hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 46X 47A 對調總站,重組 46P,並加密 47A 班次 ...
開啟左側

建議 46X 47A 對調總站,重組 46P,並加密 47A 班次

樓主| 2076 發表於 2023-2-23 20:11 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-2-23 19:47
改47A其實都要睇目的既, 我諗到有3種改線方向

第一種是將47X和47A功能分開。例如47A水泉澳落第一城, 火炭 ...

我其實係有考慮過 46X 葵涌段的問題。46X 葵涌段非繁少客,其實主要原因係佢入唔到葵芳入面,葵芳邨站位好唔就腳,逼晒班客走去轉 47X / 47A 入葵芳。

46X 北行非繁客量係明顯好過南行的。所以建議 46X 擺葵芳南去幫手食城隧落葵芳的客。少客的荔景山段交返比 47A。繁忙時間就 46X 做到爆瀉,因為大連排好多返工客。
抗議962B重組
還我962全日服務
kmb71k 發表於 2023-2-23 22:00 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-2-23 19:47
我個人就傾向想47A改線配合其他路線改動,但不是配合46X, 而係配合40X/49X

其實我一直覺得可以改拉47A上麗瑤
又唔駛加時加車
反正麗瑤一直嘈冇城隧車
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2023-2-23 22:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-22 22:50
美孚都擺到,葵芳南唔會擺唔到。建議係踢走小巴總站去泊鋸齒果邊。

而 47A 派車方面,建議係有提及 47A  ...

講就容易
咁你諗住踢晒啲廠巴村巴停邊?
以上回應,是否可行?是否合適?
流星☆雨 發表於 2023-2-24 01:42 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-2-23 18:53
瑪嘉烈流水較為次要,梨木樹有 20 分鐘一班已經係全區最密。

大圍來往荃灣全日比線去做,其實唔太合乎效 ...

難道 46X 有1/3客要轉車往返大圍、荃灣又合乎效益?
如果重新分配 45X 46X 47X 班次,做到 45X 最疏只係15-20分鐘,係可以有大圍客肯等直車,
尤其本身城隧落荃灣得 43X 49X 唔使經梨木樹,而 49X 以及香港大部份路線都已經冇以前咁密。

有大圍荃灣直車,可以減少城隧要轉車嘅乘客,紓緩轉車站空間問題;
而且 45X 可以做一啲獨市,例如熊貓酒店,唔一定要經千色店。

另外,47A 47X 拉埋 46X 一齊改,47X 上水泉澳嘅另一個意義係:
有通勤人口嘅新區(水泉澳、六美)有更密班次,而人口老化嘅舊區(例如乙明、秦石、顯徑)可以減少班次。

當然 47A 會唔會有更好嘅用途,係有好多討論同想像嘅空間。
趕客路上 理_得你
hellomato 發表於 2023-2-24 10:01 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-2-23 22:00
其實我一直覺得可以改拉47A上麗瑤
又唔駛加時加車
反正麗瑤一直嘈冇城隧車

當47A上麗瑤,麗瑤自然要清一條坑俾47A擺。最好郁應該係條吊緊命嘅46。
而樓主一開始建議47A落美孚代46X荔景山段,而且加經祖堯。呢個走線又剛好跟46一樣。
所以小弟先至建議46併入47A,美孚做總站,繞經麗瑤+祖堯;46嘅短車可以直接轉俾47A用。
(46出九龍嘅手尾,45加班應該可以解決一大半,再唔得可以搵30、32H幫手)
然後就是清空荔景北俾46X入場,57M上麗瑤,61M落葵芳南(按3條線嘅車隊計,咁樣擺應該最合理)

我是一部小小MMC~~~~
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-24 11:25 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-2-23 17:25
與其搞短棍我傾向做大 46S
而家 481B 繁時雙向都好爆
而家抽三架車做單向 46S 仲蝕私牌路程真係好浪費 ...

46X搞短棍既重點在於可以放返D車出嚟
有車就自然可以揀做大46S
我個人進一步覺得可以諗埋郁46P

將46P同46S半合體
進一步俾大圍北肯等46P
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-24 11:33 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-2-23 18:40
著數係在於水泉澳加班,一來可以減少班客又去沙市轉 288,減輕負擔,二來荔景直接用 47A 獨立去做,有條 ...

問題在於水泉澳繼續係47A既仲有冇需要加班先
一嚟288非繁都有位
二嚟47A上城隧轉同288係沙中轉無咩差別
兩繁供車要行全日
唔見得九公有咩誘因

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JF6839@88K 發表於 2023-2-25 23:28 | 顯示全部樓層
既然46X縮去葵芳南
點解唔加停葵廣同新都會?
龍年熱烈慶祝非繁再冇直車來往又一城同禾輋
 樓主| 2076 發表於 2023-3-2 18:46 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-2-23 22:10
講就容易
咁你諗住踢晒啲廠巴村巴停邊?

鋸齒總站果邊有成 4 個泊位,小巴佔用 1 個,影響唔算大。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-2 18:49 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-24 11:33
問題在於水泉澳繼續係47A既仲有冇需要加班先
一嚟288非繁都有位
二嚟47A上城隧轉同288係沙中轉無咩差別

47A 因為班次疏落,其實在城隧根本冇人特登等佢,浪費資源。

以轉車站駁腳來計,非繁至少要開 20 分鐘一班先至叫做有轉車功能。47A 疏車其實間接推緊水泉澳客去沙田圍站轉鐵,288 轉城隧車其實唔係真係咁多人用,好多客都係倒左去鐵。
抗議962B重組
還我962全日服務