hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 33下繁留後問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 33下繁留後問題

peterkwan 發表於 2023-2-22 21:10 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-2-22 14:12
Btw 30X幾時荃灣方向都改埋經橫龍街?幫手分流下238X。234X有條AN紅小幫助下應該做得曬。 ...

搞得掂 234X 返荃灣頭班車先再講.
214P_world 發表於 2023-2-22 22:28 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-2-22 09:01
33作為轉車線係適合,因為係非繁唯一一條行觀塘內街同九商嘅龍翔道線,行觀塘內街又順便可以經埋偉樂街做 ...

行商貿區嗰幾條線都疏,我也想佢加密,但現實很難
獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-23 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2023-2-22 21:10

234X應該提早頭車
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-23 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-2-22 22:28
行商貿區嗰幾條線都疏,我也想佢加密,但現實很難

行商貿區,之後出返觀塘道,再經開源道入觀塘,就可以做到觀塘道以維持班次,不過睇嚟幾難咁樣改
ATENU135 發表於 2023-2-23 17:36 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2023-2-22 21:10

30X 7:30前唔改都搞掂
改完都做到9:00返工客
係早多少少返工嘅人就唔太啱
 樓主| 1234567 發表於 2023-2-23 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-2-23 17:36
30X 7:30前唔改都搞掂
改完都做到9:00返工客
係早多少少返工嘅人就唔太啱

係喎,可以咁改。咁樣30X終於唔洗淪為234X輔助線了。
Jeanne33 發表於 2023-2-28 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層

< Del (duplicate) >
Jeanne33 發表於 2023-2-28 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層
今日馬頭霸道已經要企人,龍德街只係上左10個左右,仲有半條龍上唔到車;有個白衫幫手用中門上車先上多幾個;  

好心老九快啲加班啦,難得終於做起條線,就唔好咁樣趕客   馬頭霸道起計半個鐘內其實就已經到黃大仙 返工我摩士起步最快記錄12分鐘到龍德街 (星期六33B),普遍繁忙時間 8點半-9點左右就20分鐘  
時間上對德士古道工業區而言,只有少上落的42C勉強可以比較 (但呢個時間多上落),行去西站搭290系是不切實際的,因為行去西站的話還不如搭鐵,又或者原地等車搞不好還比較快  

除咗主線繁時做雙向客,其實而家連星期六33B都多人搭左,我星期六OT 搭9點幾果班,由初初任揀位,變成得返走廊位,OT完晏晝一兩點放工,而家都可以坐滿窗口位啦
Ricky403 發表於 2023-2-28 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-2-22 14:12
Btw 30X幾時荃灣方向都改埋經橫龍街?幫手分流下238X。234X有條AN紅小幫助下應該做得曬。 ...

RPP提咗30X荃灣方向改行楊屋道
但經荃青同龍德街站入,而且上繁後
似𠝹客同倒客多啲

AN1據報就連下繁出九龍都無乜分流234X作用
皆因齋做電話booking啲熟客都已經接近坐滿部小巴
上繁234X仲啱先減完班黎,咪玩
 樓主| 1234567 發表於 2023-3-4 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Jeanne33 發表於 2023-2-28 18:37
今日馬頭霸道已經要企人,龍德街只係上左10個左右,仲有半條龍上唔到車;有個白衫幫手用中門上車先上多幾個 ...

睇城巴想縮930X逆向時,只能說冇改動已經係最好嘅改動了。
不過好似你咁講假日多咗人搭33,其實好多人唔察覺到荃灣現時已經係一個全日位,雖然客量係唔及老銅尖咀旺角深水埗。

星期六夜晚10點幾我坐930X出港島,竟然可以坐滿窗口,試問除咗機場過海線之外邊條新界過海線夜晚10點幾可以做到呢個客量呢,邊個諗縮時呢個建議係完全冇睇過客量。
荃灣直出線嘅客量係好有潛力,無論係33抑或係930X,第日荃灣東、柴灣角工商區仲會有重建,帶動埋商鋪發展,吸引更多人流。到時客量仲會再增加