hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消 182,900 繞經大圍及沙角,並重組 103 182X 98 ...
開啟左側

建議取消 182,900 繞經大圍及沙角,並重組 103 182X 980A 982X

S3bl430 發表於 2023-2-6 15:15 | 顯示全部樓層

182無你想像咁差,
-------------------------

我雖然會受惠900個建議,不過我自己覺得繞經大圍及沙角太過份,
900白石角方向最多加經美林和沙田市中心,至於往港島方向加經沙田市中心已經係極限

900延長港島段就應該會幫到手增加客源

錯字連篇
S3bl430 發表於 2023-2-6 15:17 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-5 10:13
900 宜家都係得早繁有客,下繁堆客都走得 7788。

非繁白石角科學園都出唔到客,兜埋大圍都只係無奈下的 ...

下繁堆客所謂走得7788,每班車仲有50-70個客, 係唔係"7788"就見仁見智
錯字連篇
kmb71k 發表於 2023-2-6 20:50 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-6 13:30
就係禾輋瀝源有 280X 轉車,佢地又未必會死等 900,咁 900 單靠白石角科學園,非繁點會出到客。
禾輋瀝源 ...

280X同900非繁疏鬥疏
邊個會同你咁樣轉?
等得嚟落晒去火車度啦

我諗你諗得太理想
以上回應,是否可行?是否合適?
天空之神 發表於 2023-2-6 22:22 | 顯示全部樓層

900 兜到源禾打後都會唔搭

182 本身九龍流水有客見 B2 討論

103 唔到上環
.
JH_LE4612 發表於 2023-2-7 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
900灣北金鐘自轉得,同擺翻喺灣北分別唔大,灣仔逆向等西隧車更令轉車客卻步。朝早900X與其自轉不如跟967X咁拉到銅記仲好。另外103兜怡和等於直接將半山客 (包括港島區內客)清袋,反正九龍塘去上環都冇行告士打道嘅替代,倒哂去轉車仲好,倒去113更好。
 樓主| 2076 發表於 2023-2-7 18:58 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2023-2-6 14:40
過河東唔使旨意再有任何源禾路客
直接倒俾60K得啦
垃圾不如

其實大家都知 900 走線長遠而言根本支持唔到非繁服務。900 在可見的將來亦都冇可能入沙田市中心。與其斬非繁,過河搵客起碼叫做有條線。

繁時比返 900X 源禾路已經係一個妥協,非繁源禾路冇晒客係預左,你咪當 900 殺非繁服務,比返條區內線去科學園同城河東。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-2-7 19:10 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-2-6 15:15
182無你想像咁差,
-------------------------

182 北行的確係有客,尤其是夜間,所以建議係留 182X 去做返呢批客。

但本身 103 113 170 都做到部分的客,182 的必要性唔係咁高。182 最差的係早繁南行,塞紅隧塞到冇人會搭。

900 行埋沙田市中心明顯係一個選擇,但 27A 公司劇烈反對,其實冇可能成事。咁行完源禾,就只有過河呢個選擇,變相用 182 的九巴車比 900 加密班次,亦都係無可奈何的選擇。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-2-7 19:13 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-2-6 20:50
280X同900非繁疏鬥疏
邊個會同你咁樣轉?
等得嚟落晒去火車度啦

280X 同 900 兩飛,等到 900 咪直達,等到 280X 仍然可以去西隧轉九巴獨營線車海,去中上環依然稍勝火車。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-2-7 19:16 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-2-6 22:22
900 兜到源禾打後都會唔搭

182 本身九龍流水有客見 B2 討論

900 擺明放棄白石角非繁客,轉用途比佢地非繁去城河東同大圍好過。白石角非繁根本完全出唔到客。

182 九龍流水,例如早繁嘉輝台去九龍塘會,103 170 一樣做到,就根本冇需要 3 條線去服務同一批客。

至於上環去九龍塘,113 去到界限街,九龍塘會都尚算係步程以內,九龍塘站一帶都係落鐵算。天星轉 7 本身亦都係部分人的選擇。
抗議962B重組
還我962全日服務
ate214 發表於 2023-2-7 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-2-7 18:58
其實大家都知 900 走線長遠而言根本支持唔到非繁服務。900 在可見的將來亦都冇可能入沙田市中心。與其斬 ...

呢個問題同你應該無可能共存或者和解
一係沙市,一係玉碎
一係連條900X一齊Blacklist

咁樣掛羊頭賣狗肉得到既全日唔稀罕,亦無意義
要過河入大圍