hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果54區路線交比九巴做,收視會否無今日咁難睇? ...
開啟左側

[問題] 如果54區路線交比九巴做,收視會否無今日咁難睇?

GD1570 發表於 2023-1-8 08:50 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-1-7 11:20
但K54個路線真係同原定來往兆康站差勁勁勁勁勁遠喎 其實堆50/55/56/950/955 我又唔覺走線有乜大問題  ...

所以我唔明成日嘈條走線嚟做乜...

客...唔係無,不過係要儲。
開線第一日就爆車頂閘嘅嗰條叫做960(第一日960真係朝早可以頂晒閘出城)。

條邨都未入伙就話條線無客,到依家入緊伙未入晒又日日走出嚟話無客。
以為佢哋係水晶球啦,可以預知未來,

結果收視好時講無客嗰班個個龜縮收晒聲,講都唔敢講。

走線問題,唔該去同運輸署講啦,上嚟做鍵盤戰士解決唔到問題,亦反映唔到你個問題㗎。

回正題:
真係要畀走線意見嘅

50其實都真係要放棄油尖,改做長荔深旺,
55行觀塘道其實都係等佢全日再算。講重疊嗰班,唔該睇睇55屯門區除咗轉車站外無站同62X/258D/259D重疊啵,點解唔行得觀塘道?
50M、56/56A、950、955無意見。
67A其實就應該景峰後不停站直去轉車站,回程可以經新和里入景峰。
K54就唔該啦,專心做返兆康站啦。

不過,學某版友話齋,依啲都係馬後炮,點蹹都唔會改變到現狀;
就正如線就已經批咗畀城巴,仲FF「如果畀九巴...」,有咩幫助呢?
莫非樓主本身就係想搵交嘈?

你有你可愛,我有我好笑。
Lelouch 發表於 2023-1-8 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-1-6 16:26
所以城巴借D椅唔要條天北同心村當抗議囉
以而家69改埋線都係咁嘅情況,城巴可能賺左添啦。
...

其實之前wetland果部元朗廣場shuttle都係小巴都坐唔滿,佢唔係諗住無啦啦會有堆人口出黎坐爆部V6X掛🤣
chamberlain 發表於 2023-1-8 16:29 | 顯示全部樓層
如果城巴有月票
同埋喺新區覆蓋率高啲
可能有得同九巴打下
而家淨係捱打
atr207 發表於 2023-1-9 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層

其實依家67A客量點
大西北巴膠 發表於 2023-1-9 15:11 | 顯示全部樓層
我唔敢講客量,但係當貴為全屯門第一條出觀塘嘅62X全日完都近乎晚晚九點後開30分鐘一班,54區一定開唔足車
1320 發表於 2023-1-9 15:35 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-1-7 19:10
搵錢緊要
拎住架車落場棒蛋
都要比人工等支出

其實 56/56A 可以考量星期六日全日 (定點一個鐘一班), 50 就星期六日半全日, 咁都叫做找左數, 不過 50 就最好搞好轉乘, 分段 先半全日
The Designer
asv98.kw131 發表於 2023-1-9 17:20 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2023-1-9 15:35
其實 56/56A 可以考量星期六日全日 (定點一個鐘一班), 50 就星期六日半全日, 咁都叫做找左數, 不過 50 就 ...

56A 週末同假期開 1 個鐘一班,繁時加多來會各三班「真」返放工時間嘅就差唔多。
而家開六點幾同五點過啲都唔知想咩人搭。
56 就變返一班,象徵式就算。除非 56 可以延長到華明,不過九巴唔會俾城巴咁做。
忍一時之氣 滅自己威風
bennyho1004 發表於 2023-1-11 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
其實54區唔係無得做,係屎水唔識做。50貴過63x返新界又停美孚,市中心無站已經可以唔洗爭。55一樣問題同埋偉業街=死路。950/955唔停市中心一樣死。50m其實係做緊輕鐵角色最好延長去置樂。56/56A打緊小巴所以客量會好好應該立即全日,皇后山要搞雙向分段分流503小巴
HG6729 發表於 2023-1-11 08:46 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-7 08:19
招左比屎水就唔會

而且258D 260X 車程都會超長

反正258D朝早東行動輒都85-90分鐘一程再拉入54區咪當270B 100分鐘一程
260X南行8:30-9:00 出去都係72-80分鐘一程再拉多少少未夠個半鐘啦 冇事嘅
67M 67X就唔好搞 兆康加屯東就夠
Mandy+263M=HG6729
A59-KCR 發表於 2023-1-11 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層

只計轉乘九巴都贏哂啦