hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930X下繁港島方向貌似加班
開啟左側

[經歷分享/報告] 930X下繁港島方向貌似加班

williamau 發表於 2023-1-21 01:38 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-1-21 00:28
930X逆向的確多人過948,948晚繁得個5點一班,而930X起碼係20分鐘一班。

有少少邏輯都知930X晚繁出港島係 ...

而家係同你講唔止得930X係下繁企人出港島呀, 仲撐咩姐?
 樓主| 1234567 發表於 2023-1-21 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2023-1-21 01:38

你攞條晚繁得一班嘅同條全日線比,我講緊新界雙向全日過海線,唔係條半全日948,試下948晚繁開多一班睇下會唔會頂先講啦
Ricky403 發表於 2023-1-21 11:56 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2023-1-21 01:38

948就算開下繁出港島,30分鐘一班都做哂班客夠哂載
930X下繁出港島開20分鐘一班已經企人頂閘,開30分鐘一班要企車頂
.
williamau 發表於 2023-1-21 13:59 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-1-21 11:52
你攞條晚繁得一班嘅同條全日線比,我講緊新界雙向全日過海線,唔係條半全日948,試下948晚繁開多一班睇下 ...

又要搬龍門呀? 好心唔好咁肉酸得唔得呀...
而家唔係無客, 係佢唔肯開呀, 你唔係覺得5點幾會比6點幾多人收工呀?
williamau 發表於 2023-1-21 14:09 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-1-21 11:56
948就算開下繁出港島,30分鐘一班都做哂班客夠哂載
930X下繁出港島開20分鐘一班已經企人頂閘,開30分鐘一 ...

我搭過幾次5點愉城開既930X都未試過企人/頂閘喎, 咁點解你會覺得948開埋真正下繁時段會30分鐘都夠載??
 樓主| 1234567 發表於 2023-1-21 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2023-1-21 13:59
又要搬龍門呀? 好心唔好咁肉酸得唔得呀...
而家唔係無客, 係佢唔肯開呀, 你唔係覺得5點幾會比6點幾多人收 ...

冇人會覺得948係計落新界西隧全日線。930、930X、952、962X、969、960、961、968、978 先至叫全日過海線,948只係半全日線,南行開到5點就收。
好簡單,6點班次X42C比33邊個多人搭?已經睇到948同930X邊個多人搭,即使948無開6點。你班青衣人成日吹到自己嗰區有幾多人嚟返工,948又話要開早繁入青衣,真係不至量力。
 樓主| 1234567 發表於 2023-1-21 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2023-1-21 14:09
我搭過幾次5點愉城開既930X都未試過企人/頂閘喎, 咁點解你會覺得948開埋真正下繁時段會30分鐘都夠載??
...

青衣多人5點放、荃灣多人6點放。就係咁簡單,對比下33同X42C 6點左右嘅班次嘅客量就知
williamau 發表於 2023-1-21 14:29 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-1-21 14:18
冇人會覺得948係計落新界西隧全日線。930、930X、952、962X、969、960、961、968、978 先至叫全日過海線 ...

真係想知邊度有講淨係計全日線, 不如淨係計荃灣既線丫, 一定得條930X啦
 樓主| 1234567 發表於 2023-1-21 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2023-1-21 14:29
真係想知邊度有講淨係計全日線, 不如淨係計荃灣既線丫, 一定得條930X啦
...

不如計埋900、934、935、936 好冇
williamau 發表於 2023-1-21 14:38 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-1-21 14:20
青衣多人5點放、荃灣多人6點放。就係咁簡單,對比下33同X42C 6點左右嘅班次嘅客量就知 ...

繼續吹啦, 多人放5點都講得出