hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [2022-12] Mini Trip Report 4: 搭足一日嘅火車
返回列表 發新帖
開啟左側

[英國] [2022-12] Mini Trip Report 4: 搭足一日嘅火車

樓主| Fuk19805 發表於 2022-12-27 22:51 | 顯示全部樓層

TE8311_QTR 發表於 2022-12-17 19:47
好老實講,呢種XC地獄式嘅乘車體驗已經唔係第一日嘅事。
未有covid前唔夠載已經好常見,不過個陣時Bristol  ...

近日收到email,XC居然肯賠25%錢俾我,GWR亦都賠咗25%,另外LNWR就未覆

本身諗住師兄遲16分鐘都俾XC格硬搵籍口唔賠,心入面都打哂輸數,但係有錢賠就當然大家歡喜啦🤑🤑
IG: mhlam307_photospam
TE8311_QTR 發表於 2022-12-28 06:34 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-12-27 22:51
近日收到email,XC居然肯賠25%錢俾我,GWR亦都賠咗25%,另外LNWR就未覆

本身諗住師兄遲16分鐘都俾XC格硬 ...

16分鐘梗係唔回水啦,正常情況下XC係30+先有

XC個單有無寫原因所以佢賠?
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-12-28 10:49 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-12-27 22:34
16分鐘梗係唔回水啦,正常情況下XC係30+先有

XC個單有無寫原因所以佢賠?

佢話我delay咗30+, 但係我睇返啲相嘅時間明明係26🤡🤡
ArnoldC 發表於 2023-1-2 02:17 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-12-19 13:50
又唔見Class 170 嗰啲整到咁窄? 更加唔好拎台灣、日本嘅 DMU 出嚟比...

二樓講咗點解。
mattwong09 發表於 2023-1-2 11:07 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-12-18 03:47
好老實講,呢種XC地獄式嘅乘車體驗已經唔係第一日嘅事。
未有covid前唔夠載已經好常見,不過個陣時Bristol  ...

又令我諗返起 3 年前坐 XC 由 Sheffield 去 Scotland 嘅經歷
嗰日小弟喺 14:21 Sheffield 往 Aberdeen 嘅班次上劃咗位,又係派部 4 卡車比你歎 (明知呢班係 XC 每日僅有兩班來往 Edinburgh 以北嘅班次之一),於無明顯延誤嘅情況下 (印象中 Sheffield 出發時只係遲咗一兩分鐘) 條走廊都係正如樓上 po 咗嗰啲相咁逼滿晒人,去到 Leeds 情況先有明顯改善
而好幸運地小弟劃咗嗰個位並無被人霸佔,坐咗 5 個幾鐘後喺Leuchars落車 (遲咗 9 分鐘到,以英國長途車標準而言算係咁)
支持1/2A代車行走觀塘線
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-1-24 07:02 | 顯示全部樓層

唔好意思又推文,但係今日收到個好神奇嘅email

話說當日朝早有班0847Cardiff開去Manchester嘅火車,但係因爲佢cancel咗,所以我都有就去claim錢,以爲過咗成個月會石沉大海,但係TfW表示會full refund(即49鎊,16-17saver價錢),連同之前LNWR,GWR同XC各自賠12鎊,即係代表小弟走去坐火車,仲有36鎊袋落袋:

另外想講但之前唔記得覆嘅係,W字頭版友未免太睇起HST,HST如果坐近架Powercar,起步噪音絕對唔會俾Voyager差,而且因爲係拖頭拖客卡嘅關係,部車坐落係浪嘅;以前嘅用途係以速度爲主嘅Intercity服務,自然會care佢嘅速度,但係而家用嚟行regional只可以講係浪費咗架好車(你當係攞架 新幹線 走去行 在來線快速)。仲有Merseyrail嗰邊你要坐好儘快坐喇,777失驚無神開始咗服務,換車潮一年內搞掂
Waiyin12 發表於 2023-1-27 07:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-1-24 07:02
唔好意思又推文,但係今日收到個好神奇嘅email

話說當日朝早有班0847Cardiff開去Manchester嘅火車,但係因 ...

我反而好奇想知一張 any route permitted ticket,各 TOC 之間會點樣拆賬
以樓主 Cardiff - Manchester Airport,正常一程 TfW 可以搞掂,但又可以用呢張飛搭 GWR, XC, LNWR, Merseyrail 一個比較轉接的路線,基本上 TOC 唔會知乘客點樣搭,有延誤要賠償時亦唔知 ticket holder 搭咗邊條線、邊班車?

我唔係太睇得起 HST,不過搭過 CrossCountry refurbished Mk III coaches,車廂環境真係好過 Voyagers 唔少,就算唔論噪音,車廂空間感、高度闊度、新淨程度以致座位舒適度都係
WHYB630 發表於 2023-1-27 22:38 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-1-27 07:48
我反而好奇想知一張 any route permitted ticket,各 TOC 之間會點樣拆賬
以樓主 Cardiff - Manchester A ...
我唔係太睇得起 HST,不過搭過 CrossCountry refurbished Mk III coaches,車廂環境真係好過 Voyagers 唔少,就算唔論噪音,車廂空間感、高度闊度、新淨程度以致座位舒適度都係
你用220/221比梗係乜都好坐,大部分Voyager都好殘,你見到avanti用805換哂佢哋就知
但未聽過XC有翻新/換車計劃
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-1-28 05:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-1-26 23:48
以樓主 Cardiff - Manchester A ...

個人所見,各公司就賠乘客全額嘅1/4,例如我買張飛係£49,每間間接嘅火車公司(冇claim Merseyrail)就賠我£12.3,TfW因為cancel咗我班車就直接賠£49

師兄搭XC搭得多,我就淨係坐過GWR 800嘅呢啲Intercity,同公司嘅HST即刻比下去,例如啲車頂同行李架都好殘舊。至於XC嘅HST,都可以預計未必坐到
tonytsang_hk 發表於 2023-1-30 07:56 | 顯示全部樓層

WHYB630 發表於 2023-1-27 22:38
你用220/221比梗係乜都好坐,大部分Voyager都好殘,你見到avanti用805換哂佢哋就知
但未聽過XC有翻新 ...

英國會唔會考慮下改善下佢d列車座椅,又窄又薄.....
8字頭好似闊少少,但座感都係咁......

反而Wales架175算幾好坐