hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香園圍口岸新線B7, B8, B9將於下週開辦
開啟左側

[路線消息] 香園圍口岸新線B7, B8, B9將於下週開辦

chamberlain 發表於 2023-2-5 17:31 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2023-2-5 17:28
B7去粉嶺名都粉嶺中心我的確唔系幾看好,除非粉嶺名都學屯門市中心搞shopping送車票的活動,唔然根本吸唔 ...

粉中/名都其實都冇咩好行
要去都去上水
B7仲要20分鐘一班,唔知有幾多班可以坐滿窗口位
做粉火去天平翠麗客可能仲多啲
jocosben 發表於 2023-2-5 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2023-2-5 17:31
要去都去上水

天平翠麗駁鐵首選肯定去上火,淨番純區內客就唔會太多了
lsc04d11 發表於 2023-2-5 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2023-2-5 17:31
要去都去上水

睇你點定義落黎買野既者
真係買幾罐奶粉買幾盒香港名牌嘢返去嘅 有間藥房有間超市就得。洗鬼行咩 拎住咁重野 連埋食個飯都兩三個鐘返歸啦

真心諗住落黎香港半日或全日 要行街就出遠啲 名店就尖咀中環啦 仲上水?

除非粉嶺嗰埋係劏客黑點而喺小紅書臭名遠播 否則.....
不過宜家係南下人少過北上 如果一心想南下 一早經深圳灣黎買哂 除非每星期補貨嘅者...(同埋住得近蓮塘)

btw 個三天來回證 要買係同司機講 然後轉八達通?
聽日開線 其實好多詳情都冇
亦都希望九巴快啲交代好B9嘅轉乘同月票安排
08x200-201 發表於 2023-2-5 18:30 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-2-5 18:13
睇你點定義落黎買野既者
真係買幾罐奶粉買幾盒香港名牌嘢返去嘅 有間藥房有間超市就得。洗鬼行咩 拎住咁 ...

三日來回證會唔會好似蒼蠅咁樣,在站務室刷八仔拿預先印好的來回車飛,然後上車的時候撕下副聯扔入錢箱?
horivhyc 發表於 2023-2-5 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-2-5 18:30
三日來回證會唔會好似蒼蠅咁樣,在站務室刷八仔拿預先印好的來回車飛,然後上車的時候撕下副聯扔入錢箱? ...

同理B5,屎水拍卡機右上角有個掣俾你㩒三(兩)日來回證
eternalflame 發表於 2023-2-6 02:55 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-2-6 05:18 來自手機 | 顯示全部樓層

兩條線市區方向都有單向分段,其實已經比起深西好,可以食到微量區內客頂一頂 (且睇有冇人會話B7大戰 59A爭住做上水圍村巴),大埔沙田本身唔預佢有分段,運吉唔會開多個氹比自己踩...另外竟然冇同其他獨營線做BBI咁開心,睇嚟部份人心冧嘅 "用B7嚟救56/B8救798"呢個冧法有啲難達成啦。
HR1377 發表於 2023-2-6 07:18 | 顯示全部樓層
另一個post見到B7派專二8521 8522行走,請問B7是專二路線?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2162743-1-1.html
ksmbh 發表於 2023-2-6 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層
B8都唔好得去邊,直到商場得大圍未開個個,又唔經任何新屋村。搶區內客就算啦,一個鐘一班大埔區站位又唔係特別好。不過收得貴搭夠 ,點都唔會大蝕
ryumew 發表於 2023-2-6 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2023-2-3 14:46
會不會係TD不批准設大圍至大埔雙向分段收費?

B8不經大埔中心

等於B3A富泰至山景唔俾分段