hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [鴨島大屠殺-第一集] 建議重組微調鴨島香港仔路線 ...
開啟左側

[鴨島大屠殺-第一集] 建議重組微調鴨島香港仔路線

hvshe 發表於 2023-2-8 13:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港仔前往鴨脷洲之路線,於香港仔停站不一,乘客於某站只能乘搭其中一條路線。這導致部分路線載客量未能善用。因此,建議有關路線改道,以善用使用所有載客量。

鴨島大屠殺為一連三篇之建議,路線有關:
一(本篇):鴨島區內線
二:東區及過海線
三:中區及灣仔區路線

大改之路線:
95 — 來回繞經海怡半島,往石排灣加停洛陽街,往鴨島改經成都道,香港仔短棍改撥595
98 — 改為循環線

少改之路線:
91、94A、95P — 往鴨島改經成都道,加停成都道(98循環點)
91A、95C — 往鴨島改經成都道,加停香港仔中心及香港仔總站

收費:不變
班次:
簡單講,一至六頭三班改撥595,其餘西邨開出班次提早5分鐘
一至五
走線時間班次
西邨>利南0600-0630
利南↺0637-070023
利南↺0700-073015
利南↺0730-083020
利南↺0830-124025
利南↺1240-134020
利南↺1340-193025
利南>西邨1950-203020
西邨↺2040-220020
西邨↺2200-231525
西邨↺2315-234126

走線時間班次
西邨>利南0600-0630
利南↺0637-070023
利南↺0700-093025
利南↺0930-105020
利南↺1050-191025
利南↺1910-192222
利南>西邨1950-203020
西邨↺2040-220020
西邨↺2200-231525
西邨↺2315-234126

走線時間班次
西邨↺0604-203925
西邨↺2039-234126

停站:
1. 鴨脷洲利景街
2. 利景街
3. 污水處理廠
4. 宜南路
* 鴨脷洲邨總站
5. 海怡半島美暉閣
6. 海怡半島海韻閣
7. 鴨脷洲邨利澤樓
8. 鴨脷洲邨 [外面]
9. 利枝道
10. 鴨脷洲徑
11. 逸港居
12. 香港仔海濱公園
13. 洛陽街
14. 崇文街
15. 漁光村白沙樓
16. 漁光村海鷗樓
17. 扶康會康復中心
18. 石排灣邨
19. 漁輝苑日暉閣
20. 漁輝苑景輝閣
21. 香港仔中心
22. 香港仔總站
23. 業漁大廈
24. 鴨脷洲徑
25. 利枝道
26. 御庭園 [鴨脷洲橋道]
27. 海怡半島怡韻閣
28. 海怡半島海韻閣
29. 鴨脷洲邨總站 [部分班次總站]
30. 御庭園 [利南道]
31. 污水處理廠
32. 新海怡廣場
33. 鴨脷洲利景街

一至六加開0500 0520 0540
走線、收費:不變

91A、95C
班次、收費:不變
走線:
(原有路線)
3/23. 田灣街
4/24. 聖伯多祿堂
5/25. 香港仔中心
6/26. 香港仔總站
7/27. 業漁大廈
8/28. 鴨脷洲徑
(原有路線)

班次:利東開不變
收費:不變
停站:
1. 利東總站
2. 利東街市
3. 漁安苑
4. 逸港居
5. 香港仔海濱花園
6. 洛陽街
7. 成都道
8. 業漁大廈
9. 香港真光書院
10. 利東總站

91/94A/95P
班次、收費:不變
停站:
往鴨島取消漁輝道,改停成都道

為何「大屠殺」?
改動後,595及98之需求會下降,因而可以大幅減班

歡迎討論

攰。。。
天空之神 發表於 2023-2-8 17:19 | 顯示全部樓層
咁多不變都唔係大屠殺啦

最少都應該要 91 兜入華富殺 91A 94A
或者 91 縮短去利東(即係 94)
海怡西邨用 90B 出港大瑪麗轉車站

98 拎去做過橋駁腳轉4/71 + 90B 殺 91 又得

石排灣駁腳交比 7 仔做
95C 拉入海怡工貿,殺 95
至於 95C 595 重疊就要再諗,個人傾向弱化 595 角色

慢慢清晰化駁腳線同主幹路線
減少資源重疊達致資源運用最大化

.
 樓主| hvshe 發表於 2023-2-8 17:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-2-8 17:19
咁多不變都唔係大屠殺啦

執緊下兩個po,先係真正嘅屠殺,敬請期待
現時只係Prelude

第三集執左我三個月啊😭😭😭

攰。。。
kmb71k 發表於 2023-2-9 01:00 | 顯示全部樓層

咁多不變都唔係大屠殺啦

91再兜多啲肯定進一步兜走晒啲客
區內線唔應該搵區外線去做

以上回應,是否可行?是否合適?
kay 發表於 2023-2-9 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層
如果區內線計非繁有兩條可以唔留
例如94A 95
94A提過想改做學校線
95係有客就唔駛大部份時間5個字一班

不過兩條線同當年91A個種非繁無客都有距離
但95接近到91A水平
2076 發表於 2023-2-9 12:04 | 顯示全部樓層
咁多不變都唔係大屠殺啦

海怡工貿開出海怡半島有冇可能做到聯合班次?

95C 開緊 20,595 開緊 10,95 開緊 25。

變成 95C 開 20,595 開 20,聯合班次 海怡-香港仔 10 分鐘一班,理論上海怡半島服務唔會差左好多,10 分鐘一班都足以應付區內需求。上唔到車仲有搶錢 90B 幫手。
抗議962B重組
還我962全日服務
ky927 發表於 2023-2-9 12:28 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-2-9 01:00

個客base都唔夠,要維持密嘅班次,係南區用外線做埋內線係可以研究嘅方法。怕慢,就要諗好似對家6c/6x 長短腳跑一條線。

90B/91/91A/94A/4/4X (唔計黃竹坑段,屎水合併後係絕對有空間重整)

94A/95C 呢種兜洛陽街嘅走法其實都要拉直,要洛陽街/內街有車返置華富,就「正正經經」諗下點用7號。😆😆😆😆
天空之神 發表於 2023-2-9 18:55 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-2-9 01:00

其實如果唔拉 95c 入工貿
應該拉 91 做埋佢

做南區版既 290A咪算
.
 樓主| hvshe 發表於 2023-2-10 01:50 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-9 12:04
海怡工貿開出海怡半島有冇可能做到聯合班次?

95C 開緊 20,595 開緊 10,95 開緊 25。

有諗過直接殺595,改95C/95各開20做聯合班次,但行車時間執落真係難所以無咁做
攰。。。