hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 33下繁留後問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 33下繁留後問題

樓主| 1234567 發表於 2023-2-22 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-2-22 09:35
上唔到都可以搭238X去「美孚轉車站」轉40/A。

如果啱啱238X前車走咗,33又上唔到,都要等十幾分鐘,仲要計轉車時間
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-22 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-2-22 09:39
真係咁好做就唔會班次一直比38/42C疏一截啦。

38/42C係長途多,流水都多客
40係流水多,但長途客唔夠多
Ricky403 發表於 2023-2-22 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-2-22 09:39
真係咁好做就唔會班次一直比38/42C疏一截啦。

班次疏又多死忠先好搵
好似68A咁嘅道理
38/42C密車其實都係歷史因素

而家荃葵東九不斷開分支
其實都分薄咗資源,拉疏38/42C主線班次
只係中間殺出咗290/A天降22部,33又天降9部,叫做畀到個空間九巴拆細黎做囉
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-22 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2023-2-22 09:20
呢班車客量幾飄忽下,有時238X班次穩定D都會消化咗部份原33客可以唔洗企住走,同30X一樣果一個鐘時段兩三班 ...

咁33嘅速度真係好快,唔怪得咁多人都死等33,除非33條龍長到預咗上唔到唯有搭238X轉車,否則都係死迫難迫上33去東九。所以238X係咪清到客真係成疑,好多人喺龍德街就算238X前車空曬,33後車企人都唔上238X

另外一部分人已經好似某位版友所提及行前一個站上車,以前正路呢講龍德街多人等33過馬頭壩道,依家馬頭壩道等33嘅客睇落仲多過龍德街,個站條龍排到入條內街都有。

其實龍德街下繁多客時段唔係好長,通常係下午6-7呢一個鐘最多人,可以集中係呢個時段加多一班。
Ricky403 發表於 2023-2-22 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-2-22 09:01
33作為轉車線係適合,因為係非繁唯一一條行觀塘內街同九商嘅龍翔道線,行觀塘內街又順便可以經埋偉樂街做 ...

33非繁客量比40差太多
九商平日日頭人流唔多,夜晚就更加
偉業街站位又擺得差,加埋40東行可以停正駱駝漆門口,時間就相差唔夠5分鐘,客都畀佢搶哂
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-22 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
dd2019 發表於 2023-2-22 09:13
不如33,33B延長去荃威花園吸客,果度無車去東九

睇吓九巴想唔想做大條線成為專做荃灣東九嘅全日線,如果九巴淨係想做通勤客源的話其實擺荃灣西站都夠做。
toyl 發表於 2023-2-22 11:30 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-2-22 11:23
咁33嘅速度真係好快,唔怪得咁多人都死等33,除非33條龍長到預咗上唔到唯有搭238X轉車,否則都係死迫難迫 ...

下繁最多客係1745,附近30X就1735起3班車都多客排,其實30X都消化咗一部份排238X客仔架
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-22 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-2-22 11:23
33非繁客量比40差太多
九商平日日頭人流唔多,夜晚就更加
偉業街站位又擺得差,加埋40東行可以停正駱駝漆 ...

33非繁行完九商出返觀塘道可唔可行?甚至乎觀塘道屈返入開源道就同時做到觀塘道、駱駝漆同觀碼
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-22 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2023-2-22 11:30
下繁最多客係1745,附近30X就1735起3班車都多客排,其實30X都消化咗一部份排238X客仔架 ...

唔怪之得238X以前最多人搭嘅時段企人出九龍,依家通常都仲有位淨
12Lane 發表於 2023-2-22 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-2-22 11:39
33非繁行完九商出返觀塘道可唔可行?甚至乎觀塘道屈返入開源道就同時做到觀塘道、駱駝漆同觀碼 ...

33個所謂非繁時段又唔係特別長,班次又唔係特別多,唔駛刻意搞掛。