hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴九龍 A 線網絡重組 (A20 - A29P)
開啟左側

建議城巴九龍 A 線網絡重組 (A20 - A29P)

214P_world 發表於 2023-1-7 01:22 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-1-6 17:34
$84 應該唔會有客坐,當機場快綫都只係 $110,4 個人搭的士亦都平過 PA27。

同埋就算 98/797 轉 A29,速 ...

呢樣反而未必
  • 機場快綫拖gip轉幾程,而且貴~$30,吸引力有限 (如果要100%穩定嘅乘客,本身就算$42都唔會坐)
  • 4個人包的士係最扺 (就算巴士收$42其實每人加多少少錢已可upgrade到的士,只係$84差距會更遠),
    但缺點是的士行公路時比巴士「拋」,同埋call車/截的要自己煩,另外3個人或以下仍然巴士佔優
  • 98/797拖gip巴士轉巴士,前者行出環保大道遠,後者車上兜路觀感差,上到將轉A29疏,冇吸引力

如果PA27的士級走線,將可以節省轉車/call車等logistic,問題只在於機場返工客優惠可做到幾平
獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| 2076 發表於 2023-1-7 02:12 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-1-7 01:22
呢樣反而未必
  • 機場快綫拖gip轉幾程,而且貴~$30,吸引力有限 (如果要100%穩定嘅乘客,本身就算$42都 ...

• 其實都係得 PTI 去搭 98 遠,首都領都搭 98 可能仲方便過過馬路搭 PA27。
    正常通關之後,A29 開到 20 分鐘一班的話,已經夠密車轉車去機場。

返工客 $54 一程,其實都幾唔吸引,佢地冇行李,轉 A29 慳一半絕對合理。

黃金海岸架 NR766 的定位幾似 PA27,不過自從開左 A33 之後,客量就插晒水,始終 NR766 貴過 A33 一倍,就算好多 crew 住,加管理費補貼,都維持唔到單層旅遊巴,PA27 的情況應該只會更差。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
    1181174166 發表於 2023-1-7 15:47 | 顯示全部樓層
    2076 發表於 2023-1-6 17:05
    A20 本身太少車,如果做彌敦道亦都做唔到下路,所以都未必太化算。

建議入面 A20 開 30 分鐘一班,6 部車 ...

何文田咁行兜咗少少,亦唔認同A20南落兜完富榮都係要出旺角,仲重口味過富榮南行之後直去衛理道屈返出加士居道彌敦道
    A20/21旺角都係無分工

重要係,長沙灣道呢?(定A23唔去龍翔道而係經亞皆老街掃返長沙灣上去?)

btw一直無利申:如果A20跟1#咁拉法而唔加價,A21繼續爆到瀉攬炒對我無乜影響
     樓主| 2076 發表於 2023-1-7 16:26 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-1-7 15:47
    何文田咁行兜咗少少,亦唔認同A20南落兜完富榮都係要出旺角,仲重口味過富榮南行之後直去衛理道屈返出加 ...

何文田+尖沙咀+富榮 車程會穩定過 何文田+旺角+海麗 要塞漆咸道南死亡交叉,以及考慮班次問題,尖沙咀仲有 A25 幫手,所以開 15 分鐘一班的應該係旺角果條 A 車。另外就係何文田+尖沙咀可以執下 尖沙咀->何文田 的流水,A21 亦都有 旺角->紅磡灣 的獨市流水執下。本身何文田的 A20 兜得仲誇張.......

A20 南行,如果先行富榮花園,其實一落公路轉左就係富榮花園北行,唔駛食大角咀果堆燈。佐敦本身可以 A20 A22 兩飛,尖沙咀有 A20 A25 兩飛,所以先至擺晒 A20 A21 落旺角。

道路網問題,要入彌敦道南行,又可以行 12.8 米的路口,其實剩係得旺角道,所以 A20 A21 南行一齊做旺角係冇辦法的事,叫做比佢地密車兩飛算。

長沙灣道用 A23 去做,慈雲山-鳳德-竹園-龍翔道-澤安-白田-石硤尾-長沙灣道-美孚-港珠澳-機場。

考慮到 A21 拆線所涉及的問題都比較複雜,所以都係認為 #1 的方案比較合理。如果最後海麗投訴 A21 入機場爆到滿瀉完全上唔到車,可以考慮 A21 太子之後改行聚魚道上公路,南昌至海麗北行交比 A20。至於南行,都係港珠澳上唔到車啫,唔會影響大部分搭開飛機的香港人,以及國際旅客,機場冇位坐等下班 A21 都係 10 分鐘以內的事。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
    1181174166 發表於 2023-1-7 17:42 | 顯示全部樓層
    2076 發表於 2023-1-7 16:26
    何文田+尖沙咀+富榮 車程會穩定過 何文田+旺角+海麗 要塞漆咸道南死亡交叉,以及考慮班次問題,尖沙咀仲有 ...

唔塞死亡交叉塞SPCA之後漆咸道南又點會快過依家A20?
    1#A20係得價錢問題,走線係合理嘅,但係無針對A21本身太多人去做分工

諗緊A25下路逆走亞皆老街/太子道西/界限街去長沙灣道/填海區嘅諗法去配合A20,務求A21最少分拆海麗出去,不過走線的確難諗

樓主| 2076 發表於 2023-1-7 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層
    1181174166 發表於 2023-1-7 17:42
    唔塞死亡交叉塞SPCA之後漆咸道南又點會快過依家A20?
    1#A20係得價錢問題,走線係合理嘅,但係無針對A21本身 ...

價錢問題係指回程去何文田同富榮貴左?但佢地由本身 A20 60 分鐘一班兼要塞入旺角碌長沙灣道,變成大角咀直上公路,來回拉勻貴 $2 都尚算值得。

A21 海麗難上車的問題,可能諗 A21 多客時段每小時開 1-2 班紅磡站直落加士居道,去油麻地起載特車會係簡單又有效的方法。
    1181174166 發表於 2023-1-7 20:57 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-1-7 20:20
    價錢問題係指回程去何文田同富榮貴左?但佢地由本身 A20 60 分鐘一班兼要塞入旺角碌長沙灣道,變成大角咀 ...

雖則搭飛機就唔爭咗嗰少少錢,不過碌長沙灣道唔係咁厭惡,而係去完富榮返轉頭去旺角上長沙灣道先厭惡
    而30分鐘一班車,咁特快又抵消唔到侯車時間,咁呢個特快價又講唔通
    又,A20還好,長沙灣道無快過單純密車咗就食條A23收貴咗,反而海麗真‧直上公路又密車就有條A21收$33

所以A23出填海區,海麗貴咗但易上車咗,A20沿線又無貴到,阻力相對細啲

另外海麗上唔上到A21作為乘客我就唔太關心,我關心係我喺旺角上車已經企緊仲_99碌到海麗先上公路

唔搞咁多嘅
    A21改奧運上公路
    A21P 30分鐘一班:何文田-加士居道-旺角-跟A21
    A20改由西九龍站開出去富榮返回原線
    A23石硤尾出填海區

樓主| 2076 發表於 2023-1-7 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層
    1181174166 發表於 2023-1-7 20:57
    雖則搭飛機就唔爭咗嗰少少錢,不過碌長沙灣道唔係咁厭惡,而係去完富榮返轉頭去旺角上長沙灣道先厭惡
    而30 ...

宜家 A20 開 60,改完經大角咀直入富榮何文田,開 30,咁唔係又密左又快左?

長沙灣道南行唔加得價,又點會海麗可以南行加價兼變 30 分鐘一班疏車,南行點都會死保 A21…… 分分鐘佢地寧願留密車又平的 A21,唔想企就等多班算,南行亦都係同大家公平競爭,機場排隊。北行 A20 同 A23 都有 $33 分段,實際只有南行受影響。

長沙灣道本身條 A20 60 分鐘等於冇咁滯,仲有 E21 包底,用 A23 做加密一倍同南行加價,唔想畀貴仲有 E21。

A20 冇得縮得短過紅磡站,因為北行唔夠 40 km 係收唔到 $33 的。

點解 A20 / A21 / A23 咁分工,係想 A20 同 A23 都開到 30 分鐘一班,大減 A21 班次拆北行,城巴又會話風險高,所以都難搞。
    1181174166 發表於 2023-1-7 23:05 | 顯示全部樓層
    2076 發表於 2023-1-7 22:02
    宜家 A20 開 60,改完經大角咀直入富榮何文田,開 30,咁唔係又密左又快左?

長沙灣道南行唔加得價,又 ...

係呀快咗呀,但係經長沙灣道唔入富榮就轉上何文田已經夠,咁係咪真係需要大角咀直上呢?我唔覺
    不過講起收費,先留意到1#啲里數同收費係咪要調整
    A20拉完九碼又係咪收到$39?嗱,收$33我舉腳贊成拉A20去九碼
    唔係魚蛋論要海麗食$39,但係要加價嘅,A20沿線特別係長沙灣道要就班次要upgrade就講唔通
    最少行車時間上海麗比長沙灣道短啲,出到人咪20分鐘一班

至於我講嘅擺西九龍站版A20,唔夠理數咪兜埋廣東道,甚至拉到去紅磡站
    而長沙灣道E21,同紅土E23一樣,有包底係咪唔使A22做特快先?諗落度宿啲E23兜埋富榮係咪唔使再隊條A線落去......

siupy 發表於 2023-1-22 00:28 | 顯示全部樓層

想法唔係唔好,但一次改得太多城巴都未必肯
    所以先來個簡單修改:
    A21,A26,A26P,A29,A29P 暫時不變
    等修改完睇客量再下一步考慮
    A20 九龍城碼頭 <--> 機場
    #1方案,去程經黃埔,回程路線修改
    繁時30 ,非繁45-60分鐘一班
    https://goo.gl/maps/uuZnz5tTd3NfyfxAA
    https://goo.gl/maps/fpzVuGDUvfYqDjxC6

A22 啟德站 <--> 機場
    #1方案,維持行漆咸道北(上路),不經家維邨,因為原歐化乘客往機場會行太遠

A23 慈雲山(北) <--> 機場
    #1方案不用修改

A28 日出康城 <--> 機場
    A27合併入A28經將軍澳站,油塘
    20分鐘一班
    https://goo.gl/maps/zcaJdHGVhHvn4GN6A
    https://goo.gl/maps/JtJdYkGSYDcCenrE9