hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 狗巴ETA誤導問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 狗巴ETA誤導問題

ENS529 發表於 2023-1-18 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-1-18 23:03
咁樣冧檔乜人都做到踢晒腳,改唔切就係改唔切㗎啦

站長又唔係識通靈,可以做咩?

站長可以抽起啲受塞車影響嘅班次嘛,
如果好似打風咁亂咪直接落閘熄eta囉~

不過作為貴賓嘅我,
梗係又要去投拆做咩睇唔到個eta,
一定係巴士公司借機掩飾收車嘅事實啦!
HT408 發表於 2023-1-18 23:24 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2023-1-18 23:17

九龍公司的電腦,隔一陣又hang幾秒
梗係放咗架車出去先改返條數啦

打風熄ETA係IT部撳掣改
上次一掛8號風球即刻熄ETA,咪又係誤導

KE7066 發表於 2023-1-18 23:30 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2023-1-18 23:17

入 0333 唔開都係改嘅一種。
現實咁講塞到傻有時都識出 pop-up alert,咁嘅情況就自己諗等唔等信唔信 ETA
ENS529 發表於 2023-1-18 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2023-1-18 23:24

無得睇都有得誤導?

乘客企喺個站到等,
緣分到咯, 車自然來,
都係返去未有eta嘅年代啫~
MT695 發表於 2023-1-20 00:00 | 顯示全部樓層
ETA = estimated time of arrival,既然係estimate,就不能盡信
就好似天氣預報咁

俾個ETA老點咗咁多年,仲一廂情願對個ETA有期望,日日繼續幫襯,繼續勞氣
受騙的那個比騙徒更混帳
Ricky403 發表於 2023-1-20 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2023-1-18 23:24

夕陽行業常見現象
加唔加價,都係肥上瘦下
咪想做得幾好出到黎都走哂樣
EX-TL 發表於 2023-1-20 11:29 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2023-1-20 00:00
ETA = estimated time of arrival,既然係estimate,就不能盡信
就好似天氣預報咁

誤差一兩分鐘問題尚且唔算大, 但冇車扮有車, 誤差十分八分鐘係間唔中就會出現.

你話餐餐錯, 班客仲走去信就係傻仔啫, 佢又唔算係經常錯, 陣間有堅料唔信你又會唔會拎第二句歌詞出嚟笑人傻仔!!

天氣係全球天文台都無法控制的系統, 點可以直接拎黎同巴士公司自己提供的班次同自己提供的ETA比較!!

其實件事就正如你應承你老細, 10分鐘後交到貨, 點知你100分鐘先真正交到貨, 你係慣匪, 老細信左你10分鐘交到貨, 難度你仲要話你老細混帳過你?!?!

係你唔守承諾最遲10分鐘交到貨, 反指你老細傻咁易信你, 咁樣做事真係合理?

老細唔like你表現, 仲可以出warning letter, 甚至直接炒左你.

但巴士公司服務市民, 市民有選擇可以唔搭, 但冇選擇的話, 架車遲遲唔出現而你個壞鬼ETA不斷話幾分鐘後有車到, 無論我信定唔信都係要搭你, 點解信左你仲要畀你話傻仔!!
KE7066 發表於 2023-1-20 11:47 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-1-20 11:29
誤差一兩分鐘問題尚且唔算大, 但冇車扮有車, 誤差十分八分鐘係間唔中就會出現.

你話餐餐錯, 班客仲走去 ...

路面情況一樣係無法控制的系統,點解無可比性?
ENS529 發表於 2023-1-20 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-1-20 11:47

人哋覺得年尾花墟塞車係全香港人都知,
連巴士公司eta亦都應該要預計到㗎~ (#40)
932gz6061 發表於 2023-1-20 11:53 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-1-20 11:47

點解屎可以做到顯示公里同埋嚴重擠塞?人地全自動
然後成班人係到同我講站長好慘乜乜乜做咩?依家冇IT?屎水行自動又唔見佢catch up唔到D 車去左邊?

係有時唔係個個站都show到個個ETA 要隔幾分鐘先有

以前ETA唔準=依家ETA可以唔準?咁世界永遠唔駛變好啦。

唔講我以為GPS係屎水買左專利權,得屎水巴士用得,厹唔用得