hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 浸鹹水遇溺記 第二十四回 EI283 LCY-DUB The Double Iri ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告] 浸鹹水遇溺記 第二十四回 EI283 LCY-DUB The Double Irish

樓主| HZ8186 發表於 2022-12-21 11:40 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-12-17 22:10
見樓主喺文中表示 21 年中已經寫好文章,我有啲好奇點解而家先出? 如果好似我啲存貨,淨係搭咗同影咗相,寫都未寫就話啫

一隻字解析到  懶

s3n370 發表於 2022-12-20 01:55
小弟十多年前搭過一轉法航全資附屬年代Cityjet, BAe146執飛嘅CDG<->DUB。 馬力勁唔勁就唔太記得, 但好有印象係兩程都坐正機翼位,機頂行行李艙迷你到同城巴Olympian有得揮。

wow 咁當時應該仲係 BAe-100/200
引擎輸出未必咁勁 不過乘客體驗應該差唔多

我之前都有唸過用 Flying Blue 既里數換 CityJet 旗下既航空公司 Air Antwerp - 可惜一直就唔到時間,而最後 d 里數都係還翻俾佢

s3n370 發表於 2022-12-21 02:39
雖然小弟己投身社會大學多年,亦好滿意咁多年來嘅工作。 見有板友能讀到板友自己有興趣嘅學科,同時又係小弟曾經夢想嘅學科,仍有點羨慕。

實不相瞞 小弟其實都唔係做緊本行 - 小弟讀既飛機工程係研究設計,而本地市場需要既係 MRO & Operations 既人才。雖然小弟現職航空業,不過工作內容同學位就暫時沒有太大關係。(呢個亦係 PolyU/UST 開辦 Aviation Engineering 既原因之一,不過工作野呢度唔講太多啦 - 呢d野留翻 linkedin 講啦)

2076 發表於 2022-12-22 21:59 | 顯示全部樓層
HZ8186 發表於 2022-12-21 11:40
一隻字解析到  懶

小弟都係 aerospace engineering 出身,其實英國 master's 讀完之後,轉行的同學佔大多數,能夠投身航空業其他職位亦都不容易。如果想做 R&D,即使在外國找工作,都要面對 security clearance 的問題。
抗議962B重組
還我962全日服務
S3BL100 發表於 2022-12-23 01:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-12-22 21:59
小弟都係 aerospace engineering 出身,其實英國 master's 讀完之後,轉行的同學佔大多數,能夠投身航空 ...

正解。Aerospace 好多野係軍民兩用,至低限度都有出口管制,點會隨便畀唔知咩國家既人去做

但其實視乎做 Aerospace R&D 邊瓣,唔一定要讀 aerospace engineering 的。如果專門做機身材料,讀 chemistry 或者 materials science 既都可以;如果係做某D systems 既,好多時會請 Mech E 或者 EE。美國呢邊,Boeing 既 R&D 位,招聘廣告通常學歷要求只係寫 Bachelor, Master or Doctorate of Science degree from an accredited course of study, in engineering, computer science, mathematics, physics or chemistry,但其餘要求既 skill sets 先係重點,亦可以好專門,例如用過咩 software 或者實驗工具同設備

實情亦唔係好多學校有 Aerospace engineering program,有既大部分都係隸屬 Mech E,或者成個 department 叫做 mechanical and aerospace engineering,畢竟據我所知,aerospace engineering 需要學同識得既野,同 Mech E 重疊程度唔少

另外亦恭喜樓主可以做返自己有興趣既範疇

利申:唔係讀或者做 aerospace

fb.com/scientisthk2usa/
s3n370 發表於 2022-12-27 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-12-22 17:07
正解。Aerospace 好多野係軍民兩用,至低限度都有出口管制,點會隨便畀唔知咩國家既人去做

但其實視乎 ...

點止係唔知咩國家嘅人丫,同唔知咩國家有緊密連繫、容易被唔知咩國家嘅人控制或脅迫,其實都會提防...

早年定位為東西匯聚、牆国窗口嘅某城,近十數年為某強国充分利用去做掩護,突破制裁。最近強权甚至走出台前完全掌控...

做慣世界公民嘅某城人,猶幸於大時代大聲說話,要和民主、自由及全世界站在一起。
迄今某城公民,尤其離散嘅一批,或許會仍被信任。
但呢份信任會變得幾快,難以樂觀。

需知SC不限於涉足軍事或尖端科技,有機會危及大量人民生命財產嘅崗位,
當局其實都會提防...
想繼續同全世界站在一起,值得再思前路

(註:貼文部分章節參考某自由地區之選舉文宣)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

樓主| HZ8186 發表於 2022-12-27 22:57 | 顯示全部樓層
小弟就讀航天工程時 辦理簽證前係要先拎到 ATAS 既證書,而 ATAS 涵蓋既項目都算幾廣闊。

的確做航空業唔需要一定係讀航空,而讀航空亦唔一定要做翻航空業 - 小弟既課程內容雖然會注重飛機身上,不過學到既技能係相對上幾 transferable - 例如以 aerodynamics 為例,除左飛機設計會用到之外,賽車設計上亦會用到呢個技能。同時,由於 water and air are both viscous fluids ( in layman terms,氣體同液體都係流體) 基本上大部份同空氣動力有關既學術係水入面都依然 work ~~

小弟亦識唔少同學畢業後投身汽車同賽車業,而投身 Marine 行業既亦有一兩個

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

S3BL100 發表於 2022-12-27 23:10 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-12-27 21:58
點止係唔知咩國家嘅人丫,同唔知咩國家有緊密連繫、容易被唔知咩國家嘅人控制或脅迫,其實都會提防...

...

正確。我從事而家做緊既行業,點會唔知出面咩環境

美國呢邊,需要 security clearance 既職位,真係只限公民申請,就算你揸英國、澳洲、加拿大護照都免問;批唔批 clearance 亦睇好多因素,包括 travel history 同埋你配偶係邊位。但亦有好多受出口管制既項目,係可以有限度畀外國公民做。呢度未必係離題太多既平台,但可以講既係,綠卡 vs 非永久居民係有分別,而唔同國家公民既待遇亦有別。早幾年(講緊係反修例之前)已經聽聞,呢個層面上,有關當局將「某城」同「某国」唔再視為有分別

我而家工作要用既某個 software,據聞可見將來都唔會再批畀某国家公民使用

Boeing、Raytheon 全部都有政府合約,當然要聽美國政府話

話時話,早兩日新聞,四隻早幾年畀香港註冊公司 Avro Global 買左既 ex-TK A343,擺左喺南非 Johannesburg 曬幾年太陽後,聖誕前兩日突然齊齊以 Burkina Faso 既 registration 飛左去伊朗首都德黑蘭,交付 Mahan Air。雖然係咪應該因為禁運而令伊朗民航安全堪虞,有商榷餘地;但今次繞過制裁既行徑,真係做得好難睇

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +15 收起 理由
s3n370 + 4 + 10 精闢見解
HZ8186 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/