
790將來如果兜埋工業邨先走人
咁行偉業街就唔理想

790 點都冇可能全日兜工業邨。兜工業邨仲惡頂過兜偉業街...... 所以建議只係早上入康城同黃昏至晚上出市區先兜入去,其餘時間推佢地搭 796X 轉 790 算。

搭 98 行出去如果過到 TD 同 DC,我諗新巴都一早斬左 797。750 米唔係近,已經係大角咀行入彌敦道的距離,cut 202 比起 cut 797 影響的客數更少都唔可以冇補償,所以好難叫人行過去就算。
抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2022-12-22 21:23 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-12-22 20:57
790 點都冇可能全日兜工業邨。兜工業邨仲惡頂過兜偉業街...... 所以建議只係早上入康城同黃昏至晚上出市 ...

呢個年代既屎巴已經唔係一味講快
唔入我OK但全日入我認為係意料之中

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 21:35 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-12-22 21:23
呢個年代既屎巴已經唔係一味講快
唔入我OK但全日入我認為係意料之中

我又唔係咁睇,善巴起碼識得逆向時段先入紙兜工業邨,所以就算 790 全日都唔會大部分時段入工業邨。

比起兜工業邨,果 10 分鐘用來在九龍市區兜路搵客先至似係善水會做的事。
抗議962B重組
還我962全日服務