hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島線 東九龍線 最新項目進展
開啟左側

北港島線 東九龍線 最新項目進展

hellomato 發表於 2023-2-13 11:14 | 顯示全部樓層

helloabc 發表於 2023-2-8 00:06
純FF,假如現有銅鑼灣站可以無限向地底擴建,要發揮最大的分流效果,可以考慮一併延伸將軍澳線,東涌線( ...

咁就會變成好似日本東京涉谷站咁
但係唔啱北港島線最想做嘅兩件事:
1. 送將軍澳線過海客一程直達灣仔(or beyond)
2. 俾東鐵線過海客一條express link去港島東
That's why simpliest solution=將軍澳線從北角直接拉去會展,唔做其他嘢。

Next stage想摻埋東涌線玩+照顧埋銅鑼灣呢個旺區
於是就有東將交匯(添馬站方案)+銅北站
但係而家添馬站因為technical issues被否,
而且兩條線同時差唔多夠鐘換車+換信號系統
所以而家嘅best solution就係東將直通。

咁啱我星期六有事去銅鑼灣,順便做了些實地考察——
以銅鑼灣站三個大堂為點,畫出的“三角範圍”確實就是銅鑼灣地面人流最集中的區域;
當離開這個“三角範圍”,只有南面的街道(利園、禮頓道一帶)仍然比較繁忙,
而北面(SOGO以北)、東面(維園附近)的人流則“斷崖式下跌”......
真係prove咗“起銅北站唔夠accessible”嘅講法;但又同時支持到“銅鑼灣站擴建起北港島線月台”嘅concept。
我預想嘅選址(波斯富街和利園山道之間)假如能收咗中間排唐樓拆卸(眼見好似無mud人居住),應該會夠位起新月台。

至於交椅洲鐵路,最簡單應該係港島線從堅尼地城拉出去(調頭track都指住西面出海),無需另起新線。
我是一部小小MMC~~~~
he_01 發表於 2023-2-13 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-2-13 11:14
1. 送將軍澳線過海客一程直達灣仔( ...

交椅洲鐵路要由前海出發 用港島線延伸碌到2046
除非交椅洲-港島同時有兩條線
mak5052 發表於 2023-2-13 14:10 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2023-2-13 13:22
交椅洲鐵路要由前海出發 用港島線延伸碌到2046
除非交椅洲-港島同時有兩條線 ...

將港島線延伸到交椅洲三個人工島(取代明日大嶼願景的交椅洲島內線),青洲過海通道為四軌?(港島線 + 西部外走廊)
巴士的膠 發表於 2023-2-13 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2023-2-13 14:10
將港島線延伸到交椅洲三個人工島(取代明日大嶼願景的交椅洲島內線),青洲過海通道為四軌?(港島線 +  ...

如果真係缺錢用延伸現有路線處理,我寧願佢用東鐵規格,再分期咁起。咁無論有冇城際車要過港島都可以比較靈活。

1期由金鐘向西去東大嶼,過海段與道路共構(東隧模式),經A、B、C島做總站,預留起A島去C島同四軌過海。中途停唔停中環南、港大再睇吓有無錢。

2期起前海-洪水橋線南延去欣澳站,等東涌線真係飽和先考慮A島去欣澳一段,甚至青州段四線化。

論到深港融合,中鐵個優先程度應該高過東大嶼,而東九作為CBD2都未用盡(啟德起臨屋、裕民坊塊地亦流標),搞得成CBD3又有幾大機會?會唔會填完變哂臨屋?真係要經常往返大陸嘅人同公司,亦唔見得仲會將個寫字樓放去東大嶼。
Ricky403 發表於 2023-2-13 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-2-13 11:14
1. 送將軍澳線過海客一程直達灣仔( ...

WTC 皇室堡 柏寧酒店 中央圖書館都有啲人流嘅
但就明顯唔及銅鑼灣站金三角啦

所以其實落地還錢,改喺維園起個細站咪算
告士打道嗰排講真比維園附近仲dup
eternalflame 發表於 2023-2-13 16:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-2-13 15:13

維園個帶人流好睇有無大型活動
不過宜家國家咁安全
最多就得返年宵花展工展會

eternalflame 發表於 2023-2-13 16:55 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-2-13 14:58
如果真係缺錢用延伸現有路線處理,我寧願佢用東鐵規格,再分期咁起。咁無論有冇城際車要過港島都可以比較 ...

佢宜家點都會一次過起晒,一來要交KPI俾Winnie the Pooh,二來就算有左CRL,大西北大興土木依然會爆人爆晒廠

JX9097 發表於 2023-2-13 19:16 | 顯示全部樓層

一係維園近柏寧起個維園站再用隧道形式連番入去Sogo東大堂就算

想整地下街就串埋去天后站囉
(不過黨鐵應該唔會搞)
JX9097 發表於 2023-2-13 19:17 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-2-13 16:52
維園個帶人流好睇有無大型活動
不過宜家國家咁安全
最多就得返年宵花展工展會

仲有慶回歸活動呢
hellomato 發表於 2023-2-14 09:05 | 顯示全部樓層

正解,銅北站擺告士打道真係無運行,不如南移入維園。

曾設想維園站用埋銅鑼灣運動場(中央圖書館東側嘅球場)興建——
月台在港島線管道(高士威道)下方,與之十字交叉;設南北兩個大堂。
北大堂在維園內,利用維園輻射前往周邊任何地區(包括:柏寧酒店、聖保祿醫院、天后站、威非路道等)
南大堂設於銅鑼灣遊樂場內,主要服務前往中央圖書館遊客及大坑居民。
月台管道位置較深,預計對大坑唐樓群影響不大。
* 參考天后站最深處地下32米,估計維園站月台要建到地下40米左右;又或者假如空間足夠,可插在港島線兩層管線之間。
我是一部小小MMC~~~~