hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [真·觀荃] 建議38改經新都會及美孚,40改快,40P延長服 ...
開啟左側

[真·觀荃] 建議38改經新都會及美孚,40改快,40P延長服務時間

1234567 發表於 2023-2-3 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-2-2 23:49
33 點睇都甩唔到九商。

要做大的,反而係 290E 觀塘道加站版...... 至少價錢牌上九巴有更大誘因去倒車, ...

荃灣觀塘線可以用33而唔需要夾埋將軍澳嚟做,咁樣做係最小嘅改動但係就做到荃灣直出嘅東九線。33照做九商都冇問題,做完九商出返觀塘道,只要做到觀塘市中心已經好足夠,

做九商當開拓龍翔道至九商嘅客源,而且九商不見得真係咁少人去,加上九商行去德福都算勉強係合理步行範圍,得淘大嗰邊叫做服務唔到,但住荃灣係冇誘因去淘大嗰邊,去megabox、德福、九展就有份,行九展起碼平衡到後三者嘅步行距離。

逆向客就靠黃大仙、牛頭角/觀塘市中心/藍田(如果九商後出返觀塘道)、油塘,觀市搭紅小係快但係做唔到33荃灣每個區都咁就腳,德士古道工業區、西鐵站、愉城、柴灣角工業區紅小做唔到但33做到(33拉去愉城),熊貓就42C做咗,楊屋道街市巴士比紅小就腳,係千色店、荃鐵紅小比較有優勢。觀塘區其他區去荃灣更加冇紅小/要轉車

我覺得夾埋將軍澳嚟做係冇問題嘅,不過要郁埋290系嚟重組係比較麻煩
2076 發表於 2023-2-3 14:35 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-2-3 14:03
荃灣觀塘線可以用33而唔需要夾埋將軍澳嚟做,咁樣做係最小嘅改動但係就做到荃灣直出嘅東九線。33照做九商 ...

其實回程去熊貓,33/B 係就腳過 42C,只係 42C 密車兼深入民心。

現時青公上路有左 40P,其實令到 38 客量差左好多。另一方面係青衣條 X42C 疏車又開唔足 7 日,堆生客都唔敢用佢。38 / 42C / X42C 呢組其實都要諗下。

如果話荃灣特快,其實 33/B 行得沙咀道都唔會快,倒不如出市區兜埋荃富街,方便將 42C 減班放車比 X42C 同 40P 加班好過。

至於拉埋 290 系列搞,其實又唔算複雜,只係分開 290X 尾段的 將站-康城 比 290E 就搞掂,然後 290 同 290X 齊齊縮短就搞掂。尚德有 290X 快車,將站就用 290E 做,跟 96 入將藍就得。去荃灣方向仲可以全日停正入境處正門,下一站直入將藍出觀塘,話唔定可以吸到入境處去觀塘道/黃大仙的新客源。
抗議962B重組
還我962全日服務
1234567 發表於 2023-2-3 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-3 14:35
其實回程去熊貓,33/B 係就腳過 42C,只係 42C 密車兼深入民心。

現時青公上路有左 40P,其實令到 38 客 ...

行沙咀道唔一定慢,尤其是西行如果好似930X咁停啱站位其實啲燈係好順,東行就差啲,不過路況好時亦不算特別慢。而且930X比人話去愉城慢主因係荃灣西站堆燈陣。

當然33都要兜西站,想快嘅折衷方案就係33改行楊屋道,咁西站堆燈陣就會食少一次,衍生出嚟嘅好處就係避開40/42C同紅小嘅服務範圍同時又做到沙咀道以南包括楊屋道街市。

沙咀道以北,即係青公一帶真係大混戰、40、42C、紅小、紅線各有捧場客,33其實食唔到好多客。沙咀道以南只有西鐵作為競爭對手。當然呢個改動要配合33延長至愉城甚至荃景圍啦。

另外42C想好好服務荃富街有一個好簡單嘅方法,就係青衣完全分家,42C縮去長安/青衣城,青衣段只服務青衣北,咁荃富街咪夠載可以減班,X42C就可以全日加班。

雖然將站至康城段交比290E,290X縮段係幾好嘅分工,但290X有唔少流水要處理,包括康城來往調景嶺、尚德、康翠、安達臣,以及將站來往康翠、安達臣嘅流水。
2076 發表於 2023-2-3 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-2-3 18:43
行沙咀道唔一定慢,尤其是西行如果好似930X咁停啱站位其實啲燈係好順,東行就差啲,不過路況好時亦不算特 ...

42C 改唔到的最大障礙係同區內的青衣來往青公上路客,諗過折衷係 42C 改青衣區內走線,楓樹窩同涌美路停同站,大減班同 X42C 做聯合班次。

33 因為西站同九商,未必係最適合做特快果條。

290X 康城流水問題,調景嶺同尚德仲有善水同 MTR 頂住,山上兩繁可以留 290B 幫手,非繁推去轉乘都算係合理。如果非繁都要直車,296M 減班 H 線化落埋康城可能會合理少少。
1234567 發表於 2023-2-3 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-3 19:30
42C 改唔到的最大障礙係同區內的青衣來往青公上路客,諗過折衷係 42C 改青衣區內走線,楓樹窩同涌美路停 ...

青衣南有43A,問題係青衣中,所以方法可以係1.43A拉去青衣邨,2.42C拉去青衣邨

我相信荃灣客唔太介意33做九商而唔做九龍灣站,九龍灣站多嘅係住宅,而九商多嘅係工商廈、商場,比較多區外客去。

唔太明白西站有咩問題令33做唔到特快,行楊屋道兜西站其實已經好過行沙咀道兜西站,而且西站打後對33嘅忍耐力係比930X高,930X西站打後有934特快,而33西站打後得條特慢40係絕對有競爭空間,拉去荃景圍更加係獨市。即使33改唔到行楊屋道兜完西站打後仍然有優勢。

290X非繁都唔少流水,九巴想做嘅話就唔會有大改

expertuser2004 發表於 2023-2-8 15:15 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-2-3 13:31
33唔經葵涌冇所謂,葵涌已經有38/42C直出,唔需要多條直出線。40冇改動,繼續服務西約,即係啲流水繼續喺 ...

38/42C 其實要入美孚 / 兜長荔街已有好大問題, 先不談 40 / 33 / 33B / 40P
前快後慢/前慢後慢先重組要考慮問題, 與其換其他線替代 40 快變慢, 不過令上路客會感覺變更慢(我是指 38/42C/40P 不適合入美孚/長荔街)

而且 42C 是維一經(上路-大窩口-德士古道-青衣)的維一路線, 預計取消 / 減班 / 縮短路線是必定沒可能做到
需要 33B 星期一至日全日雙向服務, 以及 X42C 提供星期六日假期的雙向服務

樓主會否考慮改 38A ? 參考 89S 模式後
只需往荃灣方向經長荔街, 往觀塘方向只停美孚站, 就直接全段龍翔道不停站往東九龍?
這樣就能完全取代 40 又不用加車, 也可由 38/42C/40/33/33B/40P 供車穩定班次

缺點
1. 38A 需設置雙向分段收費
2. 38A 未能直接大幅增加班次

優點:
1. 美孚長荔街, 升格有直達車來往東九龍(40 -> 38A)
2. 40 直接全日來回飛美孚
3. 提供海濱花園往東九龍的新路線選擇(38A)
4. 葵涌道有雙線往東九龍(40/38A), 上路有三線往東九龍(38/42C/40P)
5. 38A 直達特快/流水線, 兩用式

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
1234567 發表於 2023-2-8 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2023-2-8 15:15
38/42C 其實要入美孚 / 兜長荔街已有好大問題, 先不談 40 / 33 / 33B / 40P
前快後慢/前慢後慢先重組要考 ...

我不是樓主,我只是覺得33B,X42C,42C只要分工明確,係可以各自全日的,咁就唔洗太大改動,這樣荃葵青大部分地區都會有唔洗兜美孚嘅直出線,除咗西約、荃鐵要搭40以外。(西約要求40經葵涌道,亦不反對40經美孚,即係唔要33B)

40A食38A係幾好嘅重組,不過海濱慣咗出龍德街搭車,對海濱嚟講呢條仍然係比較像一條流水線。另外葵涌道其實一條東九線就夠做,如果38唔改的話,因為290系吸咗唔少客
Ricky403 發表於 2023-2-10 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴而家谷美孚轉車站
應該掉番轉想縮個盤用少啲車
青衣南假日無X42C咪42A轉40
荃灣東南平日要去觀塘道就238X轉40
就可以慳番X42C同33B唔駛開七日
HB00610 發表於 2023-2-16 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-2-3 20:14
青衣南有43A,問題係青衣中,所以方法可以係1.43A拉去青衣邨,2.42C拉去青衣邨

我相信荃灣客唔太介意33 ...

其實青衣中去上葵仲有架401小巴,葵芳葵興就有44M;而且對九巴來講,43A而家條走線已經算直接地咁做到兩區都有車,所以真係唔需要多手郁43A,因為無論改邊個方向都係會大減而家嘅效率。

而且對石籬打上嘅上葵涌(華員邨嗰帶)來講,42C cover到大部份青衣去上葵位,仲要可以位位10.2/6.8係收得返貴過43A,我係九巴都唔搞佢啦;因為任何拉走補償方案都係得不償失 (同38同理),基本上係減班加X42C係可以做嘅極限,當然長宏長亨問題係有冇X都咁慢仲係冇解
1234567 發表於 2023-2-16 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-2-16 12:20
其實青衣中去上葵仲有架401小巴,葵芳葵興就有44M;而且對九巴來講,43A而家條走線已經算直接地咁做到兩 ...

咁我都支持唔改動維持現狀最好,38、40、42C繼續做流水,33、X42C繼續做直出線。不過有人想33做兜美孚嘅角色我係唔同意。
不過如果長亨長宏想快不如比42C青衣方向長安後逆走,先行長亨再落涌美路,青衣邨做終點。長亨長宏唔洗青衣兜大圈應該快咗,X42C可以縮去青衣邨。