hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 955回程客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 955回程客量報告

樂仔〞 發表於 2022-12-21 14:49 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-12-21 14:41
置樂已經有 3 班962C , 955 入去都無咩用, 955死得仲快
反而係回程唔好一齊開就真, 如果 955開 18:00, 咁 ...

其實 955 又唔停屯市 , 我唔係好明對 962C 客有咩吸引力呢
快又唔夠 960B 960X 快到屯轉 ...
1320 發表於 2022-12-21 15:01 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-12-21 14:49
其實 955 又唔停屯市 , 我唔係好明對 962C 客有咩吸引力呢
快又唔夠 960B 960X 快到屯轉 ...
...

955 > 962X
市中心客就無嫁la, 但 置樂 坐960X/B 行都係唔方便 而61M, 52X 又太慢
The Designer
arfung 發表於 2022-12-21 15:09 | 顯示全部樓層
前個星期搭955北行都係客量咁慘淡,行車時間相差不遠。
(上次搭乘時,過海前得10人,而搭到54區既得2個)

係知名度不足,岩路既都不搭?(何況要轉車既,或許仲有其他選擇)
還是東區/中環太多月票粉,寧轉車都不會過檔?
有無機會有新客?
不太想得通…

樂仔〞 發表於 2022-12-21 16:18 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-12-21 15:09
前個星期搭955北行都係客量咁慘淡,行車時間相差不遠。
(上次搭乘時,過海前得10人,而搭到54區既得2個)

955 定線唔夠 960X 快 , 又去唔到 D 人想去嘅地方
自然無人搭

當 960X 都要靠屯轉先幾乎做哂成個屯門 + 青公沿線嘅時候
其實諗都諗到有乜可能單靠 54 區可以做起一條 955
epsilon 發表於 2022-12-21 16:24 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2022-12-21 12:19
其實只係加塊紙牌,寫明屯門有咩站
(經:新墟街市,紅橋,兆康)
可能散客就夠資料考慮轉會

港島回程站牌早已掛紙牌宣傳呢啲資訊,但冇客就係冇客。
lsc04d11 發表於 2022-12-21 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-12-21 15:01
955 > 962X
市中心客就無嫁la, 但 置樂 坐960X/B 行都係唔方便 而61M, 52X 又太慢
...

當你喺上繁恆順恆豐見過某啲52X,61M,61A有班次可以只上一,兩個客 甚至司機都停十秒最後都係冇客上飛站 你就知道 置樂人係唔介意行去安友/華都上車

真係唔方便?
如遇上要塞哈羅 就真係寧願唔喺青公上
回程就更加有客買完野先返屋企 搭去安友市中心都唔會太介意

仲要人955轉多次車?有時寧願自己行5至10分鐘 想搭955又要紅橋先有得落....
tina 發表於 2022-12-21 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-12-21 16:24
當你喺上繁恆順恆豐見過某啲52X,61M,61A有班次可以只上一,兩個客 甚至司機都停十秒最後都係冇客上飛站  ...

講到人地好似好想行咁

又唔諗下點解人地寧願行都唔幫襯你下路嘅線
1320 發表於 2022-12-21 17:06 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-12-21 16:24
當你喺上繁恆順恆豐見過某啲52X,61M,61A有班次可以只上一,兩個客 甚至司機都停十秒最後都係冇客上飛站  ...

其實唔係唔介意, 而係無得選擇, 早繁部分時段係塞到 不能使用 (塞45分鐘先到屯轉)

早繁直上屯公得 962C , 仲要唔停 屯轉, 西隧口, 你可以點?
就算你想比 25蚊 坐 962C > 50/55/970系/962P/A  都無呢個可能
The Designer
ky927 發表於 2022-12-21 17:26 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-12-21 14:41
置樂已經有 3 班962C , 955 入去都無咩用, 955死得仲快
反而係回程唔好一齊開就真, 如果 955開 18:00, 咁 ...

我意思係「配票」

宜家962C + 955 共4班,962C兩班做返碼頭區;955就搭置樂做,咁置樂搭54區,應該有位坐機會多啲。班次就各兩班。(但呢個係大工程,區議會都要過幾關)

另一個方法係955經銅鑼灣。
南行停維園北角炮台山;北行停北角炮台山怡和街,博一班車開發下銅鑼灣特快返屯門(堅拿道專線上告士打道),咁都可以博下想銅鑼灣特快嘅轉乘客嘅
arfung 發表於 2022-12-21 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-12-21 16:18
955 定線唔夠 960X 快 , 又去唔到 D 人想去嘅地方
自然無人搭

不計54區未入曬伙,其實現時城巴54區線(不計56)在屯門區的站點,最有空間發揮已經係紅橋,起碼做到部分新墟,澤豐,井財街,景峰及入面堆私人樓。不過幾次見城巴54區路線,在紅橋的收視都非常麻麻地。

個人覺得950/955就應該輸比九巴月票。
55開始好D,放工時候都有幾個人落車,不過對比258P/267x爆滿都有一大段距離。
連50輸比63x又係令人費解。

我自己如果岩時間要去果一區,其實坐城巴新線一定有位坐(仲要一人兩個位夠舒適),司機又開得相對快,不計月票效果其實贏九巴該時段的不少路線。

兆康欣田大大個屯馬綫兆康站就無得講,預左唔會出得多客。 新墟街市衹停單邊,就不太穩定。

長遠真係要睇下有無論辦法市中心一帶加到車站。
睇下54區新路線,還是元朗天水圍A/E線會快D加到站。